Οι βραδιές στο Izakaya είναι δυνατές
Το Izakaya στο Κολωνάκι βγαίνει από τα όρια της ιαπωνικής ταβέρνας και μας χαρίζει κοσμοπολίτικες, όμορφες και νόστιμες βραδιές.
![Οι βραδιές στο Izakaya είναι δυνατές](https://www.in2life.gr/media/articles/photos/main/2009314-izakaya1280.jpg)
Το Izakaya στο Κολωνάκι βγαίνει από τα όρια της ιαπωνικής ταβέρνας και μας χαρίζει κοσμοπολίτικες, όμορφες και νόστιμες βραδιές.
Για να μη χαθούμε στη μετάφραση, οι izakaya στην πατρίδα τους είναι μέρη στα οποία οι Ιάπωνες πάνε συνήθως μετά τη δουλειά τους για να αποφορτιστούν, κυρίως να πιούν - sake ή μπίρα - και δευτερευόντως για να φάνε‧ περισσότερο τσιμπολογούν για να μην πίνουν ξεροσφύρι. Οι izakaya είναι πολύβουες και οι περισσότερες ντουμάνι από τα τσιγάρα (ω ναι, οι Ιάπωνες, εκτός από γερά ποτήρια είναι και μανιώδεις καπνιστές και σε πολλά τέτοια μικρά μέρη το κάπνισμα επιτρέπεται, σε αντίθεση με τους δρόμους όπου κάποιος μπορεί να καπνίσει μόνο σε κουβούκλια με ειδική σήμανση!). Ακόμα κι αν πάει κάποιος μόνος του, το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσει κουβέντα με τους διπλανούς του, αφού η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών είναι ελάχιστη, το δε ντεκόρ περίπου ανύπαρκτο. Επιχειρώντας να τις συγκρίνω με αντίστοιχα δυτικά μέρη, θα έλεγα πως οι izakaya μοιάζουν πολύ με τα δικά μας μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα, με τα γαλλικά cafés-bistrots, με τις εγγλέζικες pubs ή με τα ισπανικά tapas bars. Η λέξη ‘izakaya’ είναι η ένωση των λέξεων ‘iru’ που σημαίνει «να μείνεις» και ‘sakaya’ που σημαίνει «κατάστημα sake», κάπου δηλαδή που μένεις για να πιείς sake.
Καθώς μπήκα, λοιπόν, στο κομψό αθηναϊκό εστιατόριο Izakaya της οδού Λουκιανού στο Κολωνάκι, αναρωτήθηκα τι να ήταν αυτό που έδωσε το όνομά του σε κάτι τόσο πολύ διαφορετικό, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση. Ο χώρος, σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παντελούκα, είναι σκοτεινά επιβλητικός και όμορφος. Τα ποτά, εκτός από κάποιες επιλογές σε sake, είναι κυρίως cocktails (κλασικά και «πειραγμένα» από τον bartender Γιώργο Κοζή γνωστό από το μυκονιάτικο Zuma) και κρασιά. Η μπάρα, στη μέση του χώρου, σε προσκαλεί να καθίσεις γύρω της, ακόμα κι αν είσαι μόνος ή μόνη, να παραγγείλεις ένα ποτό και να τσιμπολογήσεις με τα chopsticks διάφορες ασιατικές νοστιμιές, χαρίζοντας στον εαυτό σου λίγες ώρες χαλάρωσης. Στα τραπέζια, η διάταξη των οποίων είναι αρκετά σφιχτή όπως και στις ιαπωνικές izakayas, θα βρεις την παρέα σου για να πιείτε, να φάτε και να περάσετε πολύ ευχάριστα. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές η μουσική ανεβαίνει με φιλοξενούμενους DJs και η κατάσταση γυρίζει συχνά σε πάρτι.
Η κάρτα του φαγητού είναι πολύ πιο διευρυμένη από αυτό μιας τυπικής izakaya και δεν περιορίζεται στα αμιγώς ιαπωνικά φαγητά. Θα την ονόμαζα γενικά ασιατική, καθώς, μαζί με τα edamame, βρίσκουμε σαλάτες, ceviche, tiradito. Βρίσκουμε και κυρίως πιάτα, άλλα αμιγώς ιαπωνικά, κι άλλα με πιο fusion προσέγγιση. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μεζέδες για μοίρασμα, όπως sando, yakitori, gyozas, nigiri, sushi και sashimi και σε αυτά, κυρίως, βρίσκουμε κοινό πεδίο με τις ιαπωνικές izakaya. Ο σεφ Γρηγόρης Μυρσιάδης, με θητεία στο Nobu και το Birdman, ακολουθεί εδώ τον κοσμοπολίτικο fusion δρόμο που έχουν πάρει πολλές δυτικές μεγαλουπόλεις σε ό,τι αφορά την ασιατική γαστρονομία, και που η Αθήνα έχει ενσωματώσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Ο σεφ το κάνει με επιτυχία και αυτό που μένει στο τέλος είναι η συνολικά πολύ ευχάριστη εμπειρία, τόσο για το μάτι όσο και για τη γεύση.
Το αθηναϊκό Izakaya, λοιπόν, παρόλο που δεν μοιράζεται εμφανώς πολλά κοινά στοιχεία με τα φασαριόζικα ιαπωνικά ταβερνάκια, έχει μια δική του ατμόσφαιρα και αύρα που σε κάνει να ταξιδεύεις κάπου μακριά, να τριγυρνάς και να χάνεσαι σε δρόμους και στενά χωρίς χάρτες και προσχεδιασμένες διαδρομές, μα ακριβώς γι’ αυτό, γοητευτικές.
IZAKAYA (πατήστε εδώ για το μενού και άλλες πληροφορίες)
Λουκιανού 8, Κολωνάκι, Αθήνα 10675
Τηλ. 210 725 7776