της Αγάπης Μαργετίδη
Είμαι σίγουρη πως η καθεμία και ο καθένας από εσάς έχει το δικό του σύστημα όταν πηγαίνει να ψωνίσει τρόφιμα. Είμαι επίσης σίγουρη πως θα σας έχει συμβεί πάμπολλες φορές να αναρωτηθείτε, δυστυχώς κατόπιν εορτής συνήθως, πώς στην ευχή ανέβηκε τόσο πολύ ο λογαριασμός. Σαν να σας ακούω. Βρε παιδί μου, τι πήρα; Δυο πραγματάκια πήρα. Μα τι πουλάνε; Χρυσαφικά ή φρούτα; Δεν θα ξαναπάω σ’ αυτόν τον χασάπη. Σκέτος κλέφτης. Πού πάνε τα λεφτά; Πού; Κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά για να διαπιστώσετε ότι μάλλον, μάλλον λέω, δεν παίρνω κι όρκο, κάτι δεν κάνετε καλά.
Δεν γράφετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας Με αυτό δεν εννοώ τη λίστα με το τι χρειάζεστε, αυτό θα το δείτε πιο κάτω. Εννοώ να γράψετε τι έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα (τουλάχιστον όσα γνωρίζετε, γιατί και το αναπάντεχο είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο, μην τρελαθούμε κιόλας!). Δευτέρα σπίτι κατ’ ευθείαν από το γραφείο. Τρίτη γυμναστική και μετά σπίτι. Τετάρτη επαγγελματικό μεσημεριανό. Πέμπτη happy hour με τους συναδέλφους μετά το γραφείο, κ.ο.κ. Γράφοντας το πρόγραμμα, ξέρετε αυτομάτως πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα θα μαγειρέψετε και τι. Αν έχετε παιδιά, θα πρέπει να φροντίσετε να έχουν κάθε μέρα φαγητό κι όχι μόνο στο σπίτι αλλά και για το κολατσιό του σχολείου.
Γνωρίζετε το πρόγραμμα αλλά δεν φτιάχνετε το μενού της εβδομάδας Τι να το κάνετε το πρόγραμμα αν δεν το αξιοποιήσετε ώστε να ξέρετε τι θα χρειαστείτε; Όταν ας πούμε γυρίσετε την Τρίτη από το γυμναστήριο, δεν θα πρέπει να έχετε φροντίσει από πριν να υπάρχει κάτι υγιεινό και χορταστικό να φάτε; Τι στο καλό ιδρώνετε στη γυμναστική αν είναι μετά να παραγγείλετε πίτσα με δεκατέσσερα τυριά; Από την άλλη, αφού ξέρατε ότι αυτή την εβδομάδα θα λείπετε τα μισά βράδια από το σπίτι, τι τα θέλατε τα δύο κιλά κεράσια; Εκτός κι αν σκοπεύετε να τα ξεκουκουτσιάσετε για μαρμελάδα το Σάββατο πρωί πρωί με hangover! Ποιον κοροϊδεύετε; Όπως έλεγε κι η μαμά μου όταν μ’ έπιανε στα πράσα, δεν κοροϊδεύεις κανέναν παιδί μου, τον εαυτό σου κοροϊδεύεις. Τα νεύρα μου!
Δεν φτιάχνετε λίστες με τα απαραίτητα Μπαίνοντας σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων, είτε αυτό είναι το σουπερμάρκετ, είτε το μανάβικο, είτε ο φούρνος, αν δεν έχετε μια λίστα, χαθήκατε, σας το υπογράφω ως πολλάκις παθούσα. Αν βέβαια λιμπιστείτε το μοσχοβολιστό σταφιδόψωμο, πάρτε το, δεν πρόκειται να πτωχεύσετε από ένα σταφιδόψωμο!
Δεν ελέγχετε συχνά τα αποθέματα στα ντουλάπια, το ψυγείο και την κατάψυξη Αποτέλεσμα; Πού θα χωρέσει το τέταρτο πακέτο αλεύρι και το τρίτο ζάχαρη; Αφήστε που θα γεμίσετε μυγάκια. Και τόσο παγωτό τι θα το κάνετε; Εστιατόριο έχετε ή παιδικό πάρτι αύριο; Αλλιώς δεν εξηγείται τι θα τα κάνετε τα 10 λίτρα αναψυκτικά. Όσο για το ψυγείο, αν συνεχίσετε να το φορτώνετε σαν μουλάρι, κάποια στιγμή θα σκάσει, με μαθηματική ακρίβεια.
