της Αγάπης Μαργετίδη
Τι κι αν λέει το τραγούδι πως δεν το ‘χω σκοπό ποτέ μου να σας το πω. Εγώ είμαι μαρτυριάρα και θα σας τα πω όλα, χαρτί και καλαμάρι! Κακώς βέβαια το λέω αυτό και καταστρέφω τη φήμη μου ως εχέμυθου και αξιόπιστου ανθρώπου, πλην όμως, είναι κάποια μυστικά που αξίζει να βγουν παραέξω.
Ο Χάρης Τζαννής, δημοσιογράφος γεύσης με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις, έχοντας γράψει πολλά χιλιόμετρα ανά την Ελλάδα δοκιμάζοντας τις ολοένα αυξανόμενες και συνεχώς βελτιούμενες προσπάθειες μικρών παραγωγών διαφόρων εκλεκτών προϊόντων που προσφέρει ο κάθε τόπος, αποφάσισε, εδώ κι έναν χρόνο περίπου, να δημιουργήσει στο Κουκάκι το DELIO FOOD HUB, μία πλατφόρμα προώθησης αυτών των προϊόντων στους χώρους τουρισμού και εστίασης. Ένα μέρος δηλαδή, στο οποίο οι επαγγελματίες αυτών των τομέων μπορούν να βρουν μαζεμένα όλα εκείνα που χρειάζονται για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά τους. Αυτά που θα τους εμπνεύσουν για να προσφέρουν στους πελάτες τους μια αξέχαστη ελληνική γαστρονομική εμπειρία.
Παρακολούθησα την πορεία της Delio Food Hub από τα γεννοφάσκια της και κάθε φορά που έβλεπα μια καινούργια λιχουδιά, έλεγα αχ, τι κρίμα που δεν μπορώ να δοκιμάσω! Φαίνεται πως ο Χάρης με άκουσε, εμένα και πάρα πολλούς σαν κι εμένα, και τον Μάρτιο ήταν πια έτοιμος με την καινούργια του ιδέα. Το Delio Food Hub απέκτησε κι άλλον ρόλο, αυτόν της delicatesseria. Ενώ τα πρωινά είναι αφιερωμένα στην παρουσίαση των προϊόντων στους επαγγελματίες, τρία απογεύματα και βράδια της εβδομάδας γίνεται φωλιά για foodies. Μεσολάβησε όμως το lockdown και το σχέδιο πήρε, αναπόφευκτα, αναβολή. Εδώ και λίγες μέρες, βγήκε επιτέλους στον αέρα και τίποτε πλέον δεν με κρατούσε από το να σπεύσω.
Η ονομασία Delio, όπως με διαφώτισε ο Χάρης όταν τον ρώτησα, προέρχεται από το deli/delicatessen, δηλ. την εκλεκτή γεύση και το τέλειο, την τελειότητα της ελληνικής γεύσης. Η ενδεχομένως λίγο αυθαίρετη λέξη φωλιά που χρησιμοποίησα πιο πάνω είναι δική μου, προσπαθώντας να δώσω έννοια στον όρο hub ( που κυριολεκτικά σημαίνει κόμβος) και νομίζω πως απεικονίζει πολύ καλά το μυστικό αυτό μέρος. Μυστικό γιατί δεν υπάρχει βιτρίνα, ούτε καν ταμπέλα. Μυστικό γιατί λειτουργεί από στόμα σε στόμα. Μυστικό και φωλιά, τέλος, για τους θησαυρούς που κρύβει. Τρεις μέρες λοιπόν την εβδομάδα, και συγκεκριμένα τις Πέμπτες, τις Παρασκευές και τα Σάββατα, και σε δύο βάρδιες, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ και από τις 8 έως το κλείσιμο, για το οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα, ο Χάρης Τζαννής και η συνεργάτιδά του Μαρία Χάλαρη (η οποία έχει εργαστεί πολλά χρόνια σε εμβληματικά οινοποιεία της Σαντορίνης και στο Μουσείο Οίνου του νησιού), υποδέχονται στο Delio μέχρι τέσσερα άτομα για να τους ταξιδέψουν στην ελληνική γεύση. Το σημαντικό είναι πως τα 4 άτομα είναι τα μισά από όσα επιτρέπονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς βάσει τετραγωνικών, ενώ εάν μία παρέα είναι μόνο 2 άτομα, ο χώρος θα κρατηθεί μόνο γι’ αυτά, δηλαδή δεν θα προστεθούν άλλοι δύο άγνωστοι.
