της Αγάπης Μαργετίδη
Ήταν προς το τέλος της άνοιξης, όταν κάπου πήρε το μάτι μου την ανακοίνωση πως τον Σεπτέμβριο η Αθήνα θα μας κεράσει τη γεύση της, διοργανώνοντας το πρώτο “Taste of Athens”, ακολουθώντας άλλες σπουδαίες γαστρονομικές πόλεις του κόσμου. Εδώ και κάποια χρόνια, κορυφαία εστιατόρια του Παρισιού, του Λονδίνου, του Μιλάνου, της Ρώμης, του Σίδνεϊ, της Μελβούρνης, της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Χονγκ Κονγκ κι άλλων, πάνω από είκοσι συνολικά πόλεων, φεύγουν για τέσσερις μέρες από το σπίτι τους για να προϋπαντήσουν τους χιλιάδες θαυμαστές τους σε μια γιορτή ανοιχτή, καλόκαρδη, χωρίς αυστηρό πρωτόκολλο, μαγειρεύοντας και σερβίροντας τις μοναδικές γεύσεις τους. Κι όλοι μαζί φτιάχνουν τη γεύση της πόλης τους.
Έχουν οι πόλεις γεύση; Σαφώς και έχουν, και η κάθε μια καθρεφτίζει τους ανθρώπους της, αυτούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί, αυτούς που ήρθαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από άλλα μέρη της χώρας, αλλά και εκείνους που ήρθαν από μακριά, πολλές φορές από πολύ μακριά, που βρέθηκαν εκεί τυχαία ή όχι, για κάποιο διάστημα ή και για πάντα.
Πριν κάποια χρόνια, όχι πολλά στην ουσία, η Αθήνα είχε γεύση λίγο απροσδιόριστη να την πω, λίγο σαστισμένη και μπερδεμένη να την πω, πάντως σίγουρα όχι αυτή που έχει σήμερα, που δείχνει να βρίσκει, με αργά αλλά σταθερά βήματα, την δική της ταυτότητα. Με πρωτοστάτη τη γεύση της Ελλάδας και της Μεσογείου, έχει ανοίξει κουβέντα και διάλογο δημιουργικό με τη γεύση του κόσμου. Αυτού του κόσμου, που όσο υπάρχει, θα μας προ(σ)καλεί να τον γνωρίσουμε, να τον χαρούμε, να τον γευτούμε. Γιατί αυτό θέλουμε να είναι ο κόσμος, ένα κάλεσμα σε τραπέζι μακρύ και πολύβουο.
Έτσι λοιπόν, αυτό το φθινόπωρο η Αθήνα μας καλωσορίζει στο υπέροχο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, αυτού του χώρου που από τη στιγμή που άνοιξε έγινε ένα με την πόλη της Αθήνας, για να δοκιμάσουμε τις υψηλές δημιουργίες των σπουδαίων αθηναϊκών εστιατορίων σε τιμές … ταβέρνας! Οι 10 σεφ θα κουρδίσουν τα βιολιά τους, συγγνώμη, θα ακονίσουν τα μαχαίρια τους ήθελα να πω, και θα μας δείξουν τι εστί αθηναϊκή γαστρονομία.
Αυτό που σας περιέγραψα όμως είναι η βασική μεν, αλλά όχι η μοναδική ιστορία που θα ξετυλιχθεί σε αυτό το φεστιβάλ, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Μαθήματα μαγειρικής για σχετικούς και άσχετους, διαλέξεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για επαγγελματίες αλλά και για όσους έχουν μαγειρικές ανησυχίες, γευσιγνωσίες και εύθυμα δρώμενα γύρω από το αλκοόλ, κι άλλα πολλά. Τα παιδιά θα έχουν κι αυτά τον χώρο τους με παιχνίδια, μαγειρικά και γευσιγνωστικά, γιατί ως γνωστόν, ή μικρός μικρός παντρέψου, ή μικρός καλογερέψου! Το φεστιβάλ οργανώνει κι έναν νόστιμο περίπατο στο Παλαιό Φάληρο, τη γειτονιά των Κωνσταντινουπολιτών, που μας χάρισαν μεγαλόκαρδα τις γευστικές τους μνήμες κι εμείς τις καλωσορίσαμε στις κουζίνες μας. Με την ίδια γενναιοδωρία θα μας υποδεχτούν και στα μοσχοβολιστά μαγαζιά τους.
Αυτά εν τάχει είναι όσα θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Δείτε και μελετήστε προσεκτικά το πρόγραμμα, εξασφαλίστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας και ανακαλύψτε τη γεύση της Αθήνας μας, της πόλης που λατρεύουμε, όσο κι αν μας στενοχωρεί πού και πού. Της πόλης, που σε πείσμα των καιρών, ανοίγει τις πόρτες της διάπλατα και φτιάχνει τη δική της, μοναδική, γεύση. Θα σας περιμένει, μην τη στήσετε!