(Ξανα)πήρα τα βουνά!
Η Αγάπη μάς δελεάζει με τα όσα έζησε και γεύτηκε κατά τη διάρκεια ενός καταπληκτικού διημέρου στο ξενοδοχείο Grand Forest Metsovo.
Η Αγάπη μάς δελεάζει με τα όσα έζησε και γεύτηκε κατά τη διάρκεια ενός καταπληκτικού διημέρου στο ξενοδοχείο Grand Forest Metsovo.
της Αγάπης Μαργετίδη
Ήταν να μην πάρω φόρα και σε λιγότερο από δύο χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη επέστρεψα στο Μέτσοβο, μέσα στο καταχείμωνο αυτή τη φορά, προσκεκλημένη και πάλι από το Grand Forest Metsovo, το μαγευτικό ξενοδοχείο για το οποίο σας είχα μιλήσει τον Ιούνιο του 2020 (πατήστε εδώ).
Φεβρουάριος με χιόνια λοιπόν, κι ενώ η παγωνιά σε τραβάει προς τα μέσα στο κουκούλι της ζεστασιάς, το βλέμμα μένει καρφωμένο έξω. Στο χειμωνιάτικο φως που αλλάζει φορεσιά άπειρες φορές μέσα στην ημέρα. Στο τοπίο που είναι γνώριμο αλλά και τόσο διαφορετικό. Σαν αλλιώτικο φαίνεται το Μέτσοβο απέναντι. Σαν αλλιώτικο φαίνεται και το ίδιο το ξενοδοχείο. Το μπαρ και το lobby, δύο συγκοινωνούντες φιλόξενοι χώροι, τα βράδια είναι γεμάτα και χαρούμενα πολύβουα, το μπαλκόνι έχει σκεπαστεί με θεόρατα τζάμια για τον χειμώνα, χαρίζοντας άπλετη μαγευτική θέα, η φωτιά στο μεγάλο τζάκι καίει ολημερίς κι ολονυχτίς. Αυτά που δεν αλλάζουν είναι το καλωσόρισμα και η αίσθηση της ευεξίας και της άνεσης. Ο επαγγελματισμός και η οικειότητα λειτουργούν σε άψογη ισορροπία, προσφέροντας απλόχερα την χαλάρωση που αποζητά ο επισκέπτης.
Το καινούργιο στοιχείο για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα αφορά τις εξελίξεις στα της γαστρονομίας. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Grand Forest Metsovo, επιθυμώντας να αναβαθμίσει το ήδη αξιόλογο εστιατόριό του, απευθύνθηκε στον καταξιωμένο Γκίκα Ξενάκη, έναν σεφ ο οποίος έχει εξελίξει με αξιοθαύμαστο τρόπο την ελληνική κουζίνα. Εμπνεόμενος από τα ομολογουμένως εξαιρετικά προϊόντα, καθώς και από τα εμβληματικά φαγητά της μαγειρικής παράδοσης της περιοχής, ο Γκίκας Ξενάκης σχεδίασε τη νέα κάρτα του εστιατορίου, με στόχο τη σύγχρονη ματιά στην ανάδειξη της αυθεντικής γεύσης. Και τα κατάφερε περίφημα.
Έτσι, επέλεξε να αφήσει ατόφιο το μοσχαράκι και να το σερβίρει σαν ταρτάρ με κρέμα φουντουκιού, καπνιστό μετσοβίτικο τυρί και πίκλες παντζαριού, να φτιάξει τη σούπα μανιταριών σαν καπουτσίνο με αφρόγαλα από κατσικίσιο τυρί, να πανάρει το τέλειο μελάτο αυγό και να το συνοδεύσει με σπανάκι και σάλτσα με ντόπια γραβιέρα και φρέσκια τρούφα, να συνδυάσει πανέξυπνα το καπνιστό χέλι με φάβα, ψητό αχλάδι και pesto χορταρικών, να τονίσει τη νοστιμιά των χειροποίητων νιόκι πατάτας με άγρια μανιτάρια Πίνδου και κρέμα από παλαιωμένη γραβιέρα, να μαγειρέψει το αγριογούρουνο σε κόκκινο μετσοβίτικο κρασί και να το παντρέψει με πουρέ από κάστανα και κρεμμυδάκια του στιφάδου και να μας γλυκάνει με πολίτικο χαλβά, αριστοτεχνικά ταιριασμένο με μαρμελάδα λεμόνι, σοκολάτα και πραλίνα φιστικιού και μπακλαβά-millefeuille αρωματισμένο με μπαχαρικά, σάλτσα από ρόδι και δροσισμένο από φρέσκα ξινούτσικα κόκκινα φρούτα του δάσους.
Ο νεαρός σεφ Βασίλης Γιαννούλης, όχι μόνον εκτελεί άψογα το μενού του Γκίκα Ξενάκη, αλλά δείχνει και το ταλέντο του με τη σύγχρονη εκδοχή της πισπιλίτας, όπως ονομάζεται η χορτόπιτα της περιοχής. Τα άγρια χόρτα κλείστηκαν σε κρούστα από καλαμποκάλευρο και το τυρί έγινε βελούδινη κρέμα.
