της Αγάπης Μαργετίδη
Τι κι αν πέρασε πάνω από ένας μήνας από την γιορτή του φιστικιού της Αίγινας; Στο μυαλό μου είναι σαν χθες που μπήκα στο καράβι με πλώρη το νησί. Αυτή τη φορά, την δεύτερη ουσιαστικά, που πήγαινα στην Αίγινα νόμιζα πως ήξερα πώς θα ήταν, ή περίπου. Κι όμως, φαίνεται πως η Αίγινα δεν είναι ποτέ ίδια.
Βόλτες στην παραλία και νόστιμες ανακαλύψεις
Έφτασα σε ένα νησί γιορτινό όσο δεν πάει. Κόσμος πήγαινε κι ερχόταν ολημερίς μέχρι αργά τη νύχτα. Στην παραλία και στα στενά, στα καφενεία και στα εστιατόρια δεν έπεφτε καρφίτσα. Μπροστά από τα περίπτερα που είχαν στηθεί με λογιών λογιών καλούδια ο κόσμος δοκίμαζε, μιλούσε με τους ίδιους τους παραγωγούς κι αγόραζε. Βασιλιάς, βέβαια, ήταν το φιστίκι. Φιστίκι σε δεκάδες νοστιμιές. Γλυκές, αλμυρές και γλυκάλμυρες. Από αλείμματα μέχρι chutneys, από μπισκότα μέχρι παγωτά, από πίκλες μέχρι μουστάρδες. Φιστίκι και πάλι φιστίκι.
Το Αιγινήτικο Αρχοντικό στην καρδιά της Αίγινας
Στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο που με φιλοξένησε, το Αιγινήτικο Αρχοντικό, με καλωσόρισαν με ένα εξαιρετικό σπιτικό κέικ με φιστίκι. Ειρήσθω εν παρόδω, το ξενοδοχείο άλλαξε χέρια πριν από λίγο καιρό και οι νέοι ιδιοκτήτες με ενημέρωσαν πως σκοπεύουν να το ανακαινίσουν. Η αλήθεια είναι ότι μια περιποίηση την χρειάζεται, ελπίζω όμως να μην αλλοιωθεί το ύφος του. Αντιθέτως, να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ατμόσφαιρα και η ιστορία του.
Στον Πύργο του Μαρκέλλου περιμένεις να δεις τη Ραπουνζέλ!
Εργαστήριο κεραμικής
Με το που έβγαινα από το ξενοδοχείο βρισκόμουν μπροστά στον Πύργο του Μαρκέλλου, ένα από τα εμβληματικά και πλέον εντυπωσιακά Καποδιστριακά κτήρια της Αίγινας. Στον Πύργο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο προαύλιο, φιλοξενήθηκαν πολλές εκδηλώσεις για ενήλικες και για παιδιά κατά τη διάρκεια του Fistiki Fest. Εργαστήρια, εκθέσεις, συμπόσια, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις. Εκεί παίχτηκε και μια υπέροχα διασκεδαστική μαγειρική παράσταση για τα παιδιά, όπου η μεν φιλόλογος Προνόη Θεολογίδου μίλησε, με την αμεσότητα και τη γλύκα που την διακρίνουν, για την πατάτα και το πώς την έφερε στην Αίγινα ο Καποδίστριας, ο δε σεφ Ιάκωβος Απέργης, γνωστός όχι μόνον για τις εξαιρετικές μαγειρικές του ικανότητες αλλά και για το σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει για το φαγητό των ασθενών στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, έφτιαξε ένα νοστιμότατο πατατόψωμο που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Τα παιδία παίζει (και μαγειρεύει!)
Η Γαστρονομία, όπως ήταν φυσικό, είχε την τιμητική της κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας, η ομάδα της Γαστρονομίας του φεστιβάλ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το κύριο γαστρονομικό γεγονός του τριημέρου. Εκεί, η ομάδα των μαγείρων του CHEF’S BRIGADE GREECE – SLOW FOOD COMMUNITY που αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Μπριγάδας Νίκο Φωτιάδη και τους σεφ Γεωργία Κουτσούκου, Γιάννη Παρίκο, Γιάννη Στανίτσα και Ιάκωβο Φωτιάδη, παρουσίασε ένα μενού εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες και τα τοπικά προϊόντα της Αίγινας, από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Πατήστε εδώ για να δείτε τις καταπληκτικές συνταγές τους. Το κάθε φαγητό ταίριαξε με το ανάλογο κρασί σε επιμέλεια της οινολόγου Μαρίας Τζίτζη.
