της Αγάπης Μαργετίδη
Gazpacho = Ανδαλουσία, αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Μια κρύα σούπα απίστευτα νόστιμη με τα καλοκαιρινά λαχανικά, εκπρόσωπος της ισπανικής cucina povera. Gazpacho όμως ονομάζονται πλέον όλες οι κρύες σούπες που τόσο νόστιμα και δροσερά μας τρέφουν το καλοκαίρι, με υλικά που συχνά ξαφνιάζουν. Αυτό είναι το μενού της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ, με ταινίες καταπληκτικές, μεγάλων δημιουργών, που δύσκολα ξεχνιούνται. Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!
UN CHIEN ANDALOU / GAZPACHO ΑΓΓΟΥΡΙ & ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ ( νέα συνταγή)
Για 4 άτομα. Πλένουμε καλά 3 μικρά αγγούρια, τα κόβουμε και τα πολτοποιούμε στο blender χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Καθαρίζουμε 1 πράσινο μήλο, το κόβουμε και το προσθέτουμε στο blender (βάζοντας πρώτα τα αγγούρια σκέτα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, διευκολύνει το μηχάνημα να πολτοποιήσει το πιο στεγνό μήλο, χωρίς την πρόσθεση νερού). Προσθέτουμε αλατοπίπερο, χυμό λεμονιού, λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και 1 καυτερή πιπερίτσα chili (με ή χωρίς τα σπόρια ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το αποτέλεσμα) ή λίγο wasabi (το βρίσκουμε σε σκόνη ή πολτό σε σωληνάριο). Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση και παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ½ μήλο κομμένο σε μπαστουνάκια, φύλλα φρέσκου δυόσμου και αν βρούμε, φύτρες. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό γιατί η σούπα θα σφίξει στο ψυγείο.
JAMON JAMON / GAZPACHO ΠΕΠΟΝΙ
Για 10 άτομα. Πολτοποιούμε στο blender 1 μεγάλο πεπόνι (περίπου 2,5 κ.) κομμένο σε κύβους, ¼ ξερού μικρού κρεμμυδιού, 1 μικρή σκ. σκόρδου και 1-2 πιπερίτσες chili με ή χωρίς τα σπόρια τους, αναλόγως με το πόσο μας αρέσουν ή αντέχουμε τις πικάντικες γεύσεις. Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό από lime και ξηρό Sherry ή ξύδι από Sherry (Xérès). Δροσίζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ατομικά ποτήρια με μία φέτα prosciutto περασμένη σε οδοντογλυφίδα.
ABRE LOS OJOS / GAZPACHO AVOCADO & ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Για 4 άτομα. Καθαρίζουμε 2 ώριμα avocados και περνάμε με λεμόνι το ½ που θα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος σαν γαρνιτούρα, για να μην μαυρίσει. Πολτοποιούμε στο blender το υπόλοιπο ενάμιση με 1 ½ φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 ½ φλ. τσ. ξινόγαλο (buttermilk), 1 σκ. σκόρδου και 1-2 πιπερίτσες chili με ή χωρίς τα σπόρια τους, αναλόγως με το πόσο μας αρέσουν ή αντέχουμε τις πικάντικες γεύσεις. Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο, κύμινο σε σκόνη και χυμό από lime. Εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό. Δροσίζουμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα, κόβοντας σε μικρούς κύβους το υπόλοιπο μισό avocado, 1 ντομάτα ξεσποριασμένη (ή ντοματίνια) και ¼ ξερού κρεμμυδιού. Αλατοπιπερώνουμε και αρτύζουμε με χυμό από lime. Τέλος προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή εάν δεν μας αρέσει αντικαθιστούμε με μαϊντανό ή βασιλικό) και προαιρετικά άλλη μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα. Μοιράζουμε το gazpacho σε ποτήρια ή μπολ και διακοσμούμε με τη γαρνιτούρα.
VOLVER / GAZPACHO ΚΑΡΟΤΟ
Για 4 άτομα. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με 1 δάχτυλο κομμένο σε ροδέλες (ή 2 κ.γλ. ginger σε σκόνη) και 1 κ.γλ. κύμινο. Αν μας βρίσκεται στο ψυγείο, προσθέτουμε και 1 κοτσάνι lemongrass που του έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα και κόψει σε μικρότερα κομμάτια (ή 1 κ.γλ. lemongrass paste). Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μοσχοβολίσουν τα αρωματικά, προσθέτουμε 500 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες και καυτό νερό (ή ζωμό εάν έχουμε), τόσο ώστε να σκεπαστούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αφαιρούμε τα κομμάτια του lemongrass εάν το έχουμε βάλει και πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Διορθώνουμε τη γεύση κι αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό. Παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ και γαρνίρουμε με 1-2 κ.σ. coconut milk ή coconut cream.
TACONES LEJANOS / GAZPACHO ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Για 8 άτομα. Μετράμε 6 φλ. τσ. καρπούζι σε κύβους (εννοείται ότι έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια). Πολτοποιούμε σε πρώτη φάση μόνο το καρπούζι. Το ζουμί χρησιμεύει στο να υπάρχει αρκετό υγρό στο blender ή το multi για να πολτοποιηθούν καλά και τα υπόλοιπα υλικά που είναι : 1-2 σκ. σκόρδο, περίπου 6 φέτες ψίχα λευκού ψωμιού (συνιστώ ανεπιφύλακτα ένα προζυμένιο αληθινό ψωμί), 1 φλ. τσ. λευκά αμύγδαλα, πολύ καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί ή από sherry (Xérès), ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ατομικά μπωλ γαρνίροντας με λίγους κύβους καρπουζιού, καβουρδισμένες φλοίδες αμυγδάλου, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα και ψιλοκομμένες πιπερίτσες chili κατά βούληση. Τέλος, περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΤΡΙΤΗ 14/8
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ : ΤΑΡΤΕΣ & GRATINS
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!