Εξωτική Σαρακοστή Μέρος Δεύτερο: Σούπες
Μετά από τα ορεκτικά και τις σαλάτες της εξωτικής Σαρακοστής σειρά έχουν έξι συνταγές για υπέροχες και μοσχοβολιστές έθνικ σούπες.
Μετά από τα ορεκτικά και τις σαλάτες της εξωτικής Σαρακοστής σειρά έχουν έξι συνταγές για υπέροχες και μοσχοβολιστές έθνικ σούπες.
Το δεύτερο μέρος της εξωτικής Σαρακοστής έχει σούπες. Εύκολες, γρήγορες, υγιεινές, μα πάνω απ’ όλα ευωδιαστές. Άπασες σπιρτόζικες, κάποιες καυτερές, μοσχοβολάνε από τα μπαχαρικά και τα βότανα, τις λες και μαγικές, σαν να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και τα κακά πνεύματα. Από την Ινδία μέχρι την Ταϊλάνδη, με λαχανικά ή με όσπρια, αυτές οι σούπες μάς θρέφουν και μας παρηγορούν, μας ζεσταίνουν μέχρι το κόκαλο.
Επειδή και οι έξι είναι βελουτέ θα σας γράψω εδώ, πριν μπω στην κάθε συνταγή, τους βασικούς κανόνες για άριστο αποτέλεσμα: Αν τις πολτοποιήσετε στο μεγάλο μπλέντερ θα γίνουν εντελώς λείες, ενώ αν χρησιμοποιήσετε το ραβδομπλέντερ, το οποίο είναι σίγουρα πιο πρακτικό κι εύκολο και με λιγότερη λάτρα, οι σούπες θα είναι πιο κοκκώδεις. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, άλλωστε μιλάμε για γεύσεις που είναι ρουστίκ. Η επιλογή είναι δική σας. Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σωστή πυκνότητα: Πρόκειται για σούπα κι όχι για πουρέ. Για να το πετύχουμε, όταν τελειώσει το μαγείρεμα αφαιρούμε ένα μέρος των υγρών και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, πολτοποιούμε και προσθέτουμε σταδιακά υγρά, εφόσον χρειαστεί. Αν παρ’ ελπίδα κάπου μας ξεφύγει και η σούπα είναι πολύ αραιή, την σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμισθούν τα έξτρα υγρά. Όσο για τον ζωμό λαχανικών, σε όποιες από τις συνταγές αναφέρεται, δεν το συζητώ καν, πρέπει να είναι σπιτικός. Αν όχι, χρησιμοποιούμε σκέτο νερό.
ΣΟΥΠΑ ΑΡΑΚΑ ΜΕ GINGER
Για 6 άτομα.
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 3-4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, επίσης ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 500 γρ. αρακά και 1 μεγάλο κομμάτι φρέσκο ψιλοκομμένο ginger (σαν την παλάμη μας) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο πιπέρι cayenne. Σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγοβράζουμε για περίπου 20’, έως ότου μαλακώσει ο αρακάς και κατόπιν πολτοποιούμε τη σούπα. Τέλος, προσθέτουμε 1 κουτί κρέμα καρύδας, διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί, και σερβίρουμε.
Tips
ΣΟΥΠΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΡΥ, ΣΠΑΝΑΚΙ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger -περίπου ίσο με 2 δάχτυλα- κι ένα μικρότερο κομμάτι κουρκουμά -περίπου ίσο με 1 δάχτυλο-, όλα κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. πάστα κόκκινου κάρυ. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσουν τα καρυκεύματα προσθέτουμε 2 μετρίου μεγέθους μπρόκολα κομμένα σε “μπουκετάκια” με το τρυφερό μέρος των κοτσανιών τους, 2 γεμάτες χούφτες σπανάκι και 2 γεμάτες χούφτες φρέσκο κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλύπτονται τα υλικά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Στο μεταξύ καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά 6 κ.σ. φιλαρισμένα αμύγδαλα, με τα οποία θα γαρνίρουμε τη σούπα. Πολτοποιούμε, προσθέτουμε 1 κουτί γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία ελαφριά βράση. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και δοκιμάζουμε για να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή κι άλλο λίγο ξινό. Σερβίρουμε πολύ ζεστή, γαρνίροντας με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και λίγα τρυφερά φύλλα σπανακιού και φρέσκου κόλιανδρου.
