Στην Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι πίνουμε κρασιά σε ένα… μουσείο οίνου

Ένα 40λεπτο από το κέντρο της Αθήνας, το Μουσείο Οίνου του Κώστα Λαζαρίδη θα σε μάθει όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για το κρασί, αλλά δεν είχες ποιον να ρωτήσεις.

Στην Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι πίνουμε κρασιά σε ένα… μουσείο οίνου

Ήξερες πως την πρώτη φορά που ήπιαμε κρασί στην Ελλάδα τα ημερολόγια (αν υπήρχαν θα) έγραφαν 4000 π.Χ.; Έχεις δει ποτέ από κοντά φελλόδεντρο; Ήξερες βασικά ότι υπάρχει όντως φελλόδεντρο; Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είχαν αυτό το περίεργο σχήμα οι αμφορείς που μετέφεραν το κρασί στην αρχαία Ελλάδα, και δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι; Έχεις ιδέα τι λέμε τερουάρ, και πόσο διαφορετικό είναι το χώμα από το ένα μέρος στο άλλο;

Μην μας κοιτάς που κάνουμε τους έξυπνους, κι εμείς τίποτα από όλα αυτά δεν ξέραμε πριν την ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι, εκεί τα μάθαμε όλα. Μέσα σε μία περίπου ώρα, διατρέξαμε χιλιάδες χρόνια οινικής ιστορίας, μαθαίνοντας λεπτομέρειες για την καλλιέργεια του αμπελιού, τις διαδικασίες οινοποίησης και εμφιάλωσης και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.

Αυτά, όμως, ήταν μόνο η αρχή: Είδαμε αποστακτήρες που λειτουργούν κανονικά, πλάι σε αναπαραστάσεις από την εποχή των αλχημιστών, και μάθαμε να ξεχωρίζουμε μόνο από τη μυρωδιά το πρωτοράκι από το τσίπουρο διπλής απόσταξης. Χαζέψαμε την μεγαλύτερη και πιο φάνκι συλλογή ανοιχτηριών που έχουμε δει ποτέ. Μπήκαμε στο κελάρι όπου παλαιώνει σε μικρά βαρελάκια το βαλσάμικο –αποκτώντας με τα χρόνια μια πυκνότητα που οριακά θα σου φέρει στο νου μέλι– και μεθύσαμε από την μυρωδιά. Ακολουθήσαμε τον Δημήτρη, τον χαρισματικό ξεναγό μας, σε μια ονειρικά φωτισμένη «Αγία Τράπεζα», όπου φυλάσσονται οι συλλεκτικές φιάλες των καλύτερων χρονιών του Κτήματος, η καθεμιά ένα μοναδικό έργο τέχνης, ζωγραφισμένη στο χέρι από έλληνες καλλιτέχνες. Και περιπλανηθήκαμε στο ημίφως του ατμοσφαιρικού κελαριού όπου παλαιώνουν τα κρασιά.

Πολλές ενδιαφέρουσες βιντεοπροβολές, διαδραστικά εκθέματα και ολοζώντανες εικόνες σε φυσικό ή και larger than life μέγεθος κάνουν το Μουσείο Οίνου ένα από τα πιο φαν που έχεις επισκεφθεί ποτέ –δεν είναι τυχαίο που, όπως μας λέει ο Δημήτρης, τα παιδιά που το επισκέπτονται στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών το καταδιασκεδάζουν. Κι εμείς ακριβώς σαν πιτσιρίκια νιώθουμε καθώς κατευθυνόμαστε προς την μεγάλη μπάρα της αίθουσας όπου πραγματοποιούνται οι οινογνωσίες –και δεν είναι ότι μιλάει (ακόμα) ο ενθουσιασμός για τα κρασιά που πρόκειται να δοκιμάσουμε.

