Το Osteria Greca είναι η τέλεια οινική αφορμή για μονοήμερη
Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, στον Λαλιώτη Κορινθίας, το Οινοποιείο Παπαργυρίου παντρεύει εκλεκτό κρασί με σπουδαίο φαγητό, και είναι ό,τι πρέπει για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη.

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, στον Λαλιώτη Κορινθίας, το Οινοποιείο Παπαργυρίου παντρεύει εκλεκτό κρασί με σπουδαίο φαγητό, και είναι ό,τι πρέπει για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη.
Δέκα χιλιόμετρα από το Κιάτο, και άλλα δέκα από το πανέμορφο Δρυοδάσος του Μογγοστού, που όσο προχωράμε προς την άνοιξη θα ομορφαίνει κι άλλο, το Osteria Greca δεν είναι το εστιατόριο οινοποιείου που έχεις συνηθίσει. Εδώ δεν θα έρθεις μόνο για να δοκιμάσεις τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου, συνοδεύοντάς τα με τυράκια και λοιπά τσιμπολογήματα.
Θα το κάνεις δηλαδή κι αυτό, αν θέλεις, αλλά ο βασικός λόγος να οδηγήσεις τη μιάμιση ώρα που χωρίζει το Osteria Greca από την Αθήνα είναι το συναρπαστικό μενού που επιμελείται ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος, και το οποίο συνδυάζεται με μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών που ξεφεύγει από τα στενά όρια του κτήματος για να συμπεριλάβει ούτε λίγο ούτε πολύ 170 ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο καλό κρασί» μας εξηγεί ο Γιάννης Παπαργυρίου, ψυχή του οινοποιείου που βρίσκεται στην περιοχή από το 1978, αλλά και του εστιατορίου του, που μετρά τρία χρόνια λειτουργίας, έχοντας ανοίξει τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2022. «Το μενού σχεδιάζεται με βάση τα ταιριάσματα με το κρασί –αν ένα πιάτο ταιριάζει για παράδειγμα πιο πολύ με ούζο ή με τσίπουρο, όσο και να το αγαπάμε, δεν θα το βάλουμε» προσθέτει.
Σε έναν φωτεινό και φιλόξενο χώρο με φοβερή θέα από τα παράθυρά του στους αμπελώνες, με τα γήινα χρώματα του ξύλου να κυριαρχούν και τις λεπτομέρειες σαν το κλαδί από αμπέλι τοποθετημένο στον τοίχο σαν κάδρο να κλέβουν την παράσταση, θα δοκιμάσεις ένα μενού που αναδεικνύει τον πλουραλισμό της απλότητας και την σημασία των εποχικών, τοπικών στην πλειοψηφία τους υλικών. Πάρε για παράδειγμα, κι ας ξεκινήσουμε ανορθόδοξα από τα επιδόρπια, το ψητό μήλο (7€) που γεμίζεται με καρύδι και κορινθιακή σταφίδα, και σερβίρεται με μια ονειρεμένη σως καραμέλας, βάζοντας στο τραπέζι τα τρία βασικά προϊόντα της Ορεινής Κορινθίας (μήλα, σταφίδες και καρύδια) όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαργυρίου.
Το ντιπάκι στο οποίο βουτάμε τις πρώτες μπουκιές φρεσκοζυμωμένου ψωμιού στην αρχή έχει επίσης μυρωδικά από το δικό τους μποστάνι, να αρωματίζουν το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, που επιβεβαιώνει το μεγαλείο της απλότητας που λέγαμε παραπάνω. Για πρώτο πιάτο έρχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα βερσιόν της κλασικής Σαλάτας του Καίσαρα (13€) με τραγανό προσούτο αντί για κοτόπουλο, crumbles από ψωμί που φτιάχνουν μόνοι τους, ολόφρεσκο μαρούλι και παρμεζάνα.
Πολύ έξω από τα συνηθισμένα ήταν η ποικιλία τυριών (14€) με Taleggio, Caciocavallo, Comte 24 μηνών, Pecorino di Sardo και Ocelli al Barolo που ωριμάζει στις οινολάσπες του ομώνυμου κρασιού. Καθένα τους και ένα θέμα συζήτησης, συνοδεύονται από χειροποίητο τσάτνεϊ από περγαμόντο, πορτοκάλι, τσίλι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο.
