Επισκεφθήκαμε το ιστορικό οινοποιείο του Βασίλη Χατζηεμμανουήλ στην Κω και απολαύσαμε τις εκλεκτές ποικιλίες του.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Σπύρου Παπαθανασίου
Ο Αλέξανδρος Δουμάς διατείνεται ότι «το κρασί είναι το πνευματικό μέρος ενός γεύματος. Τα κρέατα και τα λαχανικά δεν είναι παρά το υλικό μέρος.».
Ποιο κρασί όμως;
Γυρίζοντας την Ελλάδα ανακαλύπτουμε πολλά οινικά “διαμάντια”. Αυτή την φορά είμαστε στην Κω. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον οινοποιείο που μαζί με λίγα άλλα έχουν βάλει την Κω στον οινικό χάρτη της χώρας μας.
Είναι το οινοποιείο του Βασίλη Χατζηεμμανουήλ. Η ιστορία του ξεκινά το 1929, όταν ο παππούς Νίκος άρχισε να παράγει τα πρώτα του κρασιά σε ένα μικρό οινοποιείο στο Μαρμαρωτό, στη νότια πλευρά του νησιού. Σύντομα έγινε γνωστός, για την ποιότητά των γλυκών κρασιών του.
Η Κως διατηρεί μια μέση ετήσια θερμοκρασία της τάξης των 25 C. Οι θέσεις των αμπελώνων και τα εδαφολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και ο τρόπος φύτευσης και διαμόρφωσης των φυτών, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ηλιοφάνεια και την Αιγαιοπελαγίτικη αύρα, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο άριστη πρώτη ύλη, στο βέλτιστο βαθμό ωριμότητας. Τα εδάφη, είναι αργιλώδη με σχετικώς καλή στράγγιση, ποτίσματος και η καλλιέργεια γίνεται με καλλιεργητή και τσάπα στο χέρι.
Ο αμπελώνας του οινοποιείου βρίσκεται στη θέση Ασφενδιού, σε υψόμετρο 105 μέτρων. Σε αργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση φυτεύτηκαν το 1978, τα πρώτα κλήματα. Το 1996 δημιουργήθηκε και ένας δεύτερος αμπελώνας σε μια άλλη θέση με ανάλογα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, πάλι στο Ασφενδιού.
Σήμερα οι αμπελώνες καλύπτουν συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Σε αυτούς καλλιεργούνται Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Ειδικότερα καλλιεργούνται Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά με το Cabernet Sauvignon, το Grenache Rouge και το Syrah.
Είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που «δουλεύεται» στην Κω το Grenache Rouge. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ποικιλία Ασύρτικο στην Κω η οποία καλλιεργείται εκτός του ιδιαίτερου μικροκλίματος της Σαντορίνης, εκτός της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά σε ένα άλλο νησί με μεγάλη ηλιοφάνεια και διαφορετικό μικρόκλιμα.
Ο τρύγος για τα σταφύλια του κτήματος γίνεται από αρχές Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη. Η συλλογή τους γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες.
Όλα τα κρασιά του οινοποιείου Χατζηεμμανουήλ είναι εξαιρετικά. Ωστόσο κατά την γνώμη του γράφοντος δεν μπορεί κανείς να φύγει από το οινοποιείο χωρίς να πάρει τον Λιαστό Οίνο. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παλιές τεχνικές όπως το άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο. Χαρακτηρίζεται, από σκούρο μελί χρώμα, αρώματα καραμέλας, ξηρών καρπών και σταφίδας και σαγηνευτικά γλυκιά γεύση.
Η επιχείρηση εφαρμόζει και έχει πιστοποιηθεί από την QCHECK κατά τις προδιαγραφές του HACCP, ενώ τα κρασιά της διαθέτουν την κοινοτική σήμανση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Ο Νίκος Καζαντζάκης στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» διατείνεται ότι «η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο». Ας απολαύουμε ένα κρασί του κτήματος Χατζηεμμανουήλ.