της Αγάπης Μαργετίδη
Ανεβαίνοντας την πολύβουη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, εκεί σχεδόν που τέμνεται με την οδό Παπανικολή, το μάτι σου δεν μπορεί παρά να σταματήσει σε μία μεγάλη διπλή βιτρίνα. Αν μάλιστα βρίσκεσαι στο απέναντι πεζοδρόμιο κι έχει βραδιάσει, είσαι και μύωψ όπως εγώ, βλέπεις τις φωτισμένες ταμπέλες όπου η αριστερή γράφει «Ιχθυοπωλείο», η δεξιά «Sea Food» και «Sushi Bar», ενώ πάνω από την πόρτα που βρίσκεται ανάμεσα, διαβάζεις το όνομα «Fish Project» και από κάτω «Ιχθύς 3». Αρχικά δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Αποφασίζεις να διασχίσεις τον δρόμο. Βλέποντας τους πάγκους με τα ψάρια αριστερά και τα στρωμένα τραπέζια δεξιά, αρχίζεις να μπαίνεις στο νόημα. Όντως είναι ιχθυοπωλείο και εστιατόριο μαζί, ιδού το project. Τι ωραία ιδέα, σκέφτεσαι, ας μπω μέσα.
Ο χώρος είναι μίνιμαλ, κομψός και φωτεινός. Κυριαρχεί το λευκό, όπως στο έπιπλο που κρύβει το ταμείο με ένα εκπληκτικό γιγάντιο γλυπτό ψάρι, ακολουθεί το διαχρονικό μαύρο, ενώ τα τραπέζια από ξανθό ξύλο μαλακώνουν την αντίθεση. Στα ράφια της «βιβλιοθήκης» που χωρίζει το ιχθυοπωλείο από το εστιατόριο υπάρχουν βαζάκια με προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα που πωλούνται και αυτά, νάτο και το ντελικατέσεν. Τα φωτιστικά είναι έργα τέχνης και ρίχνουν άπλετα το φως τους στα τραπέζια και στις θέσεις της μπάρας. Αυτή υποδέχεται όποιον θέλει να πιεί ένα ποτήρι κρασί, τσίπουρο ή ούζο, τσιμπώντας έναν θαλασσινό μεζέ, είτε περιμένοντας το φιλετάρισμα των ψαριών που έχει μόλις ψωνίσει, είτε απλώς επειδή ξαφνικά πείνασε λίγο και δεν θέλει απαραίτητα να φάει ένα πλήρες γεύμα. Ακριβώς αυτό πρεσβεύουν στο Fish Project : την ελευθερία, την άνεση της επιλογής και το ανεπιτήδευτο της στιγμής.
Πώς γεννήθηκε όμως αυτό το όμορφο σχέδιο; Εκ των δύο συνεταίρων, o Κωνσταντίνος Φίλης έχει πολυετή εμπειρία στα ψάρια, αφού το ιχθυοπωλείο «Ιχθύς» του Χαλανδρίου είναι το τρίτο κατά σειρά στην αλυσίδα (το πρώτο είναι στα Βριλήσσια και το δεύτερο πάλι στο Χαλάνδρι, στην περιοχή Πάτημα). Τα σπαρταριστά ψάρια καταφθάνουν καθημερινά από τις ελληνικές θάλασσες, παρατάσσονται στο πεντακάθαρο μαγαζί και οι πελάτες μπορούν είτε να τα αγοράσουν ως έχουν, είτε να ζητήσουν καθάρισμα και φιλετάρισμα, είτε και να συσκευασθούν επί τόπου σε ταψάκια πανέτοιμα για ψήσιμο στο σπίτι με τεσσάρων ειδών μαρινάδες, από τη γκάμα των συνταγών που έχει επιμεληθεί ο γνωστός ταλαντούχος chef Γιάννης Παρίκος.
Η δεύτερη συνεταίρος, Λένα Χειλατζάρη, έχει αναλάβει με μεγάλο κέφι και άγρυπνο μάτι το εστιατόριο, του οποίου το μενού έχει επιμεληθεί και πάλι ο Γιάννης Παρίκος. Οι επιλογές είναι πολλές, με μεγάλη ποικιλία μεζέδων στη λογική του παρεΐστικου μοιράσματος αλλά και πιάτα με την κλασική σειρά ορεκτικό/πρώτο πιάτο/κυρίως πιάτο. Εξυπακούεται πως υπάρχουν πιάτα ημέρας λόγω της καθημερινής ψαριάς που σχεδόν το επιτάσσει. Η Ιαπωνία είναι κι αυτή παρούσα και μάλιστα δυνατά. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς με τέτοια ολόφρεσκη πρώτη ύλη; Η σωστή επεξεργασία των ευαίσθητων ιχθύων, το προσεκτικό μαγείρεμά τους, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί και η προσεγμένη παρουσίαση των πιάτων φωνάζουν, χωρίς όμως να φωνασκούν, πως εδώ κάτι καλό γίνεται.
