Πικνίκ σε αμπελώνα έχεις κάνει ποτέ;

Στο Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα στην Κάντζα δοκιμάζουμε εκλεκτά κρασιά και στρωνόμαστε για πικνίκ στην καρδιά ενός πανέμορφου αμπελώνα.

Πικνίκ σε αμπελώνα έχεις κάνει ποτέ;

Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ή ένα δεκάλεπτο περπάτημα από τον σταθμό του προαστιακού στην Κάντζα αν προτιμάς, το Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα είναι ένα οινοποιείο… διαφορετικό από τα άλλα. Γιατί εδώ, πέρα από τις οινογνωσίες και τις ξεναγήσεις που έχεις συνηθίσει, έχεις και την ευκαιρία να στρωθείς (στην κυριολεξία) για πικνίκ στην καρδιά του αμπελώνα, και να δοκιμάσεις τα εκπληκτικά κρασιά του κτήματος τσιμπολογώντας τις νοστιμιές που θα βρεις στο ψάθινο καλαθάκι σου. Και αν αυτή δεν είναι σοβαρή υποψηφιότητα για το τοπ-10 με τα ρομαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα, δεν ξέρουμε ποια θα μπορούσε να είναι.

Ένα κτήμα με Ιστορία 150 χρόνων

Η ιστορία του Κτήματος Ρωξάνη Μάτσα ξεκινά 150 χρόνια πίσω, το 1878 για την ακρίβεια, όταν ο Ανδρέας Καμπάς αγοράζει εδώ 5.000 στρέμματα γης και αρχίζει να καλλιεργεί αμπέλια. Παρά τις αμφιβολίες του περίγυρού του, που τον έλεγε τρελό, τα κρασιά και τα αποστάγματά του γνωρίζουν τέτοια επιτυχία που το 1889 γίνεται ο επίσημος προμηθευτής του παλατιού. Η δισέγγονή του, Ρωξάνη Μάτσα (γνωστή στους οινικούς κύκλους ως κυρά της Μαλαγουζιάς, για την αναβίωση της θρυλικής ποικιλίας) συνεχίζει από το 1976 μέχρι σήμερα την παράδοσή του, στα ίδια αυτά χώματα. Σήμερα, το κτήμα είναι γνωστό για τη βιολογική του καλλιέργεια, που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια. 

Για το πικνίκ, καλά πάμε;

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο το πόσο κοντά στην Αθήνα βρίσκεσαι και ταυτόχρονα πόσο μακριά νιώθεις, με το που περάσεις την είσοδο του κτήματος: Αυλή στρωμένη με χαλικάκι, φροντισμένα παρτέρια και γλαστράκια με πολύχρωμα λουλούδια, κεραμιδοσκέπαστα κτίρια με τοίχους βαμμένους στα χρώματα της ώχρας και κληματαριές να αγκαλιάζουν τις προσόψεις τους. Και ησυχία, μια ησυχία ονειρική. Η Έβελυν, υπεύθυνη επικοινωνίας του κτήματος, μας υποδέχεται χαμογελαστή και μας προσφέρει δροσερό νερό και σπιτικά λουκούμια. Τα καλαθάκια του πικνίκ μας είναι ήδη έτοιμα, ακουμπισμένα πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι. Κι η αίσθηση ότι επισκεπτόμαστε φίλους στο χωριό δεν λέει να μας αφήσει.

Με τα καλαθάκια ανά χείρας, διασχίζουμε τα χωμάτινα μονοπάτια του κατάφυτου κτήματος, κάτω από φουντωτά πεύκα και φορτωμένες καρπούς μουριές, πλάι σε λιμνούλες με τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά πατητήρια, μπροστά από το πολύβουο κοτέτσι, ώσπου να φτάσουμε στον αμπελώνα. Εκεί, μας περιμένει μια έκπληξη: Το στρωματάκι μας είναι ήδη στρωμένο στον ίσκιο μιας αιωνόβιας ελιάς, με το καρό τραπεζομάντηλο του πικνίκ από πάνω. Χρωματιστές μαξιλάρες και ζωγραφισμένες στο χέρι πετρούλες συμπληρώνουν μια εικόνα βγαλμένη από τα μεσημεριανά μας όνειρα.

