Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής:Το τέλειο κέικ/Α΄

της Αγάπης Μαργετίδη
Είστε από αυτούς που ακολουθούν τις συνταγές κατά γράμμα ή κάνετε του κεφαλιού σας; Κι αν κάνετε του κεφαλιού σας, σάς βγαίνει σε καλό ή μετά παραπονιέστε ότι η συνταγή ήταν παραπλανητική και σιχτιρίζετε τον συγγραφέα της; Αναρωτιέστε ποτέ τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο εκτέλεσης ή ακολουθείτε τυφλά κι όπου σας βγάλει; Σας ενδιαφέρει η τελειότητα ή δεν βαριέσαι;
Τις προάλλες έφτιαχνα ένα cake, απλό και καθημερινό, μην φανταστείτε κάτι περίπλοκο. Εκεί που χτύπαγα το βούτυρο με τη ζάχαρη και περίμενα υπομονετικά να αφρατέψει, σκέφτηκα πως ήρθε η ώρα να ανοίξω ένα νέο υποκεφάλαιο στην κατηγορία «Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής», το κεφάλαιο των ερωταποκρίσεων. Επειδή όλα έχουν λόγο και εξήγηση, κι όχι μόνον στη μαγειρική, φρονώ πως είναι όχι μόνο ενδιαφέρον, αλλά και διασκεδαστικό να μαθαίνουμε γιατί κάνουμε κάτι έτσι κι όχι αλλιώς. Κι αν το κάνουμε αλλιώς, τι θα συμβεί; Θα επέλθει καταστροφή κι άδικα θα πάει ο κόπος μας ή δεν έχει και τόση σημασία τελικά; Κι αν κάνουμε λάθος, υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε και ποιος είναι αυτός;
Αποφάσισα λοιπόν να ανοίξω αυτή τη σελίδα αρχίζοντας με τα δικά μου ερωτήματα, όπως εμφανίζονται κατά καιρούς. Πιστεύω όμως πως κι εσείς θα έχετε κάμποσες απορίες. Μπορείτε να με ρωτήσετε ό, τι θέλετε και θα αναλάβω να σας βρω την απάντηση, αλλά και να την τεκμηριώσω. Παντογνώστης δεν είμαι σε καμία περίπτωση, θα ψάξω όμως και θα ρωτήσω τους ειδικούς αν χρειαστεί.
Έτσι που λέτε, καθώς ετοίμαζα το cake, σκέφτηκα πόσες λεπτομέρειες είναι σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι αφράτο και καλοψημένο. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι δεν είναι όλες οι συνταγές ίδιες γιατί υπάρχουν πολλών ειδών cakes. Υπάρχουν αυτά που στην αρχή χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αλλά έχω συναντήσει και την άλλη εκδοχή, να χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Σήμερα θα σας εξηγήσω τα κόλπα της βασικής και πιο συνηθισμένης συνταγής, αυτής που πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα αυγά.
TIPS ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ CAKE – ΜΕΡΟΣ Α΄
Ερώτηση 1
Γιατί πρέπει να χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για πολλή ώρα; Και πόση ώρα είναι αυτή;
Ερώτηση 2
Γιατί προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα κι όχι όλα μαζί; Τι θα γίνει αν δεν ακολουθήσουμε την οδηγία;