Η κουζίνα του Μετσόβου είναι έντονα παρούσα σε όλα τα γεύματα που προσφέρει το ξενοδοχείο. Στο πρωινό εκφράζεται με τραχανά, πίτες, αυγά, ολόφρεσκο ψωμί, εξαιρετικό μέλι και χειροποίητες μαρμελάδες, τηγανίτες και γλυκιές αυγόφετες. Στο all-day μενού που σερβίρεται στο μπαρ «παίζει» με τα υλικά των hot dogs και των burgers, κατορθώνοντας μάλιστα και να τα ταιριάξει με τα εμπνευσμένα από τα προϊόντα του βουνού κοκτέιλ που σερβίρει το μπαρ, σε σύλληψη του Τάσου Μάντου. Άλλο ένα στοιχείο του μπαρ που με ευχαρίστησε πολύ προσωπικά, αφού είμαι λάτρις του ουίσκι, είναι η πλούσια και καθόλου συνηθισμένη λίστα ποικιλιών του αγαπημένου μου ποτού.
Τα της γαστρονομίας δεν εξαντλούνται μόνον στα γεύματα του ξενοδοχείου γιατί ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές εξορμήσεις που έχουν σχεδιαστεί (από πεζοπορίες στο χιόνι, snowmobiling, εκδρομές, κ.λπ.), υπάρχει το κυνήγι της άγριας τρούφας με τα «λάφυρα» να μαγειρεύονται σε ξύλινη καμπίνα μέσα στο δάσος και μάθημα ανοίγματος φύλλου για πέτουρα (τα ντόπια ζυμαρικά) και πίτα από δύο καταπληκτικές Μετσοβίτισσες. Το δίωρο μαζί τους ξεπερνάει κατά πολύ το μάθημα μαγειρικής, αφού οι δύο αδελφές είναι απολαυστικά γλαφυρές και γεμάτες από την σοφία της ζωής στην Πίνδο. Για την πίτα που ετοίμασαν, δεν το συζητώ καν. Όσο για εμάς τους επίδοξους μαθητές, δεν νομίζω πως θα καταφέρουμε ποτέ να ανοίξουμε τόσο λεπτό φύλλο, κι ας περνιόμαστε για καλοί μάγειρες και μαγείρισσες, κι ας μην χάσαμε ούτε μια λέξη από τα κόλπα που μας δίδαξαν.
Τι άλλο να σας πω για το αξέχαστο Σαββατοκύριακο στο βουνό; Πως πήγαμε και μια βόλτα στο ηλιόλουστο Μέτσοβο, περιπλανηθήκαμε στα πλακόστρωτα σοκάκια, ψωνίσαμε καταπληκτικά τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα που δεν φτάνουν ποτέ στην Αθήνα, φάγαμε και στην ταβέρνα «Γαλαξίας» που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιδιοκτητών με αυτήν του ξενοδοχείου. Εκεί απολαύσαμε μια σούπα γίδας του ονείρου, ένα εκμαυλιστικό κοκορέτσι, απίθανες χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες και κεφτεδάκια με ψωμωμένα χειμωνιάτικα πράσα, μελωμένα στην εντέλεια.
Η επιστροφή ήταν πλέον μονόδρομος, αλλά δεν είπαμε αντίο, αφού αφήσαμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Ποιοι είναι αυτοί; Μα το υπέροχο spa, στο οποίο όχι μόνον δεν πρόλαβα να κλείσω ραντεβού ομορφιάς που θα με έκανε να λάμπω (!), αλλά λησμόνησα να πάρω το μαγιό μου για να μπω στην εντυπωσιακή θερμαινόμενη πισίνα και να ρεμβάσω το χιονισμένο τοπίο που απλώνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Κι έτσι, αφού ευχαριστήσω τους φιλόξενους οικοδεσπότες και την Φλώρα Παρασκευοπούλου της εταιρίας Press-à-Porter που οργάνωσε άψογα, όπως πάντα, αυτή την εκδρομή, λέω σε όλους εις το επανιδείν.
Υ.Γ. Το 2021 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Grand Forest Metsovo κατέκτησε την κορυφή των landmark ξενοδοχείων σε παγκόσμιο επίπεδο στον διεθνή διαγωνισμό των World Travel Awards. Επιλέχθηκε επίσης, μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων παγκοσμίως, στην τελική λίστα των 33 ξενοδοχείων που αποτελούν τη συλλογή “Considerate Collection” των Small Luxury Hotels of the World, μέσω αυστηρών κριτηρίων που κινήθηκαν σε τρεις άξονες : το συλλογικό ενδιαφέρον, την πολιτιστική προστασία και την περιβαλλοντική συνείδηση. Μαζί με τα συγχαρητήριά μου, εύχομαι το Grand Forest Metsovo να κατακτά τη μια δύσκολη κορυφή μετά την άλλη.
Ιστοσελίδα : https://www.grand-forest.gr/el/spiti