Με ένα τσαμπί σταφύλια (και δύο και τρία και τέσσερα)

της Αγάπης Μαργετίδη
Νομίζω πως ο Σεπτέμβριος έχει καταταχθεί αδίκως στη συνείδησή μας ως ο μήνας της μελαγχολίας. Αντιλαμβάνομαι το γιατί, όμως είναι κρίμα γιατί είναι ένας πανέμορφος μήνας. Γλυκός και ήσυχος από τη μια, φουριόζικος και ορεξάτος από την άλλη. Πολλά τελειώνουν τον Σεπτέμβριο αλλά και πολλά αρχίζουν. Είναι και πλούσιος μήνας, πολύ πλούσιος. Πλούσιος σε συναισθήματα, πλούσιος σε χρώματα, σε φως και σε καρπούς.
Ο πιο αγαπημένος μου σεπτεμβριάτικος καρπός είναι το σταφύλι. Και τι δεν μπορείς να κάνεις με τα σταφύλια. Κρασί, το σπουδαιότερο. Η οθόνη μου έχει γεμίσει από όμορφες φωτογραφίες τρύγου, μιας εργασίας επίπονης αλλά συγχρόνως γενναιόδωρης. Όλοι οι φίλοι οινοποιοί είναι στα κτήματα και αγωνιούν για το τι κρασί θα βγει φέτος.
Μέχρι όμως να το μάθουμε, τα σταφύλια θα μπουν στην κουζίνα μου, ελπίζω και στη δική σας, για φθινοπωρινά μαγειρέματα. Προχθές έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό και σας το δείχνω αμέσως. Μάζεψα κι άλλες πέντε παλιότερες συνταγές και ιδού το σημερινό μενού.
ΨΗΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΣΕ ΦΩΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
Ορεκτικό ή σνακ για επικές οινοποσίες
Πλένουμε και στραγγίζουμε σταφύλια της αρεσκείας μας. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο πετιμέζι και τα πασπαλίζουμε με άνθος αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα τοποθετούμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ενδιάμεσα βάζουμε λίγα κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 20΄- 30΄, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τα ζουμιά τους. Βγάζουμε τα σταφύλια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σουρώνουμε το ζουμί για να απομακρύνουμε το δενδρολίβανο, το συλλέγουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10΄ μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό σιρόπι.
Όση ώρα ψήνονται τα σταφύλια τοποθετούμε λεπτοκομμένες φέτες προσούτο σε θήκες για muffins, προσέχοντας να μην έχουν κενά στον πάτο και φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από τις θήκες γιατί στο ψήσιμο το προσούτο συρρικνώνεται (ανάλογα με το μέγεθος του αλλαντικού, μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε περισσότερες από μία φέτες). Μόλις βγάλουμε τα σταφύλια από τον φούρνο βάζουμε το προσούτο και ψήνουμε για περίπου 10΄- 15΄, μέχρι να γίνει κριτσανιστό. Αφαιρούμε τις φωλιές από τις θήκες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Έχουμε φροντίσει να βγάλουμε από το ψυγείο μαλακό κατσικίσιο τυρί για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πιπερώνουμε γενναιόδωρα και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να μαλακώσει εντελώς. Γεμίζουμε τις φωλιές με το τυρί, από πάνω βάζουμε 3-4 ρώγες σταφύλι, τρίβουμε κι άλλο φρέσκο πιπέρι και με ένα κουτάλι ραντίζουμε με λίγο σιρόπι πετιμεζιού.
Tips