Χριστουγεννιάτικα δώρα να τα ... φας!

της Αγάπης Μαργετίδη
Η τέχνη του να δίνεις και να παίρνεις δώρα, για σημαντική αλλά ακόμη περισσότερο για ασήμαντη αφορμή, έτσι βρε παιδί μου γιατί σε σκέφτηκα, είναι για μένα ανεκτίμητη. Ακούω συχνά γύρω μου, κυρίως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, πως τα δώρα στους ενήλικες είναι άχρηστα και πως ήρθε η ώρα να κοπούν. Λυπάμαι, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Εντάξει, υπάρχουν κάποιες φορές που το δώρο γίνεται από κοινωνική συνθήκη και απεκδυόμενο της ευχαρίστησης, μετατρέπεται σε στεγνή υποχρέωση, όμως πόσες πια είναι αυτές οι περιπτώσεις; Πόσες τέταρτες ξαδέλφες έχει ο καθένας μας που παντρεύουν την κόρη τους ή πόσα παιδιά θα γεννοβολήσει ο συνάδελφος με τον οποίο δεν έχουμε καμία σχέση πλην της εργασιακής;
Δεν θέλω άλλη γκρίνια, μιζέρια και κυνισμό, χόρτασα πια. H στιγμή που διαλέγω το δώρο της κολλητής μου είναι ιερή, τελεία και παύλα! Πόσο μάλλον αυτές τις γιορτινές μέρες. Κι αν τα οικονομικά μας είναι σφιχτά, φτιάχνουμε όμορφα δώρα που τρώγονται, αγοράζουμε χαρούμενες κορδέλες και ετικέτες και προσφέρουμε ένα νόστιμο δώρο που γίνεται ακόμη πολυτιμότερο, αφού το έχουμε φτιάξει εμείς.
Πάμε λοιπόν να σας δείξω τι σκέφτηκα για φέτος. Μια μαρμελάδα και μπισκότα, που πιο γιορτινά δεν γίνεται.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΤΣΑΙ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Αυτή η μαρμελάδα γίνεται βάσει της εγγλέζικης τεχνικής, των χοντροκομμένων πορτοκαλιών (thick cut orange marmalade).
Για 4 μετρίου μεγέθους βαζάκια. Πλένουμε καλά 1,5 κ. πορτοκάλια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Αναλόγως του μεγέθους τους η διαδικασία θα πάρει από 40΄ έως 1 ώρα. Τα σουρώνουμε και όταν κρυώσουν, αφού αφαιρέσουμε τις δύο άκρες, τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5 εκ. και κατόπιν σε κομμάτια. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να συλλέξουμε και τον χυμό που έβγαλαν κατά το κόψιμο. Τα ζυγίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, βάρους λίγο πάνω από το μισό του βάρους των πορτοκαλιών. Σε μία γάζα τυλίγουμε 2 κ.σ. φύλλα τσαγιού, 1 κομμάτι ginger, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 4 καρφάκια γαρύφαλλου και 1 μπαστουνάκι κανέλας. Δένουμε τη γάζα σε πουγκί και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τα πορτοκάλια. Τα αφήνουμε να αρωματιστούν για λίγες ώρες, ακόμα καλύτερα για μία νύχτα. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και όταν πήξει η μαρμελάδα, την μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Εφόσον έχουμε κάνει σωστή αποστείρωση, η μαρμελάδα συντηρείται εκτός ψυγείου σε ξηρό μέρος για πολλούς μήνες, ενώ εφόσον ανοίξουμε ένα βάζο, το συντηρούμε κατόπιν στο ψυγείο.
Tips