Σε ένα οινοποιείο του 1875 στην Αττική θα πιείς αφρώδη ρετσίνα
Στο Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί θα δοκιμάσεις απίθανα κρασιά τσιμπολογώντας νοστιμιές πλάι στο αναμμένο τζάκι, και θα μάθεις πώς κι η ρετσίνα γίνεται «σαμπάνια».
Στο Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί θα δοκιμάσεις απίθανα κρασιά τσιμπολογώντας νοστιμιές πλάι στο αναμμένο τζάκι, και θα μάθεις πώς κι η ρετσίνα γίνεται «σαμπάνια».
Οι φυσαλίδες χορεύουν στα ποτήρια μας, που ευωδιάζουν πεύκο και μαστίχα. Το τζάκι σιγοκαίει απέναντί μας. Κι εμείς συζητάμε πόσο ωραία θα ταίριαζε με ψητά κάστανα το επόμενο κρασί μας, το Breathe, ένα ολοκαίνουριο, αφρώδες, orange Σαββατιανό με κεχριμπαρένιο χρώμα που κυκλοφορεί μόνο σε 340 αριθμημένες φιάλες, καθώς τσιμπολογάμε φρεσκοφουρνισμένες πίτες, χειροποίητο γαύρο μαρινάτο, χαβιάρι, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και εκλεκτά λουκανικάκια, τυριά και αλλαντικά καθισμένοι αναπαυτικά σε έναν χώρο που θυμίζει σαλόνι ορεινού ξενώνα. Τα δεκεμβριάτικα μεσημέρια, όπως θα έπρεπε να είναι.
Είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση το Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί, δεν μοιάζει με κανένα από τα οινοποιεία που έχουμε επισκεφθεί ως τώρα. Το καταλαβαίνεις, με το που ανοίγεις την ξύλινη αυλόπορτα και βρίσκεσαι σε μια λουλουδιασμένη, πλακόστρωτη αυλή ανάμεσα σε κτίρια του 19ου αιώνα που δεν φαίνονται από τον δρόμο.
Ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Αττικής βρίσκεται, προς έκπληξή μας, σε ένα δρομάκι στο κέντρο του Κορωπίου. «Έτσι ήταν εκείνη την εποχή τα οινοποιεία, δεν βρίσκονταν μέσα στους αμπελώνες» αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει ο Βασίλης Νικολού, χημικός και καθηγητής οινολογίας, που κρατά αυτή τη στιγμή τα ηνία μαζί με τον γιο του Ευάγγελο, γεωπόνο-οινολόγο, τέταρτη και πέμπτη γενιά οινοποιών της οικογένειας αισίως.
Η ξενάγηση ξεκινά από το παλιό πατητήρι, που έχει μεταμορφωθεί σε μια σούπερ ατμοσφαιρική αίθουσα προβολής: Καθισμένοι ανάμεσα σε δρύινα βαρέλια και παλιά κεραμίδια που καλύπτουν τους τοίχους σε ρόλο πρωτότυπης, χειροποίητης οινοθήκης, βλέπουμε ένα σύντομο βιντεάκι για την ιστορία του οικογενειακού οινοποιείου. Πλάι στην οθόνη της προβολής, η ορίτζιναλ άδεια λειτουργίας είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό οικονομικών της εποχής. Το όνομά του λέει Χαρίλαος Τρικούπης.
Αφήνοντας πίσω μας την αίθουσα προβολής, περνάμε στα άδυτα του οινοποιείου για να μάθουμε τα πάντα για την οινοποίηση, την παλαίωση και την εμφιάλωση των 13 ετικετών του οινοποιείου (9 εκ των οποίων Σαββατιανό, φόρος τιμής στην αττική γη και την γηγενή ποικιλία της, η οποία πήρε το όνομά της από το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, που γινόταν παραδοσιακά ο τρύγος).
