της Αγάπης Μαργετίδη
Με τον Αλέξη Στεφανίδη συστηθήκαμε πριν από περίπου δύο χρόνια στους διαδρόμους μιας έκθεσης τροφίμων στην Αθήνα. Σε εκείνη τη σύντομη συνομιλία που είχαμε μου μίλησε για την Gourmet Exhibition της Θεσσαλονίκης που οργάνωσε για πρώτη φορά το 2016 και η οποία, μέσα σε αυτά τα λιγοστά χρόνια, έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό ο οποίος συγκεντρώνει ό, τι πιο εκλεκτό έχει να δείξει η Ελλάδα σε προϊόντα γαστρονομίας.
Επιστρέφοντας στο σπίτι μπήκα στην ιστοσελίδα της Gourmet Exhibition και με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα πως μια έκθεση τροφίμων μπορεί να είναι κομψή και καλαίσθητη, ενώ συγχρόνως εκπληρώνει τον εμπορικό σκοπό της στο ακέραιο. Η Gourmet Exhibition δεν διεξάγεται σε κάποιον απρόσωπο και αχανή εκθεσιακό χώρο αλλά στην υπέροχα ανακατασκευασμένη αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χώρο υψηλής αισθητικής, σύγχρονο και λειτουργικό. Τα περίπτερα των συμμετεχόντων στην Gourmet Exhibition είναι όμορφα στημένα και διακοσμημένα, ο φωτισμός είναι μελετημένος, τα προϊόντα είναι τακτοποιημένα με προσοχή, μέχρι και φρέσκα λουλούδια υπάρχουν. Από την άλλη μεριά, ο τρόπος παρουσίασης και η εργονομία του χώρου και των επιμέρους stands εξασφαλίζουν την απαραίτητη λειτουργικότητα, ενώ δημιουργούν, αφενός, μία ατμόσφαιρα φιλική προς το κοινό, και αφετέρου, τις βέλτιστες συνθήκες για την επικοινωνία μεταξύ των εκθετών και των επισκεπτών, επαγγελματιών και μη.
Κι ενώ σχεδίαζα να παρευρεθώ αυτοπροσώπως στην έκθεση που έγινε τον Απρίλιο του 2019, εν τέλει δεν τα κατάφερα. Βρέθηκα όμως στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και επισκέφθηκα το Olicatessen και το KB, τα άλλα δύο «παιδιά» του Αλέξη. Δύο καταστήματα που πολύ θα ήθελα να είχαμε στην Αθήνα. Το Olicatessen είναι ένα σύγχρονο παντοπωλείο με εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, ενώ στο ΚΒ βρίσκεις μια μεγάλη γκάμα φυσικών χρηστικών προϊόντων για το μπάνιο, την κουζίνα και το σπίτι, καθώς και βιολογικών καλλυντικών περιποίησης προσώπου και σώματος.
Ο Αλέξης Στεφανίδης, μηχανικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο αρχικό του επάγγελμα, υπέκυψε στην πορεία στη γοητεία της γαστρονομίας. Το πάθος του για τα ταξίδια και την εξερεύνηση τον οδήγησε στη μαγεία της ανακάλυψης των ιδιαίτερων προϊόντων της χώρας μας τα οποία μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα στο πλατύ κοινό. Ξεκίνησε να καλύπτει αυτό το κενό με το πρώτο θεματικό κατάστημα ελαιολάδου, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό Olicatessen. Παράλληλα, το 2016 οργάνωσε την πρώτη έκθεση Gourmet Exhibition, η οποία βρήκε από την πρώτη στιγμή την απήχηση που της αξίζει.
Στο πλαίσιο της Gourmet Exhibition έλαβαν χώρα και οι βραβεύσεις των προϊόντων, τα Specialist Awards. Τα δύο πρώτα χρόνια τα βραβεία δόθηκαν από το κοινό και αφορούσαν αποκλειστικά τα προϊόντα που συμμετείχαν στην έκθεση, ενώ το 2019 τα Specialist Awards απέκτησαν μεγαλύτερο κύρος, αφού τα προϊόντα κρίθηκαν και βραβεύθηκαν από ομάδες κριτών οι οποίες αποτελούντο από ειδικούς της γαστρονομίας και της εστίασης, όπως εξειδικευμένοι γευσιγνώστες, καθηγητές, ερευνητές, σεφ, δημοσιογράφοι γεύσης, food bloggers, κλπ.
Η εξάπλωση της πανδημίας ακύρωσε, όπως ήταν επόμενο, την προγραμματισμένη για το 2021 Gourmet Exhibition. Αυτό όμως ουδόλως πτόησε τον Αλέξη Στεφανίδη και την ομάδα του. Αντιθέτως, τα Specialist Awards μεγάλωσαν ακόμη παραπάνω και έγιναν αυτόνομος θεσμός. Επεκτάθηκαν, τόσο σε αριθμό με 880 συμμετέχοντες σε 27 κατηγορίες, αλλά και στον αριθμό των κριτών οι οποίοι έφτασαν τους 100. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά οι γευσιγνωσίες οργανώθηκαν δια ζώσης σε δύο πόλεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Στην φετινή διοργάνωση το in2life ήταν χορηγός επικοινωνίας κι εγώ είχα την χαρά και την τιμή να είμαι κριτής σε δύο κατηγορίες προϊόντων. Το όλο εγχείρημα, που ήταν ιδιαιτέρως περίπλοκο λόγω των ειδικών συνθηκών, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία χάρη στην άψογη οργάνωση για την οποία δούλεψε επί πολλούς μήνες η ομάδα του project. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται και στα ΙΕΚ PRAXIS, για την φιλοξενία των κριτών στις αίθουσές τους στην Αθήνα και την παροχή πολύτιμης βοήθειας στους διοργανωτές των Specialist Awards.
Τα υπό κρίση προϊόντα εξετάστηκαν με μεγάλη προσοχή από τα panels των κριτών, το κάθε ένα από τα οποία είχε έναν συντονιστή. Αξιολογήθηκαν με βάση μεγάλο πλήθος εξειδικευμένων χαρακτηριστικών ανά κατηγορία, δοκιμάστηκαν και ξαναδοκιμάστηκαν για πολλές ώρες. Οι φάκελοι της κάθε κατηγορίας σφραγίστηκαν ενώπιον των συντονιστών, συλλέχθηκαν από τους διοργανωτές και εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των 800.000 αυτοκόλλητων προς τους βραβευμένους παραγωγούς σε κάθε γωνιά της χώρας. Τα αυτοκόλλητα, σαν όμορφα γραμματόσημα, θα τοποθετηθούν στις συσκευασίες των προϊόντων και σε λίγες μέρες θα μπορούμε να τα βρούμε στα διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Δείτε τα αποτελέσματα συγκεντρωμένα ανά βραβείο (πλατινένιο, χρυσό, ασημένιο και χάλκινο) και ανά κατηγορία, μελετήστε τα και αναζητήστε τα για να ανακαλύψετε κι εσείς τις ιδιαίτερες γεύσεις των εξαιρετικών προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι, χάρη στην ευρηματικότητα, στον μόχθο και στην αναζήτηση της υψηλής ποιότητας, ποιούν τιμή στη χώρα μας. Συγχαρητήρια σε όλους!