Το βράδυ που επισκέφθηκα το Fish Project δοκίμασα μια σειρά από πιάτα, το ένα καλύτερο από τα άλλα, αρχής γενομένης από μια εξαιρετικής νοστιμιάς σούπα με αιγαιοπελαγίτικα πετρόψαρα και λαχανικά που στέκονταν στο δόντι (8 €). Βάλσαμο σε μια πρώιμη ανοιξιάτικη ψυχρή βραδιά. Η σαλάτα με την κινόα, τις γαρίδες και το μάνγκο (10 €) μπορεί να κάνει και τον μεγαλύτερο εχθρό της υγιεινής διατροφής να αλλαξοπιστήσει. Το μαριναρισμένο λαβράκι σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι (10 €) συνδυάζεται ευφυώς με τα ιαπωνικά φύκια wakame και μαζί φτιάχνουν ένα πιάτο όλο δροσιά και φινέτσα. Ο οξύρυγχος καπνίζεται στο καπνιστήριο του εστιατορίου, κόβεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύεται από μπρουσκέτες και κενέλ ντομάτας (10 €), δίνοντας έναν πρώτης τάξεως μεζέ για ούζο ή τσίπουρο. Θα επιμείνω λίγο στο σωστό κάπνισμα που κάνουν εδώ, για να σας πω πως είναι ακριβώς όσο πρέπει γιατί έχω φάει κατά καιρούς καπνιστά ψάρια που δεν καταλαβαίνεις τι τρως από το υπερβολικά έντονο κάπνισμα. Από τα πιάτα ημέρας δοκίμασα ένα ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους (14 €), ένα φαγητό που συχνά κακοποιείται, αλλά που εδώ ήρθε άψογα χυλωμένο με το ρύζι al dente και τις σουπιές σκέτο γλύκισμα.
Γλύκισμα είπα, και άλλη μια έκπληξη με περίμενε στα επιδόρπια. Είναι κι αυτά δια χειρός ενός αριστοτέχνη, του γνωστού pastry chef Θεόδωρου Μωϋσίδη. Η τάρτα λεμόνι με την σος βασιλικού και το παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης (7 €) φέρνει τη δροσιά που αποζητά κάποιος μετά από ένα θαλασσινό γεύμα, ενώ το σοκολατένιο brownie (7 €) με την κρέμα σοκολάτας και το άρωμα του ελληνικού καφέ παίρνει την τσαχπινιά και την ελαφράδα που χρειάζεται από το ξινούτσικο σορμπέ βατόμουρο.
Η κάρτα των κρασιών και των αποσταγμάτων έχει σχεδιαστεί για όμορφα ταιριάσματα, γιατί εδώ ξέρουν κι από pairing, γεγονός που αποδείχθηκε από τα διαφορετικά κρασιά που συνόδευσαν με τον καλύτερο τρόπο τα συγκεκριμένα πιάτα. Οι τιμές των κρασιών έχουν κρατηθεί σε απόλυτα λογικά νούμερα, κάτι που δεν συναντάμε συχνά. Γενικότερα οι τιμές όλου του καταλόγου, όχι μόνον είναι προσιτές, αλλά συν τοις άλλοις συνάδουν με την ποιότητα του φαγητού, του περιβάλλοντος και του service, δίνοντας στην έκφραση value for money τη σωστή ερμηνεία. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, απόδειξη ότι δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε κανένα πιάτο με την φίλη και συνάδελφο με την οποία επισκεφθήκαμε μαζί το εστιατόριο.
Το μόνο που με στενοχώρησε το βράδυ εκείνο είναι ότι όταν φτάσαμε, το ιχθυοπωλείο μόλις έκλεινε. Σαν οικιακή μαγείρισσα που είμαι, ούτε χρόνο έχω, αλλά ούτε και τις γνώσεις για να φιλετάρω ένα ψάρι χωρίς να το κατακρεουργήσω, χώρια το ότι η κουζίνα μου μετά θα μοιάζει με πεδίο μάχης. Γι αυτό και σκοπεύω να επιστρέψω στο Fish Project σύντομα, ένα Σαββατιάτικο μεσημέρι ας πούμε, να συναντηθώ και με δυο φίλους που μένουν στην περιοχή, να διαλέξουμε τα ψάρια μας, να πιούμε τα ουζάκια μας και να απολαύσουμε τους νόστιμους μεζέδες. Εις το επανιδείν λοιπόν!
FISH PROJECT
Εθν. Αντιστάσεως 3
Χαλάνδρι 15232
Τηλ. 210 685 0088