Οι φιλοξενούμενοι έχουν να επιλέξουν από δύο μενού, το λευκό και το κόκκινο, αναλόγως του ποτού με το οποίο θα αποφασίσουν να συνοδεύσουν το γεύμα τους. Το κάθε μενού συνταιριάζει μερικά από τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια, ενώ μπορείς να αγοράσεις και ό,τι θέλεις για το σπίτι. Τα προϊόντα δεν είναι μαγειρεμένα (εκτός από τις πίτες ημέρας που ψήνονται εκείνη τη στιγμή) γιατί στην πρώτη γνωριμία μαζί τους το βάρος δίνεται στην ατόφια γεύση της εξαιρετικής πρώτης ύλης. Το κάθε μενού, που αλλάζει συχνά, έχει πέντε αλμυρά πιάτα κι ένα επιδόρπιο και κοστίζει 15 € το άτομο. Κάθε μήνα το Delio παρουσιάζει έναν παραγωγό κρασιού, ενώ τα άλλα ποτά που προσφέρονται είναι μπύρα (πάντα μικρής παραγωγής), ούζο, τσίπουρο και αποστάγματα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
Δεν είναι όμως μόνο το τι μπορεί να ανακαλύψει και να γευτεί ο φιλοξενούμενος, είναι όλο το σκηνικό. Κάθεσαι μπροστά στο μπαρ σε πολύ άνετα, ομολογουμένως, σκαμπό κι έχεις απέναντί σου τον Χάρη και την Μαρία που σε περιποιούνται σαν βασιλιά. Ακόμα και το μικρόβιο του foodie να μην έχεις, εκεί το αποκτάς. Θα ακούσεις την ιστορία της κάθε νοστιμιάς που γεύεσαι και της κάθε γουλιάς που πίνεις. Θα μάθεις πράγματα και θαύματα για άγνωστες στους πολλούς γαστρονομικές γωνιές της χώρας μας. Θα μυηθείς σε γεύσεις πρωτόγνωρες. Θα θαυμάσεις την πρόοδο που γίνεται στα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας. Και θα φύγεις χορτάτος στο σώμα και την καρδιά.
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
Την ημέρα που πήγα στο Delio δεν δοκίμασα ένα ολόκληρο μενού γιατί ήμουν λίγο βιαστική, ψώνισα όμως λίγα εξαιρετικά προϊόντα, διαλέγοντάς τα με μεγάλη δυσκολία, γιατί ήταν πολλά περισσότερα που ήθελα να βάλω στο καλάθι μου. Πήρα χυλοπίτες ζυμωμένες με αυγά και φρέσκο κατσικίσιο γάλα της εταιρείας ΑΝΑΓΝΟΥ από το Δίστομο Βοιωτίας, πήρα εξαιρετική φάβα από τη Λήμνο που εκεί ονομάζεται άφκος της εταιρείας ΣΑΛΑΜΟΥΣΑ (αυτήν την είχα δοκιμάσει στο περσινό μου ταξίδι στο νησί και γνώριζα τη νοστιμιά της), πήρα το απίθανο chutney αγγουριού της PANDORA GAIA από τα Ιωάννινα που μου είχε σερβίρει ο Χάρης πάνω σε οκτάσπορο κριτσίνι με το περίφημο τυρί μανούρα της Μήλου και πήρα και καπνιστό τόνο τάσκα από την Κάλυμνο (τάσκα ονομάζεται το μικρό τονάκι), της εταιρείας KALYMNOS SEA FOOD. Το καλάθι συμπλήρωσε η gypsy μπύρα AMMOUSA, την οποία ο Χάρης με προέτρεψε να δοκιμάσω.
