Στο Suma το φαγητό, το ποτό και η μουσική πάνε μαζί
Στο νέο gastro-bar Suma στο κέντρο της Αθήνας, το «μαζί» δεν είναι ευφημισμός, είναι η πραγματικότητα.

Στο νέο gastro-bar Suma στο κέντρο της Αθήνας, το «μαζί» δεν είναι ευφημισμός, είναι η πραγματικότητα.
Τι κάνει κάποιος όταν ακούει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από ένα αγαπημένο του μέρος έχουν ανοίξει, εδώ και λίγο καιρό, κάτι καινούργιο και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας; Σπεύδει για να δει περί τίνος πρόκειται. Ακριβώς αυτό έκανα όταν διάβασα ότι ο Δημήτρης Κωστόπουλος και ο Σείριος Κομιχείλης τρέχουν το νέο τους πρότζεκτ με το όνομα Suma στην οδό Καλαμιώτου. Οι δύο άνδρες πορεύονται μαζί εδώ και εννέα χρόνια στον Μυστικό Κήπο του Χαλανδρίου κι έχουν κατορθώσει, από την αρχή κιόλας, να τον βάλουν στον χάρτη ως αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων από όλες τις γειτονιές της πόλης. Μαζί πορεύονται και στο Suma και είναι αυτό το «μαζί» που τους συνδέει και που βάφτισε το νέο τους βήμα.
Τα δύο μέρη, αν και διαφορετικά σαν τη μέρα με τη νύχτα, ανταμώνουν στο θερμό καλωσόρισμα, στην οικεία και χαλαρή ατμόσφαιρα και, βεβαίως, στο νόστιμο φαγητό. Εάν, εμφανισιακά και γαστρονομικά, ο Μυστικός Κήπος κατατάσσεται στην κατηγορία νέο-ταβέρνα, το Suma μπαίνει στη στήλη gastro-bar. Εάν στον Μυστικό Κήπο πας πρωτίστως για να φας, στο Suma πας για να φας, να πιείς και για να ακούσεις μουσική. Και τι μουσική! Την επιμέλεια του ήχου, αποκλειστικά από δίσκους βινυλίου, έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού φεστιβάλ Synch Δημήτρης Παπαϊωάννου και οι DJs εναλλάσσονται καθημερινά, παίζοντας μουσικές – σε άριστη ένταση, αφού δεν χρειάζεται να φωνάζεις για να ακουστείς – που δίνουν στον χώρο ταυτότητα και σε εμάς έναν ακόμη λόγο για να πηγαίνουμε και να ξαναπηγαίνουμε.
Μπαίνοντας στο Suma είδα έναν μικρό σε διαστάσεις χώρο, φωτεινό και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο φιλόξενο, παρόλο που τα κύρια υλικά αυτά καθαυτά – μάρμαρο και τσιμεντοκονία – δεν χαρακτηρίζονται cozy με τη στενή έννοια του όρου. Τόσο στα τραπέζια όσο και στη μπάρα τα καθίσματα είναι ψηλά σκαμπό στα οποία κάθεσαι, όμως, πολύ πιο άνετα από πολλές καρέκλες πολλών σύγχρονων χώρων εστίασης και ποτού. Τα τρία κύρια χρώματα, το λευκό, το γκρι και το vieux rose που συνδυάζονται αρμονικά, συμπληρώνουν την αίσθηση του feelgood.
Τα καλά νέα συνεχίζονται και στο φαγητό, το κύριο στοιχείο στο οποίο έχουν επενδύσει οι δύο συνοδοιπόροι στην κουζίνα, από την αρχή της συνάντησής τους. Όπως και στον Μυστικό Κήπο έτσι και στο Suma, πρωταγωνιστούν η ποιότητα των υλικών, η εποχικότητά τους, ο δημιουργικός συνδυασμός τους και η τελική νοστιμιά που γεύεσαι. Ο κατάλογος είναι ασορτί με το μέγεθος του μέρους: είναι μικρός (9 με 10 πιάτα μάξιμουμ), περιεκτικός και αλλάζει πολύ συχνά, με σκοπό να αισθάνεσαι πως πας για πρώτη φορά, κάθε φορά.
Οι δύο φίλοι και συνεργάτες ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι της έκπληξης με δημιουργικότητα χωρίς εξαλλοσύνες και με αντιθέσεις υλικών και υφών που, με έναν μαγικό τρόπο, ενώνονται σε απόλυτα ταιριαστές γευστικές συνθέσεις. Είναι η κρέμα της ρόκας της οποίας η χαρακτηριστική ελαφριά πικράδα συμπληρώνει το άρωμα της κρέμας της ώριμης γραβιέρας, ενώ τα δύο αυτά στοιχεία ντύνουν το τέλεια λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο καρπάτσιο. Είναι η τραγανή υφή και η άκρως μερακλίδικη νοστιμιά της πέτσας του χοιρινού που τυλίγει τις γαρίδες σε ένα σαγανάκι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Είναι η νοστιμιά της χειμωνιάτικης γης που συνδυάζει το βελούδο και τη γλύκα της σελινόριζας και της πατάτας με τα έντονα αρώματα από μανιτάρια portobello, τρομπέτα και φρέσκια τρούφα, το άλικο χρώμα και το έξτρα γήινο άρωμα του παντζαριού με την όξινη νοστιμιά των ελαφρώς πικλαρισμένων μανιταριών enoki. Είναι η μεταξωτή υφή των tortellini γεμισμένων με γαρίδα, σπανάκι και guanciale, η εξωτική μυρωδιά της καρύδας και η θαλασσινή ευωδιά του χαβιαριού, σε ένα πιάτο που δύσκολα βλέπω να αλλάζει, μιας και μαθαίνω ότι είναι αυτό που έχει προλάβει να γίνει το πιο αγαπημένο.
Ο κατάλογος των ποτών είναι και αυτός σχεδιασμένος με τον ίδιο μίνιμαλ τρόπο που χαρακτηρίζει το σύνολο του Suma. Πέντε κοκτέιλ που συνδυάζονται αρμονικά με το φαγητό, περιεκτική λίστα κρασιών μικρών οινοποιείων, επιλεγμένες μπίρες από μικρά ζυθοποιεία, συντροφεύουν άριστα το φαγητό. Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κάποιος τη θερμή υποδοχή, το φιλικό σέρβις και την εξαιρετική ισορροπία μεταξύ ποιότητας και κόστους (μόνο δύο πιάτα ξεπερνούν κατά ελάχιστο τα € 20), το Suma ήρθε για να γίνει στέκι πρωτίστως των Αθηναίων και δευτερευόντως των ξένων επισκεπτών, παρόλο που βρίσκεται σε τουριστικό σημείο. Πάνω απ’ όλα, ήρθε για να μείνει. Προσωπικά θα περιμένω να ανοίγει και τα υπόλοιπα μεσημέρια εκτός από αυτά του Σαββάτου και της Κυριακής κι ελπίζω αυτό να γίνει μόλις ο καιρός ανοίξει λίγο. Μέχρι τότε, λέω εις το επανιδείν και πολύ σύντομα, μάλιστα.
SUMA
Καλαμιώτου 9, Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 21 1008 0247
Ανοιχτά Tρίτη έως Παρασκευή 18:00-01:30,Σάββατο 14:00-1:30 και Kυριακή 14:00-22:00. Δευτέρα κλειστά.