Το La Suite Lounge μάς συστήνεται από την αρχή

Το εστιατόριο La Suite Lounge του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, στη νέα εποχή του, ανεβάζει την ελληνική γαστρονομία στο πρώτο βάθρο.

Το La Suite Lounge μάς συστήνεται από την αρχή

Παρόλο που η Αθήνα μπορεί δικαίως να καυχηθεί πως από παντού, σχεδόν, η μαγευτική θέα στην Ακρόπολη και στην πόλη είναι ένα από τα μεγάλα της ατού, υπάρχουν κάποια μέρη που έχουν και κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω που δεν είναι χειροπιαστό, που δύσκολα περιγράφεται με λόγια χωρίς να ακουστούν κλισέ. Οπότε τι μένει; Ένα επιφώνημα ίσως, ενίοτε και η σιωπή. Ένα τέτοιο μέρος είναι και το La Suite Lounge, το εστιατόριο του έκτου ορόφου του εμβληματικού ξενοδοχείου St. George Lycabettus. Του ξενοδοχείου που εδώ και πενήντα χρόνια, όχι μόνο μας συνδέει, αλλά είναι η ζωή της ίδιας της πόλης.

Μέχρι πριν από λίγα σχετικά χρόνια τα εστιατόρια των αθηναϊκών ξενοδοχείων προσανατολίζονταν, ως επί το πλείστον, στη λεγόμενη διεθνή κουζίνα, την αναμενόμενα στρογγυλεμένη και συγκρατημένη, τόσο σε υλικά όσο και σε γευστικές εξάρσεις. Η ελληνική γαστρονομία εμφανιζόταν ντροπαλά σε λίγα μόνο δείγματα της αστικής μας, κυρίως, κουζίνας. Το ίδιο περιορισμένη ήταν και η πελατεία τους η οποία, στη συντριπτική της πλειοψηφία, αποτελείτο από ξένους επισκέπτες. Σήμερα η ξενοδοχειακή κουζίνα έχει αλλάξει ρότα, στέλνοντας πρόσκληση και σε εμάς, με την ελληνική μαγειρική απαλλαγμένη επιτέλους από την όποια συστολή της, να τολμά να βγαίνει μπροστά, με αποτελέσματα συχνά θαυμαστά.

Αυτή τη νέα ρότα ακολούθησε και το La Suite Lounge έχοντας επιλέξει ως executive chef τον Στέφανο Παπανικολάου, από τη «μαγιά» των νέων μαγείρων που πιάνουν άφοβα στα χέρια τους την κουζίνα της χώρας για να την οδηγήσουν ολοένα και πιο μπροστά, όλο και πιο ψηλά. Ο Στέφανος Παπανικολάου, νέος σε ηλικία αλλά με ήδη αξιοσημείωτη μαγειρική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει στο La Suite μια κουζίνα η οποία, όπως λέει ο ίδιος, έχει ως βάση τα υλικά στην καθαρότερη μορφή τους, για να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Αυτή του η φιλοσοφία και φιλοδοξία είναι εμφανείς ήδη από την ανάγνωση των πιάτων που απαρτίζουν το μενού dégustation του La Suite Lounge το οποίο δοκίμασα πριν από λίγες μέρες. Έμενε να διαπιστώσω και κατά πόσο τήρησε την υπόσχεσή του.

Στο μαρινάτο λαυράκι, το ούζο και ο ζωμός ελληνικής σαλάτας έδωσαν το αρωματικό τους στίγμα, ενώ η κάθε κουταλιά της ιδιότυπης βελουτέ κακαβιάς με κρόκο Κοζάνης και ζωμό από όστρακα που ανακατεύτηκε με το ντόπιο μπλε καβούρι και τη μαραθόριζα, ήταν παραπάνω από απολαυστική. Στο γιουβέτσι-στιφάδο με μοσχαρίσια μάγουλα, τέλεια χυλωμένο αλλά και με δάγκωμα κριθαράκι Ταϋγέτου, ελαφρά πικλαρισμένα και εξ ου στακάτα κρεμμυδάκια και βελούδινη κρέμα από ναξιώτικο αρσενικό, γεύτηκα ένα από τα πιο αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά της παιδικής μου - και όχι μόνο - ηλικίας, σε σύγχρονη εκτέλεση μα και συνάμα γλυκά οικείο.

Στο α λα πολίτα που επέλεξα ως κυρίως πιάτο, ο Στέφανος Παπανικολάου έμπλεξε την ήσυχη νοστιμιά της γλώσσας με το ξινό της σάλτσας ψητού λεμονιού, την αλμύρα της τηγανιτής κάπαρης, το μεθυστικό άρωμα του άνηθου, την αγκινάρα και τον καταπράσινο φρέσκο αρακά, σε ένα φαγητό που ευωδιάζει ελληνική άνοιξη. Στο τρυφερό αρνάκι με πετιμέζι που διάλεξε ως κυρίως πιάτο ο φίλος που με συνόδευε κι από το οποίο με κέρασε μια μπουκιά, με κέρδισε η συνολική νοστιμιά που έβγαινε από την ελαφριά του γλύκα σε αρμονικό συνδυασμό με τη λεπτά καπνισμένη μελιτζάνα, το ήπιο άρωμα του μαύρου σκόρδου και τη δύναμη του κύμινου.  

Στο πληθωρικό γλυκό ο σεφ συνδύασε με μαστοριά τον μπακλαβά και το γαλακτομπούρεκο, τα τραγανά φύλλα κρούστας του πρώτου με την απαλή κρέμα του δεύτερου, που πλαισιώθηκαν από το άρωμα του παγωτού κανέλας και την ελαφριά, φίνα πικράδα της σάλτσας καραμέλας.

Μετά από αυτά, μπορώ πλέον να απαντήσω με ένα μεγάλο «ναι» στο ερώτημα που έθεσα πριν να δοκιμάσω την κουζίνα του Στέφανου Παπανικολάου. Ναι, ο σεφ τα κατάφερε και ναι, η ελληνική γαστρονομία βρήκε τη θέση που της αρμόζει στο La Suite Lounge. Εσείς, τι λέτε; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Σημ.: Το μενού dégustation τιμάται στα € 85. Για το μενού à la carte πατήστε εδώ.

La Suite Lounge
St. George Lycabettus Hotel
Κλεομένους 2, Αθήνα 106 75
Τηλ. κρατήσεων: 21 0741 6191

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v