Έτοιμη η ομάδα!
Μα τι έφτιαξαν οι άνθρωποι!
Κάθε φορά που έβγαινα από το ξενοδοχείο διάλεγα να περιπλανηθώ σε διαφορετικά δρομάκια κάθε φορά. Σε κάθε βήμα ανακάλυπτα ομορφιές. Καλαίσθητα καταστήματα με ρούχα, κοσμήματα και αντικείμενα, πολλά από τα οποία θα ήθελα να έβρισκα στην Αθήνα. Όμορφα μπαρ και εστιατόρια σε κρυφές αυλές. Ένα από αυτά ήταν η Αυλή, όνομα και πράγμα. Χαλαρή ατμόσφαιρα και νόστιμες, δουλεμένες, αλλά χωρίς επιτήδευση γεύσεις. Δύο φορές πήγα στην Αυλή, και τις δύο έφυγα ενθουσιασμένη. Η νεαρή σεφ Τάνια Γιαννοπούλου, έχοντας δώσει την φρέσκια της ματιά στο μενού, καταφέρνει να μεταδώσει την αγάπη της για το ποιοτικό φαγητό. Το δε σεμιφρέντο με φιστίκι Αιγίνης, μους γιαουρτιού και τζελ από φρούτα του δάσους, είναι χάρμα στα μάτια και χαρά στον ουρανίσκο.
Πόσο όμορφη η Αυλή!
Και τι νοστιμιές μαγειρεύονται εκεί!
Λέγε με βελούδο
Η Τάνια Γιαννοπούλου είχε και μια άλλη σπουδαία ιδέα. «Πιάσε μια ψαριά καλή» ήταν ο τίτλος της εικαστικής εγκατάστασης της Ελίκας Βλαχάκη, που τσίμπησε το δόλωμα της Τάνιας και με την πολύτιμη συμμετοχή των ψαράδων και των καλλιτεχνών, μεταμόρφωσε την ψαραγορά σε τόπο μαγικό. 94 απίθανα ζωγραφισμένα σε κόντρα πλακέ ψαρούκλες και ψαράκια και ένας κορμοράνος κρεμάστηκαν στην αγορά, φωτίστηκαν αριστοτεχνικά και σε τραβούσαν σαν μαγνήτης.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
Η μουσική ήταν κάθε μέρα πανταχού παρούσα. Αν και δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω κάποια από τις συναυλίες, έμαθα ότι όλες είχαν μεγάλη επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώνω, αν κρίνω από τον κόσμο που συνέρρεε κάθε βράδυ και από τις κουβέντες που άκουγα και τα χαμόγελα που έβλεπα γύρω μου όταν τελείωναν. Η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Στέφανος Κορκολής και ο Κωστής Μαραβέγιας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πολλαπλασίασαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Μουσικές ατμόσφαιρες
Όπου γυρνούσες κι όπου κοίταζες αυτές τις μέρες οι εθελοντές ήταν εκεί. Να σε ενημερώσουν, να σε κατευθύνουν, να σε περιποιηθούν, να προλάβουν κάθε σου επιθυμία, με χαμόγελο και πολλή υπομονή. Εκείνοι, όπως και όλοι οι άνθρωποι της διοργάνωσης, είχαν κι άλλο ένα πολύ σημαντικό ρόλο φέτος, αυτόν του να εξασφαλίσουν ότι τηρούνταν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Καθόλου εύκολο έργο, το οποίο έφεραν εις πέρας κάνοντάς μας να νιώθουμε ασφαλείς, παρόλη την πολυκοσμία.
Η επιθυμία σας διαταγή!
Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο απολογισμό του Aegina Fistiki Fest του 2021, δεν μένει παρά να εκφράσω την χαρά μου που το in2life ήταν χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ, να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μου, ξεχωριστά έναν έναν και μία μία, και να ευχηθώ η υπέροχη αυτή γιορτή των αισθήσεων να με ξαναφέρει στο νησί με τις φανερές και τις κρυφές χάρες. Και του χρόνου!