Το πιο ενδιαφέρον από όλα, όμως, είναι αυτό που δεν συμβαίνει αλλού: Το πώς η ταπεινή, βαθύτατα αδικημένη ρετσίνα γίνεται sparkling, αποκτά δηλαδή τις διακριτικές φυσαλίδες της, και παλαιώνει για δύο χρόνια σε γυάλινα μπουκάλια προτού γίνει το απίθανο Botanic Sparkling, που θα το ερωτευτείς με την πρώτη γουλιά –βάζουμε ό,τι στοίχημα θες. Πολλά βραβεία έχει πάρει η μοναδική αυτή ιδέα, όπως άλλωστε και το ίδιο το οινοποιείο, που διακρίθηκε μεταξύ άλλων ως το καλύτερο της Ευρώπης το 2018.
Δεν θα είναι όμως το Botanic, από 100% Σαββατιανό, ο μοναδικός σου έρωτας εδώ. Κρασί για μάθημα οινοποιίας είναι και ο Αβρός, μια από τις πρώτες ετικέτες τους, ένα υπέροχο Μοσχάτο Αλεξανδρείας με σταφύλια που έρχονται από τη Λήμνο και οινοποιούνται εδώ. Μοσχοβολά τριαντάφυλλο και λουκούμι, και αφήνει απολαυστική επίγευση, όπως και η Μανδηλαριά που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του ροζέ με την ασυνήθιστη πληθωρικότητά της και τα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.
Δικό μας αγαπημένο το Breathe, αυτό που σου συστήσαμε στην αρχή, ετικέτα ολοκαίνουρια με το όνομά της γραμμένο στο διεθνές φωνητικό αλφάβητο ως /bɹiːð/ (μικρές λεπτομέρειες που ενθουσιάζουν τα νερντς ανάμεσά μας): 100% Σαββατιανό, orange οινοποίησης –λευκές ποικιλίες που οινοποιούνται σαν να ήταν κόκκινες, θα πει αυτό– με διακριτικές φυσαλίδες και τέλειο μελένιο άρωμα. Και η συναρπαστική μας οινογνωσία κλείνει με το Δι’ ευχών, ένα γλυκό κρασί που παράγεται με την παραδοσιακή τεχνική των Μεσογείων, χαμηλό σε αλκοόλ αλλά μεγάλο σε αρώματα καραμέλας, βουτύρου, σοκολάτας και ξηρών καρπών.
Ξεναγήσεις και οινογνωσίες πραγματοποιούνται στο Κτήμα Νικολού καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης, με τις τιμές να ξεκινούν από 20€ το άτομο με δοκιμή πέντε κρασιών συνοδεία εκλεκτού τσιμπολογήματος που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πλατό τυριών-αλλαντικών, και περιλαμβάνει σπιτικά εδέσματα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Δες αναλυτικά όλα τα πακέτα, και κάνε την κράτησή σου εδώ.
Οι γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται τον χειμώνα πλάι στο αναμμένο τζάκι, και το καλοκαίρι στην γλυκύτατη αυλή με τις τριανταφυλλιές ή στο ταρατσάκι που αγναντεύει τις πλαγιές του Υμηττού, όπου βρίσκονται και κάποιοι από τους αμπελώνες του οινοποιείου (η μανδηλαριά συγκεκριμένα, αν αναρωτιέσαι). Δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε ποιο από τα δύο σκηνικά είναι πιο ονειρικό, θα σε αφήσουμε να κλείσεις μια ξενάγηση χειμώνα και μία καλοκαίρι, για να αποφασίσεις εσύ. Αν μπορείς.
@in2life_gr Το παλαιότερο οινοποιείο της Αττικής βρίσκεται στο Κορωπί από τον 19ο αιώνα… και κάνει τη ρετσίνα σαμπάνια! #κρασι #κορωπι #οινοποιειο #νικολου #αθηναμου #αθηνα🏛greece #μυστικα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #greektiktok ♬ We Should Stick Together - elijah woods
Οινοποιείο Νικολού
Νικολάου Ντούνη 8, Κορωπί
Τηλ: 210 6020775