Η ιδιαίτερη περίπτωση των κρασιών του Κώστα Λαζαρίδη

Με ιστορία που ξεκινά από το 1979 στη Δράμα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει αυτή τη στιγμή δύο αμπελώνες, τον πρώτο στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, στη Δράμα, και τον δεύτερο, από το 2000, στο Καπανδρίτι της Αττικής, με το ιδιαίτερο μικροκλίμα του που εγγυάται την μοναδικότητα των κρασιών του. Οινότρια Γη λέγεται το κτήμα εδώ, κι αν έχεις απορίες για το όνομα –με το δίκιο σου– θα τους αφήσουμε να εξηγήσουν: «Ο Οίνωτρος, νεότερος γιος του βασιλιά Λυκάονα, υπήρξε, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πρώτος έλληνας που μετανάστευσε από την πατρίδα του και ίδρυσε αποικία στην περιοχή του κόλπου του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, όπου παρήγαγε κρασί. Σε ένα παρόμοιο εγχείρημα, ξεκινήσαμε από τη Δράμα και δημιουργήσαμε την δική μας "Οινότρια Γη" στο Καπανδρίτι, και φτιάξαμε κρασί στην πλούσια σε οινική ιστορία Αττική».

Τέτοιες και άλλες ιστορίες λέμε καθώς πιάνουμε θέση στην μεγάλη ξύλινη μπάρα, όπου είναι ήδη παραταγμένα τα ποτήρια μας, για το αγαπημένο κομμάτι της ξενάγησης κάθε οινόφιλου που σέβεται τον έρωτά του: Τη δοκιμή κρασιών. Ανάμεσα στα ποτήρια, μια εξαιρετικά φωτογενής –όσο και πεντανόστιμη, όπως θα αποδειχθεί εντός ολίγου– ποικιλία τυριών και αλλαντικών: Κασέρι από τη βόρεια Ελλάδα, παλαιωμένη γραβιέρα από την Κρήτη, ένα ονειρικά καψαλισμένο μανούρι, σαλάμι Λευκάδος, φοβερό σύγκλινο κρητικό, σαλάμι αέρος από τη Θράκη και ένα εκπληκτικό τσάτνεϊ από κρεμμυδάκια που ταιριάζει τέλεια με τα τυριά.

Ξεκινάμε την δοκιμή με ένα δροσερό Chateau Julia από 100% Ασύρτικο, που αναδίδει νότες λεμονανθών, χαμομηλιού και τσακμακόπετρας, και συνεχίζουμε με εκείνο που έμελλε να αναδειχθεί το αγαπημένο μας (spoiler alert): Το λαμπερό, φινετσάτο ροζέ Domaine Costa Lazaridi, από Merlot, Αγιωργίτικο και Grenache Rouge, που έρχεται κι αυτό από τη Δράμα και μοσχοβολά φράουλα, κεράσι, λεμόνι και μπαχαρικά. Το κόκκινο της δοκιμής μας είναι πραγματική αποκάλυψη, μια Οινότρια Γη από Cabernet Sauvignon 90% και Αγιωργίτικο 10%, παιδί του βιολογικού αμπελώνα στο Καπανδρίτι, που μας μεθά με αρώματα σοκολάτας, μπαχαρικών, φρυγανισμένου ψωμιού και μαύρων φρούτων όπως το δαμάσκηνο. Και η δοκιμή μας ολοκληρώνεται με ένα απόσταγμα σταφυλής Methexis από 100% Ασύρτικο, έντονο και ζωηρό, με νότες πράσινου μήλου, αχλαδιού και μπανάνας.

Τα πρακτικά

Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται στην Οινότρια Γη κατόπιν συνεννόησης, καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.30, και Σαββατοκύριακα από τις 11.00 ως τις 15.00. Αν είστε έως 5 άτομα, η τιμή είναι 30€ το άτομο για την ξενάγηση που διαρκεί περίπου μία ώρα, και εν συνεχεία την δοκιμή τριών κρασιών και ενός αποστάγματος –για μεγαλύτερες παρέες, το κόστος κατ’ άτομο πέφτει. Στο πωλητήριο θα βρεις όλα τα κρασιά του κτήματος σε ειδικές τιμές, για να πάρεις μαζί σου όποια αγάπησες περισσότερο, ενώ το κτήμα φιλοξενεί επίσης κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις. Λεπτομέρειες εδώ

Κτήμα Οινότρια Γη
2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου
Καπανδρίτι Αττικής
Τηλ: 22950 52 213

Website | Facebook | Instagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v