Τι είναι και πώς φτιάχνεται το Glühwein;

Το Glühwein, ή mulled wine, ή σε απλά ελληνικά ζεστό κρασί, είναι το απόλυτο ρόφημα των Χριστουγέννων, φτιάχνεται πανεύκολα, και θα σου ζεστάνει την καρδιά.

Τι είναι και πώς φτιάχνεται το Glühwein;

Θα αρωματίσει όλο το σπίτι, θα σου ζεστάνει το μέσα σου, θα σου θυμίσει ταξίδι αν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά σε κάποια από τις παραδοσιακές, υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που μοσχοβολούν από το άρωμά του.

Το Glühwein, ζεστό κρασί στα καθ’ ημάς, έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι ρίζες του εντοπίζονται στην αρχαία Ρώμη, όπου ένα παρόμοιο μείγμα κρασιού με μπαχαρικά, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά μόνο στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, καθότι τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, ήταν πολύτιμα και ακριβά.

Κατά τον Μεσαίωνα, το ζεστό κρασί με τα βότανα και τα μπαχαρικά απέκτησε και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο κόσμος πίστευε ότι μπορούσε να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες και να θωρακίσει την υγεία του οργανισμού. Το ποτό αυτό ήταν γνωστό ως "Hippocras" και ήταν διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη.

Η λέξη Glühwein προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις glüh (που σημαίνει φωτεινή λάμψη) και Wein, ήτοι κρασί. Αυτή η ονομασία αναφέρεται στην παραδοσιακή μέθοδο θέρμανσης του κρασιού σε μεταλλικά δοχεία που τοποθετούνται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Σήμερα, το Glühwein είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Χριστουγέννων σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις γερμανόφωνες.

Πώς θα το φτιάξεις;

Για τους τεμπέληδες, υπάρχει έτοιμο στα σούπερ μάρκετ, είναι ωραίο και οικονομικότατο, το παίρνεις και απλά το ζεσταίνεις –είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει βράση. Αν όμως είσαι τύπος μερακλής, είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και μόνος/η σου, ως εξής:

Υλικά

1 λίτρο κόκκινο κρασί
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
2 ξυλάκια κανέλας
3 γαρίφαλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα υλικά, ένα ένα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, και το αφήνουμε για περίπου 20 έως 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Όσο περισσότερο το αφήσουμε στη φωτιά, τόσο πιο δυνατή θα είναι η γεύση των αρωματικών και των μπαχαρικών. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε κούπες στις οποίες έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει ένα ξυλάκι κανέλας.

Μερικά πολύτιμα μυστικά

Διάλεξε ένα κόκκινο κρασί ξηρό, με γεμάτο σώμα και φρουτένιο άρωμα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό –πρέπει όμως να πίνεται και σκέτο.

Έξτρα υλικά κατάλληλα για πειραματισμούς, ανάλογα με τα γούστα τα δικά σου και της παρέας: Μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κάρδαμο, ή μπαχάρι.

Ζέστανε τις κούπες στις οποίες θα σερβίρεις το κρασί, τοποθετώντας τις για 1-2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να διατηρήσουν ζεστό το κρασί για περισσότερη ώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v