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
Με το που επέστρεψα στο σπίτι άρχισα να σκέφτομαι τι μπορούσα να κάνω με τον τόνο. Ο συγκεκριμένος είναι πρώτης τάξεως μεζές για τσίπουρο ή ούζο. Είναι έντονος, είναι αλμυρός και το δάγκωμά του θυμίζει τσίρο. Όμως στην Πατησίων και γενικά στην πόλη, το ούζο και το τσίπουρο δεν τραβιούνται, τουλάχιστον όσο με αφορά. Αυτά τα απολαμβάνω στη θάλασσα ή το βουνό. Αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να τον συνδυάσω με τη μπύρα, η οποία, όταν τη δοκίμασα, με ενθουσίασε. Πικρούτσικη, αρωματική, πλούσια. Έφτιαξα μια πατατοσαλάτα με μοσχομπίζελα, αγγούρι και λεπτοκομμένο κρεμμύδι και την άρτυσα με χτυπημένο ελαιόλαδο με δυόσμο. Έβαλα πάνω σε μερικά κομμάτια τόνου και το δροσερό, γλυκόξινο και άκρως αρωματικό από δυόσμο chutney αγγουριού και ήρθαν όλα κι έδεσαν. Στην υγειά μας και καλή μας όρεξη!
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ ΤΑΣΚΑ & CHUTNEY ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ
Για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο. Χτυπάμε στο multi 1 γεμάτη χούφτα φρέσκο δυόσμο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό από μισό και αλατοπίπερο. Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε 12 μικρές πατατούλες με την φλοίδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Όσο είναι ακόμη ζεστές τις κόβουμε στη μέση, τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χτυπημένο ελαιόλαδο (έχει σημασία να είναι οι πατάτες ζεστές, για να απορροφήσουν καλύτερα το ελαιόλαδο και να νοστιμίσουν). Ανακατεύουμε καλά. Στην ίδια μικρή κατσαρόλα βράζουμε ελαφρά λίγα μοσχομπίζελα (ή, εάν δεν βρούμε, αμπελοφάσουλα, ή ακόμα και αλμύρα). Δεν αφήνουμε να μαλακώσουν εντελώς, θέλουμε να κρατάνε λίγο στο δόντι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να κρατήσουν το χρώμα τους και να σταματήσουν να βράζουν. Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Κόβουμε ½ σφιχτό αγγούρι σε λεπτές φέτες (με ή χωρίς την φλοίδα του, αναλόγως πώς το προτιμάμε) και 1 κρεμμύδι échalote σε πολύ λεπτές λωρίδες (ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ½ μικρό ξερό κρεμμύδι). Αν το κρεμμύδι είναι πολύ αψύ, έχουμε φροντίσει να το βάλουμε για λίγη ώρα σε παγωμένο νερό. Προσθέτουμε το αγγούρι και το κρεμμύδι στο μπολ με τα άλλα λαχανικά και το χτυπημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, ίσως και το λεμόνι. Στραγγίζουμε από το ηλιέλαιο λίγο καπνιστό τόνο (περίπου την μισή ποσότητα του βάζου δηλ. 100 γρ.) και κόβουμε τα κομμάτια σε μικρούς κύβους. Μοιράζουμε τα υλικά της σαλάτας σε 4 πιάτα και από πάνω βάζουμε τους κύβους του τόνου. Σε μερικά κομμάτια προσθέτουμε λίγο chutney αγγουριού με ένα μικρό κουτάλι, ρίχνουμε και λίγους κόκκους ντελικάτου ροζ πιπεριού και σερβίρουμε.
DELIO FOOD HUB – DELICATESSERIA
Ορλώφ 7, Κουκάκι
Τηλ. 210 922 3988
Ωράριο λειτουργίας Πέμπτη – Σάββατο
Πρώτο seating 5 μ.μ. έως 8 μ.μ,. δεύτερο seating 8 μ.μ.
1 – 4 άτομα, αποκλειστικά με κράτηση