Αγοράζετε λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής Αυτό όχι μόνο είναι θανάσιμο αμάρτημα και έγκλημα κατά της φύσης, αλλά βαραίνει το πορτοφόλι σας πάρα πολύ. Δηλαδή τώρα, τι τις θέλετε τις φράουλες το καταχείμωνο; Εκτός κι αν είστε ερωτοχτυπημένοι και σκοπεύετε να περάσετε το weekend με σαμπάνια και φράουλες και άλλα ωραία πράγματα. Εκεί πάω πάσο, ασυζητητί! Ακόμα όμως κι αν ήρθε η εποχή των βερίκοκων, κάντε λίγη υπομονή μια-δυο βδομάδες, μην ορμήξετε με το που θα τα δείτε. Θα είναι πολύ πιο νόστιμα σε λίγο και οπωσδήποτε φθηνότερα.
Αγνοείτε τις ιδιωτικές μάρκες Όπως ξέρετε, κάθε μεγάλο σουπερμάρκετ λανσάρει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με σημαντική διαφορά στην τιμή. Αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως κατασκευασμένα από τις ίδιες μεγάλες και γνωστές εταιρίες που εμπιστευόμαστε, απλώς στην ετικέτα αντί για την μάρκα χ αναγράφεται το όνομα του σουπερμάρκετ. Δοκιμάστε κάποια από αυτά και αν σας ικανοποιούν, αγοράζετε αυτά στο εξής.
Δεν εκμεταλλεύεστε τις προσφορές και τις οικογενειακές συσκευασίες Ναι, οι προσφορές των σουπερμάρκετ είναι πολύ συχνά εξαιρετικά συμφέρουσες. Προσοχή όμως : μην αρπάζετε ό, τι βρείτε μπροστά σας μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά. Βεβαιωθείτε ότι το χρειάζεστε πραγματικά και ότι θα σας βολέψει. Αν η κουζίνα σας είναι λιλιπούτεια, πού θα στοιβάξετε τόσα μακαρόνια, σάλτσες και κονσέρβες τόνου; Διαθέτετε κάβα που κρατάει το κρασί σε σωστή θερμοκρασία; Αν όχι, τα 12 μπουκάλια κόκκινο κρασί που πήρατε το καλοκαίρι, θα έχουν γίνει ξύδι μέχρι τον χειμώνα. Ελπίζω να έχετε τουλάχιστον αποθήκη στο υπόγειο, εκεί, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να επιβιώσουν. Μαγειρεύετε κάθε μέρα κινέζικο και αγοράσατε ένα σακί ρύζι; Όσο για τις οικογενειακές συσκευασίες, το λέει η λέξη : οι-κο-γε-νεια-κές. Περιμένετε τους φίλους σας για το Mundial και πήρατε τέσσερις τεράστιες σακούλες τσιπς και πέντε κουβάδες ποπκόρν; Το βλέπω το έργο, μετά θα γκρινιάζετε ότι παχύνατε. Πόσα παιδιά έχετε στο σπίτι και πήρατε έξι λίτρα γάλα; Εκτός κι αν πήζετε δικό σας γιαούρτι! Κι όχι, επιμένω, δεν είναι τσιγκουνιά να αγοράσεις 3 πατάτες και 2 ντομάτες αν είσαι μόνος σου, κοινή λογική είναι.
Αυτά και άλλα πολλά αγαπητοί μου φίλοι, είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν διαβαίνουμε την πόρτα του σουπερμάρκετ ή όταν πηγαίνουμε χαρούμενοι στη λαϊκή. Εδώ που τα λέμε βέβαια, αν είναι να τα κάνουμε όλα σαν προγραμματισμένα ρομπότ, δεν παίζει ούτε αυτό. Αλλοίμονο αν απαγορεύσουμε στον εαυτό μας, μια στο τόσο, την απόλαυση μιας σπάνιας λιχουδιάς ή ενός εξωτικού φρούτου. Αλλοίμονο αν χάσουμε εντελώς τον αυθορμητισμό μας και δεν παραβαίνουμε ποτέ τους κανόνες, πάει η χαρά της ζωής. Πέταξε. Γι αυτό προτείνω το εξής : χαιρόμαστε τις βλακείες μας τη στιγμή που τις κάνουμε, διώχνουμε τις βλαβερές για την υγεία ενοχές και απλώς φροντίζουμε να είμαστε πιο φρόνιμοι την επόμενη φορά κι όχι μόνο σε ό, τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Με εννοείτε, φαντάζομαι. Α, και κάτι άλλο. Τόσοι άνθρωποι έχουν προβλήματα επιβίωσης, που με μεγάλη χαρά θα δεχόντουσαν δυο πακέτα μακαρόνια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τους βοηθήσουμε. Ας ενημερωθούμε κι ας περάσουμε στην πράξη.