@in2life_gr Το πικνίκ στο Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα είναι ένα από τα τελειότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα #πικνικ #οινοποιειο #καντζα #αθηνα #κρασιαθηνα #κρασι #εμπειριεςζωης #ελληνικοτικτοκ #αθηνα🏛greece #in2life #μπεςφοργιουγαμω #ιδεεςγιαδωρα ♬ CLOSE MY EYES - Ki

Στο ψάθινο καλαθάκι μας, βρίσκουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για το τέλειο πικνίκ: Φρέσκες φράουλες, τραγανά κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, έναν ονειρεμένο σπιτικό κορμό σοκολάτας και αφράτα σαντουιτσάκια με πολύ ιδιαίτερα υλικά: Η μορταδέλα φιστίκι με κρέμα φιστικιού και τυρί κρέμα κλέβει την παράσταση από την πρώτη μπουκιά, εκπληκτική όμως είναι και η φρεσκοψημένη μπαγκέτα με σαλάμι αέρος από τη Λευκάδα, καρδιά παλαιωμένης γραβιέρας από την Κρήτη, ρόκα και κατίκι Δομοκού. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με την μπαγκετούλα ολικής άλεσης που είναι γεμισμένη με καραμελωμένα ντοματίνια, ρόκα, κρεμώδες ανθότυρο και λιαστή ντομάτα, και αφήνουμε για το τέλος τον ευφυή συνδυασμό καραμελωμένων σταφυλιών με δυόσμο και ξινομυζήθρα, σε μια αφράτη λευκή μπαγκέτα που παίρνουμε όρκο να αντιγράψουμε και σπίτι.

Το κλου, βέβαια, εδώ που βρισκόμαστε είναι τα βιολογικά κρασιά του κτήματος, τα οποία τσουγκρίζουμε στα γυάλινα ποτηράκια που βρήκαμε προσεκτικά τυλιγμένα με χαρτί στο καλάθι μας: Ξεκίνημα με ένα ζωηρό, δυσεύρετο Λαουτάρι, πάντρεμα του Ροδίτη με το Ασσύρτικο, που έχει γεύση καλοκαιριάτικου μεσημεριού, και συνέχεια με το τραγανό Σαββατιανό (γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε γνήσια παιδιά της Αττικής) που αναδίδει αρώματα εσπεριδοειδών. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η θρυλική Μαλαγουζιά, με την οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα το όνομα της Ρωξάνης Μάτσα. Αρώματα λουλουδιών και φρούτων σαν το πεπόνι, το ροδάκινο και τον ανανά ξεχύνονται από το ποτήρι σε κάθε γουλιά αυτού του πολύπλοκου, σούπερ αρωματικού κρασιού.

Για το τέλος, κρατάμε το βαθυκόκκινο Syrah Μάτσα, ένα από τα λίγα κόκκινα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα που πίνονται δροσερά και ταιριάζουν γάντι στην καλοκαιρινή μας διάθεση: Αρώματα από φράουλες και σμέουρα, ισορροπημένη γεύση με ζουμερές τανίνες και μακρά επίγευση, συνδυάζουν άψογα το Syrah με τις φράουλες και τον σοκολατένιο κορμό που τσιμπολογάμε στο κλείσιμο του πικνίκ μας. Και η ζωή κάποιο μαγιάτικο μεσημέρι καθημερινής, δύσκολα μπορεί να γίνει πιο ωραία.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Πέρα από το πικνίκ, μπορείς να κλείσεις επίσης και μια ιδιωτική ξενάγηση στο κτήμα, για να μάθεις τα πάντα για την καλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού, προτού πιάσεις τραπεζάκι κάτω από τις κληματαριές στον κήπο για να δοκιμάσεις τρία διαφορετικά κρασιά, συνοδευόμενα όχι από τις κλασικές ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, αλλά από ιδιαίτερα, πρωτότυπα μεζεδάκια εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και φτιαγμένα με μεράκι.

Η δίωρη ξενάγηση με την οινογνωσία κοστίζει 50€ το άτομο (κρατήσεις και λεπτομέρειες εδώ) ενώ για το τρίωρο πικνίκ θα υπολογίσεις 40€ το άτομο (λεπτομέρειες και κρατήσεις εδώ). Το κτήμα διατίθεται επίσης για ιδιωτικές και εταιρικές εκδηλώσεις έως 40-50 ατόμων, ενώ για τους φίλους που έρχονται από τα ξένα και έχουν λίγες ώρες να σκοτώσουν στο αεροδρόμιο, υπάρχει ειδικό –και βολικότατο– πρόγραμμα περιήγησης στο κτήμα με μεταφορά από και προς το Ελ. Βενιζέλος. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v