Αποκάλυψη για τους αρνόφιλους ανάμεσά μας ήταν τα φρικασέ γαρδουμπάκια (14€) από αρνί γάλακτος, που κυριολεκτικά έλιωναν στο στόμα, αν και τις εντυπώσεις έκλεψε ακόμα περισσότερο η συνέχεια, μια κρεατόπιτα (20€) με απίθανο χειροποίητο φύλλο, γεμισμένη με τριών ειδών κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό και πάπια) που κάνει ωραία παρέα στο πιάτο της με ένα κανατάκι γεμάτο σως κρασιού: Πρώτα κόβεις, την αφήνεις να αχνίσει, και στη συνέχεια την περιλούζεις με τη σως που μετατρέπει κάθε μπουκιά σε ένα ολόκληρο ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.
Βασικός ανταγωνιστής της στον άτυπο διαγωνισμό που στήσαμε για να ανακηρύξουμε το αγαπημένο μας πιάτο στο μενού, ήταν το κερκυραϊκό σοφρίτο (20€) που δικαίωσε την επτανησιακή καταγωγή του σεφ, ως ένα από τα καλύτερα και πιο μεστωμένα που έχουμε δοκιμάσει. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ως κυρίως πιάτο ήταν και ο τραχανάς (19€) με μοσχαρίσια μάγουλα μαύρου χοίρου Pata Negra, που αναδεικνύεται όπως μάθαμε σταθερά best seller του μενού, το οποίο αλλάζει τρεις φορές τον χρόνο για να ακολουθεί την εποχικότητα της πρώτης ύλης –γιατί τρεις και όχι τέσσερις, σε ακούμε να ρωτάς, και ερχόμαστε να ενημερώσουμε ότι το Osteria Greca λειτουργεί από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο, κι έχει έτσι τρία μενού κάθε χρόνο, φθινοπωρινό, χειμερινό και ανοιξιάτικο.
Όπως πιθανότατα θα περίμενες, συναρπαστική είναι και η λίστα κρασιών που συνοδεύουν τα πιάτα, από την οποία εμείς δοκιμάσαμε πρώτο και καλύτερο το φρουτένιο Papargyriou Blanc, ένα πάντρεμα από Μοσχούδι και Ασύρτικο, αλλά και το πολύ ενδιαφέρον Le Vigneron Grec, λευκό που θα σου φέρει στο νου orange λόγω της οινοποίησης του Ασύρτικου με στέμφυλα Μοσχάτου, την Μαυροδάφνη La Reine des Montagnes Noire που θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι ήξερες για τις μαυροδάφνες, και τον αλλιώτικα γλυκό Όψιμο Τρύγο που προέρχεται αποκλειστικά από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Ρίου. Ένα από τα πολλά αβαντάζ του εστιατορίου-μέσα-σε-οινοποιείο είναι και οι εξαιρετικές τιμές: Τα ποτήρια ξεκινούν από 4€, οι φιάλες από 18€.
Ό,τι και αν κάνεις, μην παραλείψεις να κρατήσεις χώρο για το επιδόρπιο, γιατί θα χάσεις εκτός από το μήλο που λέγαμε στην αρχή και μια ονειρεμένη Πάβλοβα (8€) με μανταρίνι, που σε λίγο καιρό θα δώσει τη θέση τους στις φράουλες –αλλά ελπίζουμε να προλάβεις το μανταρίνι, γιατί εκτός από πρωτότυπη ιδέα είναι και άψογη εκτέλεση.
Το Osteria Greca λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα, και συγκεκριμένα Σάββατο 13.00-18.00 και 20.00-1.00, Κυριακή 13.00-18.30. Κάθε Σάββατο βράδυ έχει και ζωντανή μουσική, με την σοπράνο Αλίκη Παππά και τον πιανίστα Πάνο Μάρκο. Εννοείται πως μπορείς να κλείσεις και ξενάγηση στο οινοποιείο (επίσης Σαββατοκύριακα, κατόπιν ραντεβού) και να τη συνδυάσεις με το γεύμα σου πριν ή μετά στο Osteria Greca.
@in2life_gr 10 χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο, στο Λαλιώτη Κορινθίας βρήκαμε την απόλυτη γαστρο-οινική εμπειρία #osteriagreca #papargyriouwinery #οινοποιειο #κορινθια #εστιατορια #τιτρωμε #μονοημερη #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Better With You - Veronica Fusaro
Osteria Greca
Λαλιώτης Κορινθίας
Τηλ.: 694 451 1107