της Αγάπης Μαργετίδη
Στην -καθόλου σύντομη- ζωή μου έχω φάει πολλά panettone. Κάποια λιγοστά εξαιρετικά, αρκετά μέτρια και αδιάφορα και κάμποσα για πέταμα. Όταν, λοιπόν, έλαβα την πρόσκληση για να παραστώ στην παρουσίαση και στην γευστική δοκιμή ενός ακόμη panettone με την πληροφορία πως ο δημιουργός του είναι Έλληνας, κράτησα μικρούτσικο καλάθι. Αν, δε, ήμουν Ιταλίδα, το πρώτο που θα σκεφτόμουν θα ήταν έλα παππού μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου. Παρόλα αυτά, η έμφυτη περιέργειά μου για κάθε τι καινούργιο με οδήγησε χωρίς δισταγμό στην εν λόγω παρουσίαση.
Κι επειδή εν αρχή ην η εμφάνιση, όταν είδα τα λευκά κομψά κουτιά με τα χρυσά μοτίβα που φωτίζονταν απαλά από τις φλόγες των κεριών, άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι καλό θα κρύβουν. Κατόπιν συστήθηκα με τον Μιχάλη Τυράκη, δημιουργό των panettone. Τι να σας λέω τώρα! Αν, όπως θρυλείται, το πρώτο panettone ήταν αποτέλεσμα μιας καταστροφικής μέρας του 1495 στις κουζίνες της αυλής του Δούκα του Μιλάνου, η διαδρομή του Μιχάλη Τυράκη από την Κρήτη στην Ιταλία είναι εξίσου συναρπαστική. Πριν από 30 χρόνια, όταν άφησε το Ρέθυμνο, ξεκίνησε να σπουδάσει γιατρός στο Τορίνο κι ενώ έφτασε στο τέλος των σπουδών του, στο μεταξύ του είχε πάρει τα μυαλά η σπουδαία γαστρονομία της Ιταλίας κι έτσι αποφάσισε να κάνει στροφή επιτόπου για να γίνει μαέστρος του gelato! Κι όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά από τη σημερινή του θέση ως διευθυντής εξαγωγών, αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και παγωτού της Ιταλίας.
Σειρά στο μυαλό του Μιχάλη Τυράκη είχε το panettone, αυτή τη φορά σε προσωπικό και αποκλειστικά μικρής κλίμακας/παραδοσιακό επίπεδο, αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν artigianale, γιατί το panettone, για να είναι εκλεκτό, απαιτεί artigianale προσέγγιση. Έτσι γεννήθηκε το MiTo’21, όνομα που συνδέει τον μύθο/mito του panettone με την διαδρομή του Μιχάλη Τυράκη στις δύο Ιταλικές πόλεις που λατρεύει, το Μιλάνο και το Τορίνο.
Τα πάντα στο MiTo’21 μαρτυρούν την εξαιρετική ποιότητά του. Διαλεγμένες πρώτες ύλες (βιολογική σουλτανίνα από την Κρήτη, βανίλια από την Μαδαγασκάρη, Ιταλικά κόντιτα πρώτης τάξεως), παντελής απουσία τεχνητών αρωμάτων, χρωστικών και συντηρητικών. Ενεργό προζύμι που χαρίζει ανάλαφρη υφή και κυψελωτό εσωτερικό. Υψηλή περιεκτικότητα σε κρόκο αυγού που δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα. Κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα του να βάζεις στο στόμα το πιο αφράτο και νόστιμο panettone που θα βρεις αυτά τα Χριστούγεννα στην αγορά.
Αξίζει να σας πω και δυο λόγια για την πηγή της έμπνευσης του πανέμορφου κουτιού του MiTo’21. Τα χρυσά σχέδια, εντυπωσιακά μα κομψά συγχρόνως, αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά μοτίβα του Stile Liberty ή Stile Floreali (οι Ιταλικοί όροι για την Art Nouveau) τα οποία κοσμούν τις προσόψεις πολλών Μιλανέζικων κτηρίων των αρχών του 20ου αιώνα. Τα κουτιά δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένο και με τη σειρά του κομποστοποιήσιμο χαρτί crush, σε συνεργασία με το ιστορικό Μιλανέζικο τυπογραφείο Bonvini που μετρά ζωή πάνω από έναν αιώνα.
Το panettone έχει μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια πια και μάλιστα γίνεται μεγάλη συζήτηση και καυγάς με τα γνωστά τσιτάτα του τύπου «είχαμε πανετόνε και στο χωριό μας», «σαν τα μελομακάρονα/κουραμπιέδες/δίπλες τίποτα» και τα τοιαύτα. Γελοία πράγματα, κατά τη γνώμη μου. Δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους τους αφορισμούς. Σαν να μην μας φτάνουν οι τσακωμοί για τα εμβόλια, θα πρέπει να απολογούμαστε και για το τι θα τρώμε. Φέτος θα φάμε και μελομακάρονα και κουραμπιέδες και δίπλες και panettone και pandoro και galette des rois κι ό,τι μας αρέσει. Κι επειδή μας αξίζουν τα καλύτερα, θα διαλέξουμε το MiTo’21. Ειρήνη υμίν και καλές, νόστιμες γιορτές!
Σημεία πώλησης
Βρίσκουμε το MiTo'21 σε συσκευασίες των 500 γρ. (Panettone Milano Basso) και του ενός κιλού (Panetonne Milano Alto)
Αθήνα
Κηφισιά/Χαλάνδρι/Βουλιαγμένη - OAK Κάβες
Παλαιό Ψυχικό - Barolo
Γλυφάδα - Benito
Μητροπόλεως - Ergon Αγορά
Κουκάκι - Gargaretta
Κρήτη
Ρέθυμνο - Σκαρτσιλάκης
Χανιά - Το Σπιτικό
Ηράκλειο - Mocanella
Θεσσαλονίκη - Ergon Αγορά
Κομοτηνή/Δράμα - Ντίνος
Κύπρος - Pahitice