Με τα πόδια στην άμμο

της Αγάπης Μαργετίδη
Παρόλο που περηφανεύομαι ότι έχω καλή μνήμη, τέτοια, που οι φίλοι μου απορούν με κάτι απίστευτες λεπτομέρειες που τους πετάω κατά καιρούς και τους κουφαίνω, δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα τι τρώγαμε στην παραλία όταν ήμασταν μικρά. Μπλακ άουτ κανονικό. Δεν θυμάμαι ούτε κεφτεδάκια, ούτε τυροπιτάκια, ούτε καν φρούτα. Η αλήθεια είναι πως έχω την αίσθηση ότι η μαμά δεν έπαιρνε φαγώσιμα στην παραλία. Μάλλον δεν θα καθόμασταν ώρες πολλές και θα πηγαίναμε κατ’ ευθείαν στην ταβέρνα.
Ούτε τώρα κουβαλάω κάτι το ιδιαίτερο. Λίγο νερό και κάποιο φρούτο το πολύ. Ούτως ή άλλως, στον ήλιο δεν μπορώ ούτε να φάω, ούτε να πιω κάτι άλλο εκτός από νερό, ακόμα και ο καφές μού φέρνει ναυτία. Όταν βλέπω τους άλλους να κατεβάζουν μπύρες και κοκτέιλ μου ‘ρχεται λιποθυμία. Αν τα μπιτσόμπαρα είχαν κάμποσους σαν εμένα για πελάτες, θα είχαν φαλιρίσει και θα είχαμε γλυτώσει από δαύτα!
Παρόλα αυτά, μάζεψα κάποιες ιδέες για εσάς που δεν έχετε το ίδιο πρόβλημα με μένα. Δύο αλμυρά cakes, δύο σάντουιτς και δύο τάρτες για να ‘χετε να παίζετε. Το πρώτο cake είναι καινούργια ανακάλυψη, ενώ οι άλλες συνταγές είναι παλιότερες, αλλά πάντα επίκαιρες.
1) ΑΛΜΥΡΑ CAKES
ΑΛΜΥΡΟ CAKE ΜΕ ΤΟΝΟ & ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Εξαιρετικά αφράτο και νόστιμο, όπου οι γεμάτες γεύσεις του τόνου και της λιαστής ντομάτας παίρνουν δροσιά από το ξύσμα λεμονιού και το ξινόγαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε να στραγγίσουν καλά 250 γρ. τόνο σε νερό και 100 γρ. λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 3 αυγά, 100 ml ελαιόλαδο και 100 ml ξινόγαλα. Κοσκινίζουμε 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κ.γλ. ψιλό αλάτι και 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς. Τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε τον στραγγισμένο τόνο αφού τον διαλύσουμε με τα δάχτυλά μας και τις λιαστές ντομάτες αφού τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για cakes μήκους περίπου 23 εκ. ή, για μεγαλύτερη ευκολία, την στρώνουμε με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε για 50΄ περίπου. Μόλις το cake χλιάνει λίγο το βγάζουμε από την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
ΑΛΜΥΡΟ CAKE ΜΕ PESTO ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ & ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Επίσης εξαιρετικά αφράτο και νόστιμο, με το pesto του βασιλικού να δίνει την ένταση στη γεύση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 3 αυγά, 125 γρ. γιαούρτι και 100 ml ελαιόλαδο. Κοσκινίζουμε 70 γρ. καλαμποκάλευρο, 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κ.γλ. ψιλό αλάτι και 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς. Τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά, πιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε 100 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κάποιο άλλο κίτρινο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας). Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία μικρή μακρόστενη φόρμα του cake μήκους περίπου 23 εκ. ή, για μεγαλύτερη ευκολία, την στρώνουμε με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μισό μίγμα. Τοποθετούμε στο κέντρο κουταλιές από pesto βασιλικού, σχηματίζοντας μία λωρίδα και φροντίζοντας να αφήσουμε ένα “κάδρο” περιμετρικά γιατί δεν θέλουμε όταν ψηθεί το cake να βγει το pesto έξω από την κόρα. Γύρω-γύρω στο πλαίσιο του “κάδρου” τοποθετούμε ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες που έχουμε στραγγίξει καλά από το λάδι. Εναλλακτικά, εάν θέλουμε πιο πολλές λιαστές ντομάτες, τις τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια της λωρίδας του pesto, προσέχοντας πάντα να μην βγούμε από τα περιθώρια του “κάδρου”. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό της ζύμης και ψήνουμε για περίπου 45΄-50΄. Μόλις το cake κρυώσει για κάνα δεκάλεπτο, το βγάζουμε από την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
Tips