Tips
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕ GINGER & LEMONGRASS
Για 6 άτομα.
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαλακώσει αλλά χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε 1 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger ψιλοκομμένο και 1 κλωνάρι lemongrass κομμένο σε φέτες (βλ. tips). Γυρίζουμε λίγο τα λαχανικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά κάποιο καυτερό υλικό : ψιλοκομμένο φρέσκο chili ή μπούκοβο. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με 2 lt ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αφαιρούμε το lemongrass και πολτοποιούμε τη σούπα. Προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο (lime), διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο και προαιρετικά σταγόνες από κάποια καυτερή σάλτσα (π.χ. Tabasco ή sriracha).
Tips
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ, GINGER, ΞΙΝΟΜΗΛΟ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα
Πλένουμε και καθαρίζουμε 3 μεγάλες γλυκοπατάτες. Τις κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κύβους. Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε 1 μεγαλούτσικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο (ή, εάν έχουμε, σε λάδι καρύδας). Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ginger (βλ. tips), ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, και τα μπαχαρικά: 1 κ.γλ. κύμινο (σε σπόρους ή σκόνη), 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη και ¼-½ κ.γλ. chili (βλ. tips). Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου, ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε και πάλι για λίγο μέχρι να μυρίσει το σκόρδο και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Τις γυρίζουμε στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα, αλατίζουμε και σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών (το υγρό να καλύπτει ίσα ίσα τα υλικά). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
Προς το τέλος προσθέτουμε 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα. Προσθέτουμε ½ κουτί γάλα καρύδας (βλ. tips), τον χυμό από ½-1 μοσχολέμονο (lime), ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, εάν χρειάζεται, τη γεύση. Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ξινόμηλου που έχουμε τρίψει με lime για να μην μαυρίσουν.
Tips
ΠΕΡΑΣΤΗ ΣΟΥΠΑ ΡΕΒΙΘΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΥ
Για 6 άτομα.
Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή λάδι από σιναπόσπορο (βλ. tips) και σοτάρουμε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κομμάτι ginger ψιλοκομμένο ή τριμμένο, 1 κ.γλ. κουρκουμά, 1 κ.σ. κάρυ και μια πρέζα μπούκοβο ή chili ή πιπέρι cayenne. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από το σκεύος και τα αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Στη θέση τους βάζουμε 500 γρ. ρεβίθια που τα έχουμε προβράσει (βλ. tips) και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε 2 χούφτες ρεβίθια και τα αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα του φαγητού. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά και σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να χυλώσουν τέλεια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό. Περνάμε τα υλικά της σούπας στον μύλο των λαχανικών για να απομακρύνουμε τις φλούδες των ρεβιθιών (βλ. tips). Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο και μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα νεαρού σπανακιού, τα ρεβίθια που κρατήσαμε στην άκρη και 1 κουταλιά γιαούρτι. Μπορούμε επίσης να στάξουμε και λίγες σταγόνες λεμονιού. Τέλος, ραντίζουμε με σταγόνες ελαιολάδου και προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα καυτερό πιπέρι (το ίδιο που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή).
Tips
ΣΟΥΠΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα
Τυλίγουμε σε γάζα 1 κ.γλ. σποράκια κάρδαμου που έχουμε βγάλει από μερικούς λοβούς και 4 καρφάκια γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (ίσα να σκεπάζει τον πάτο) και προσθέτουμε 500 γρ. φακές, 2 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γλ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη και 1-2 πρέζες μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε μεζωμό λαχανικών και προσθέτουμε και την γάζα με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να χυλώσουν ελαφρά, με προσοχή να μην λιώσουν.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε λίγες φακές από τη σούπα και τις κρατάμε ξεχωριστά. Αφαιρούμε τη γάζα. Πολτοποιούμε τη σούπα και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και ½ κουτί γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ και γαρνίρουμε με τις σουρωμένες φακές που κρατήσαμε και λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με έξτρα lime για όποιον θελήσει. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ή ινδικά ψωμιά, τα οποία βρίσκουμε αρκετά εύκολα πλέον στα έθνικ μαγαζιά της Αθήνας.
Tips