της Αγάπης Μαργετίδη
Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι τα προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας που θα προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους θα διαφυλάττει το περιβάλλον, η απάντηση είναι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία, δηλ. η ελεύθερη, παραδοσιακή βόσκηση των ζώων (σε αντίθεση με την εντατική ή σταβλισμένη κτηνοτροφία, όπου τα ζώα περιορίζονται σε κτήρια/στάβλους). Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), με την εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Signed by Nature.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν, επίσης, την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, αφού είχαν την ευκαιρία να το γευθούν στο δείπνο που ακολούθησε.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της ΕΔΟΚ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας μας και υπογράμμισε ότι είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων που φέρουν την σφραγίδα της ελληνικής φύσης, μακριά από γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά. Εκτός αυτού, η εκτατική αιγοπροβατοτροφία αφήνει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην ανανέωση της βιοποικιλότητας, στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, στην αποθήκευση του άνθρακα, στην πρόληψη των πυρκαγιών και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.
Στη συνέχεια, η συντονίστρια κα Βίκυ Κωστοπούλου μίλησε για τον κύριο στόχο του προγράμματος ο οποίος είναι η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας. Είναι αληθές ότι οι έννοιες της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν είναι πάντα οικείες στους καταναλωτές. Μέσα από το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον «κύκλο της ζωής», δηλαδή τη διασύνδεση μεταξύ της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας και της διατήρησης του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του πολιτισμού και της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου. Είναι σημαντικό, όπως τόνισε η κα Κωστοπούλου, απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους, οι δημοσιογράφοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γενικότερα, να συνεισφέρουν στην ανάδειξη και στην διαφύλαξη των κρίκων αυτής της πολύτιμης, αλλά και εύθραυστης αλυσίδας ζωής, που αν χαθεί έστω και ένας από αυτούς, οι συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή μας θα είναι καταστροφικές.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef και πρόεδρος της Chefs’ Brigade Greece Slow Food Community, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στήριξης των τοπικών προϊόντων από τους επιχειρηματίες της εστίασης και τους σεφ, γιατί αυτοί αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς είμαστε έτοιμοι, είμαστε το όχημα και περιμένουμε το φορτίο».
Στην φιλόξενη, δροσερή αυλή του Τηλέμαχος Athens Garden, ο οικοδεσπότης κ. Γιώργος Τσιλιγκίρης, από τους πρώτους διδάξαντες για το τι εστί καλής ποιότητας ελληνικό κρέας και ο κ. Νίκος Φωτιάδης ως σεφ της μπριγάδας, μας προσέφεραν ένα μενού φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αρνί της αυτόχθονης φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας, ένα ζώο που εκτρέφεται παραδοσιακά σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Είναι ζώα λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους και διανύουν πολύ εύκολα μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Διασώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, ενώ υπό την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ, τρεις κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος της συγκεκριμένης φυλής, με την βεβαιότητα ότι αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες παράγεται.
Το μενού που ετοιμάστηκε και προσφέρθηκε στην εκδήλωση αξιοποίησε όλα τα μέρη του σφαγίου (προσέγγιση nose to tail), ενώ συγχρόνως οι λιτές τεχνικές ψησίματος που επιλέχθηκαν, έκαναν έργο όλα τα παραπάνω, δηλαδή τη μείωση της σπατάλης, τον σεβασμό της πολύτιμης πρώτης ύλης και την ανάδειξη της αυθεντικής εκφραστικότητας του κρέατος. Έτσι, το μενού άνοιξε με ένα φλυτζάνι με συμπυκνωμένο αρωματικό ζωμό από τα κόκκαλα του αρνιού, συνέχισε με σιδηρόδρομο στη σχάρα με μαρινάδα μπαχαρικών, καρέ και νεφραμιά στην rotisserie, μαριναρισμένα σκαλοπίνια από κιλότο και στρογγυλό στα κάρβουνα, σιγοψημένο μπούτι αρνιού αντικρυστό και τελείωσε με χεράκια τσιγαριαστά σιγοψημένα με τον κρητικό τρόπο, με βλίτα σοφεγάδα. Ένα μενού το οποίο ανέδειξε την Ελλάδα και τις ανυπέρβλητες νοστιμιές της και που, εκτός από την ευχαρίστηση της γεύσης, μας μετέφερε το σημαντικό μήνυμα για την απόλυτη ανάγκη επιστροφής στην φύση. Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ξεκινώντας από τον κτηνοτρόφο και καταλήγοντας στον καταναλωτή. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την σπουδαιότητά του και να το κάνουμε καθημερινή πρακτική. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Signed by Nature συνδεθείτε με την επίσημη ιστοσελίδα και ακολουθήστε το στα social media Facebook και Instagram.