Spaghetti all' ubriaco: Όταν μέθυσαν τα μακαρόνια
Τι γίνεται όταν τα μακαρόνια βράσουν σε κόκκινο κρασί; Μεθάνε, γίνονται ροζ και είναι εξαιρετικά νόστιμα.
Τι γίνεται όταν τα μακαρόνια βράσουν σε κόκκινο κρασί; Μεθάνε, γίνονται ροζ και είναι εξαιρετικά νόστιμα.
Την ημέρα που είδα τη συνταγή που έφτιαξα σήμερα είχα μείνει άναυδη. Άναυδη, πρώτα πρώτα με το χρώμα γιατί στην φωτογραφία που μου πήρε τα μυαλά τα μακαρόνια ήταν φούξια. Βαθύ φούξια, σχεδόν μωβ. Μετά διάβασα πως είναι το κόκκινο κρασί στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά που ευθύνεται για το εκτυφλωτικό τους χρώμα. Δεν χρειαζόμουν κάτι άλλο για να πάρω μπρος.
Τα spaghetti all’ ubriaco, τίτλος που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε μεθυσμένα σπαγγέτι, είναι μία συνταγή από την Τοσκάνη, αλλά μαγειρεύεται σε πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας. Δεν πρόκειται για παραδοσιακή παλιά συνταγή, αλλά για εφεύρεση κάποιου σεφ και μπράβο του! Αν ψάξετε για τη συνταγή στο διαδίκτυο θα βρείτε, όχι μόνο πολλές παραλλαγές σε υλικά, αλλά και στο χρώμα των ζυμαρικών γιατί σε άλλες τα σπαγγέτι βράζουν αποκλειστικά σε κόκκινο κρασί, σε άλλες πρώτα σε νερό και μετά σε κρασί και σε άλλες σε κρασί ανακατεμένο με νερό σε διάφορες αναλογίες. Λυπάμαι όμως που το λέω, γιατί ακόμα κι αν βράσουν μόνο σε κρασί, το χρώμα αποκλείεται να γίνει τόσο έντονο φούξια, αφού τα λευκά σπαγγέτι μόνο ροζ μπορεί να γίνουν από το κρασί. Elementary, my dear Watson, που θα έλεγε κι ο Σέρλοκ Χολμς κι απάτη το φούξια χρώμα, να ‘ναι καλά τα μαγικά φίλτρα της επεξεργασίας των φωτογραφιών!
Κι αφού τελειώσαμε με τις διαβαθμίσεις του κόκκινου στην χρωματική παλέτα, ας πάμε στο κύριο ζητούμενο που είναι, όπως πάντα, η γεύση. Όπως θα δείτε στη συνταγή τα υλικά, εξαιρουμένου του κρασιού, μοιάζουν με αυτά του αγαπημένου aglio e olio, με κύρια διαφορά στις αναλογίες. Κι ενώ αρχικά γεύεσαι πιο πολύ το σκόρδο, είναι το κρασί που σχεδόν ταυτόχρονα παίρνει τα ηνία κι αυτό που μένει στο τέλος είναι ένα φαγητό με πολύ λεπτό άρωμα, καθόλου επιθετικό, σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κάποιος. Εν ολίγοις, μια θαυμάσια μακαρονάδα που από εδώ και πέρα θα φτιάχνω ξανά και ξανά. Δείτε, λοιπόν, την απλούστατη αυτή συνταγή για τα μεθυσμένα ροζ μακαρόνια.
SPAGHETTI ALL’ UBRIACO (ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ)
Για 3-4 άτομα
Ανοίγουμε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και μετράμε ¼ φλ. τσ., το οποίο φυλάμε για το δεύτερο στάδιο της συνταγής. Φέρνουμε σε βρασμό 4 φλ. τσ. καλά αλατισμένο νερό και το υπόλοιπο κόκκινο κρασί. Ρίχνουμε ένα πακέτο σπαγγέτι των 500 γρ. και βράζουμε για το ½ του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία, ούτως ώστε τα ζυμαρικά ίσα να μαλακώσουν. Φυλάμε 1 φλ. τσ. από το υγρό και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι που θα πρέπει να χωρέσει τα ζυμαρικά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύπτει τον πάτο), 1 σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο και μπούκοβο κατά βούληση (από 1/4 κ.γλ. έως ½ κ.γλ., όχι όμως παραπάνω, για λόγους ισορροπίας της γεύσης). Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει το σκόρδο, προσέχοντας να μην καεί (βλ. tips). Προσθέτουμε τα σπαγγέτι, το λίγο κόκκινο κρασί που κρατήσαμε στην αρχή, το μισό υγρό από το βράσιμο των ζυμαρικών που φυλάξαμε (δηλ. 1/2 φλ. τσ.) και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, κανονικά τα ζυμαρικά θα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί al dente. Δοκιμάζουμε και αν δούμε ότι θέλουν λίγη ώρα παραπάνω, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο υγρό από το βράσιμο των ζυμαρικών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φέρουμε την υφή εκεί που θέλουμε. Απομακρύνουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.
Tips