Ελληνο-Ισραϊληνή βραδιά

Η Αγάπη διηγείται όσα έζησε και γεύτηκε σε μια βραδιά στο Χίλτον Αθηνών, όπου συναντήθηκαν το Ισραήλ και η Ελλάδα
Ελληνο-Ισραϊληνή βραδιά

της Αγάπης Μαργετίδη

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπέν –Άμπα, είχαν την ευκαιρία την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου να απολαύσουν τις γευστικές μεσογειακές δημιουργίες των κορυφαίων σεφ του Ισραήλ και της Ελλάδας, Assaf Granit και Άκη Πετρετζίκη, στο Urban StrEATS Event που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ και την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε», ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Αθηνών και κύριο χορηγό του event, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.



O Assaf και ο Άκης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας, εμπνευσμένη εν μέρει από το street food του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Ισραηλινή Πρέσβυς, ευχαρίστησε θερμά τους συνελεστές της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε» και το Hilton Αθηνών, καθώς και τους δυο σεφ για τη συμμετοχή και συνεργασία τους.  Δήλωσε ότι όπως και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο γαστρονομικής καινοτομίας, με fusion κουζίνα που συνδυάζει τις γεύσεις των Εβραίων από όλα τα μέρη του κόσμου.

Ο κύριος Farsin Walizadeh, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε»,  ευχαρίστησε την Πρεσβεία για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και τους σεφ για τη συμμετοχή τους. Επισήμανε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, στην οποία κύριο ρόλο παίζει η Ελλάδα. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρωτοποριακή ισραηλινή fusion κουζίνα, την οποία ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γευθεί σε ταξίδια του στο Ισραήλ.


 
Κατόπιν είχαν σειρά οι σεφ, οι οποίοι μίλησαν όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως με τα νόστιμα φαγητά που είχαν ετοιμάσει, σαν επισφράγισμα της σχέσης που συνδέει τις δύο χώρες.

Όπως μας διηγήθηκε ο Assaf Granit, γέννημα-θρέμμα της Ιερουσαλήμ, η ιστορία της κουζίνας του Ισραήλ είναι σαν την χώρα την ίδια, αφού μαζί με τους ανθρώπους από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, ήρθαν και οι γεύσεις, τα υλικά και οι συνταγές τους.  Ο ένας έβαζε στο φαγητό του harissa, ο άλλος σαφράν, ο τρίτος μάραθο και κύμινο.  Σου τέλειωνε ο μάραθος; Φώναζες στη γειτόνισσα «μήπως σου περισσεύει λίγος μάραθος;» και σου απαντούσε «όχι, μάραθο δεν έχω, πάρε λίγο κόλιαντρο». 

Σήμερα η κουζίνα του Ισραήλ έχει φτιάξει δική της ταυτότητα και η χώρα έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό.  Ο Assaf Granit, μέσα από τα 11 εστιατόριά του στο Ισραήλ, αλλά και το Παρίσι και το Λονδίνο, επικοινωνεί την ιστορία της χώρας και της οικογένειάς του‧ της γιαγιάς του από την Πολωνία που μαθαίνοντας να ζει στη νέα χώρα, έμαθε να μαγειρεύει ξανά, δημιουργώντας συναρπαστικές καινούργιες γεύσεις μαζί με τις γειτόνισσές της από το Μαρόκο, την Υεμένη, τη Γερμανία.  Αυτό ακριβώς γευτήκαμε εκείνο το βράδυ από τον Assaf Granit και την ομάδα του. 



Οι δημιουργίες του Άκη Πετρετζίκη από την άλλη, έδειξαν το πώς η Ελλάδα, με την ιδιαίτερη γαστρονομική ιστορία και κουλτούρα, έχει έρθει σε επαφή τα τελευταία χρόνια με τις κουζίνες πολλών λαών, από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή.  Φαλάφελ, πιροσκί και bao buns, arepas, empanadas και poke, bagels και burgers έχουν συναντήσει το σουβλάκι, το κουλούρι, την τυρόπιτα, τους λουκουμάδες, στο πολύχρωμο street food της Αθήνας, μιας πόλης που αλλάζει μέρα με τη μέρα. 

Η 10η Οκτωβρίου ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά χαράς, όπου το φαγητό ένωσε τις δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες με τη σειρά τους, έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση για πολλές ακόμη νόστιμες συναντήσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v