Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως

της Αγάπης Μαργετίδη
Αυτές τις μέρες ψάχνω μανιωδώς και πειραματίζομαι διαρκώς σε καινούργιες συνταγές για την Σαρακοστή που φτάνει για άλλη μια χρονιά. Τώρα που με έχετε μάθει πια (κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη!), γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν βρίσκω κανένα νόημα στο να σάς φορτώσω με ακόμη μια συνταγή για ταραμοσαλάτα και να επιμένω κιόλας πως τέτοια ταραμοσαλάτα δεν θα ‘χετε ξαναφάει. Κι έτσι, προτιμώ να πάρω όσο χρόνο χρειάζομαι για να έχω να σάς δείξω κάτι καινούργιο. Άλλωστε η Σαρακοστή κρατάει σχεδόν πενήντα μέρες, γιατί να βιαστώ;
Πείτε μου όμως, αυτές τις συνταγές που μάζεψα από παλιότερα, τις έχετε δοκιμάσει; Δεν είμαι βέβαιη. Κι αν ναι, τις πετύχατε; Κάντε λοιπόν μια επανάληψη, κάπως σαν φροντιστήριο, και οσονούπω θα βγάλω το νέο πρόγραμμα.
FOCACCIA
Το ψωμί που παρλάρει Ιταλικά
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κ. γλ. ζάχαρη και 1 ¼ φλ. τσ. ζεστό νερό. Όταν λέω ζεστό, εννοώ τόσο, ώστε να μην καίγονται τα δάχτυλά μας, να μην είναι όμως απλώς χλιαρό (βλ. tips). Ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά για να αφρίσει το μίγμα, δίνοντας έτσι το σήμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί. Αν δεν φουσκώσει μέσα σε 7΄-8΄, σημαίνει είτε ότι το νερό ήταν πολύ ζεστό, είτε ότι η μαγιά ήταν πολυκαιρισμένη. Αναγκαστικά ξαναρχίζουμε (βλ. tips). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 3 ¼ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κ. γλ. αλάτι, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μίγμα της μαγιάς. Αρχικά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μόλις η ζύμη αρχίσει να ενοποιείται συνεχίζουμε με το χέρι και μόλις απορροφηθεί όλο το αλεύρι την βγάζουμε από το μπολ, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι για λίγα λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να είναι ελαστικό αλλά να παραμείνει ελαφρώς κολλώδες και μαλακό. Το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ, του οποίου έχουμε λαδώσει γενναιόδωρα τον πάτο και τα τοιχώματα (βλ. tips). Αφού το βάλουμε στο μπολ και λαδωθεί το κάτω μέρος από το λάδι που έχει ο πάτος, το γυρίζουμε και ανάποδα ώστε ένα είναι λαδωμένο και από τις δύο πλευρές, συν τα πλαϊνά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα καλά προφυλαγμένο, ζεστό μέρος της κουζίνας (θα χρειαστεί περίπου μία ώρα). Μόλις περάσει το πρώτο ημίωρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε καλά τον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού διαστάσεων περίπου 33 x 25 εκ. Πριν βγάλουμε την φουσκωμένη ζύμη από το μπολ την ξεφουσκώνουμε ελαφρά και απαλά με τα δάχτυλά μας (σαν να της δίναμε μπουνιά, πάρα πολύ απαλή όμως, σαν χάδι). Κατόπιν την βγάζουμε από το μπολ και την απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί με τα χέρια μας, τεντώνοντάς την απαλά και κάνοντας σε όλη την επιφάνεια με τις άκρες των δαχτύλων μας τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα του συγκεκριμένου ψωμιού (όπως ακριβώς κάνουμε και στη λαγάνα). Στάζουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τέλος πασπαλίζουμε με άνθος αλατιού και τρυφερά φύλλα φρέσκου, κατά προτίμηση, δενδρολίβανου. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄, προσέχοντας να μην παραψηθεί : δεν πρέπει να πάρει έντονο χρώμα, η κόρα δεν πρέπει να είναι κριτσανιστή και το εσωτερικό πρέπει να παραμείνει αφράτο και μαλακό.
Tips