Από τα χορτοφαγικά στα κρεατικά, από τα υγιεινά και λιτά στα λουκούλλεια, από τα καθημερινά στα γιορτινά, από τα εύκολα στα περίτεχνα και φτου πάλι απ’ την αρχή. Έτσι είμαι εγώ, ακριβώς έτσι είναι κι αυτή η στήλη. Καλή η αποτοξίνωση, αλλά πόσο να αντέξει ο άνθρωπος; Μ’ αυτόν τον καημό θα πεθάνω!
Δεν βαριέστε, δείτε σήμερα τι νόστιμο φαγητό σας ετοίμασα. Δύο ψωμωμένες χοιρινές μπριζόλες με χρώμα χειμωνιάτικο και άρωμα μεθυστικό από το φασκόμηλο, τα μήλα και τον μηλίτη. Ετοιμάζεται σχετικά γρήγορα, είναι πολύ εύκολο αλλά διαθέτει κι όλα τα φόντα για να αλλάξει τη μαγειρική ρουτίνα. Άλλο ένα πλεονέκτημα, διόλου ευκαταφρόνητο, είναι ότι δεν έχει μεγάλη λάτρα, αφού σε ένα σκεύος γίνονται όλα.
ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΜΗΛΑ
Για 2 άτομα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί 2 χοιρινές μπριζόλες που έχουμε φροντίσει να βγάλουμε από το ψυγείο μισή ώρα πριν. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι κατάλληλο και για τον φούρνο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύψει τον πάτο) και τηγανίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα 4 φύλλα φασκόμηλου, μέχρι να γίνουν κριτσανιστά και να αφήσουν την μυρωδιά τους. Τα αφαιρούμε και στη θέση τους σοτάρουμε 2 μήλα με την φλούδα τους κομμένα σε κυδωνάτες φέτες και δεν παραλείπουμε να τα αλατοπιπερώσουμε. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Ήρθε η ώρα να σοτάρουμε τις μπριζόλες μέχρι να πάρουν όμορφο εξωτερικό χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με ένα μπουκάλι μηλίτη των 330 ml και ξύνουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν οι «καραμέλες» του κρέατος. Προσθέτουμε προαιρετικά και κατά βούληση λίγο μπούκοβο. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ απομακρύνουμε από την εστία, τοποθετούμε τις φέτες των μήλων γύρω από τις μπριζόλες και φουρνίζουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ψηθεί το κρέας μέχρι μέσα, χωρίς όμως να στεγνώσει. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά του ψησίματος δυο-τρεις φορές. Βγάζουμε από τον φούρνο και μοιράζουμε τις μπριζόλες και τα μήλα σε δύο πιάτα. Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει και γλασαριστεί, την βάζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Την μοιράζουμε στα δύο πιάτα, προσθέτουμε τα φασκόμηλα και σερβίρουμε. Η ιδανική συντροφιά είναι ένας βελούδινος πουρές πατάτας, αρωματισμένος με φασκόμηλο (βράζουμε το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε στον πουρέ με λίγα φύλλα φασκόμηλου, τα αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα στο ζεστό γάλα για να το αρωματίσει και κατόπιν τα αφαιρούμε).
Tips
Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, από τις μπριζόλες δεν είχε αφαιρεθεί η εξωτερική πέτσα και το λίπος. Αυτό ενίσχυσε τη νοστιμιά της σάλτσας αλλά πριν φάμε τις μπριζόλες, με πόνο καρδιάς ομολογώ, αφαιρέσαμε την πέτσα, κι ας ήταν λαχταριστά κριτσανιστή. Καλώς ή κακώς, όπως το πάρει κανείς. Σας ενημερώνω απλώς, ως οφείλω, πως το χοιρινό κρέας δεν έχει ενδομυϊκό λίπος όπως το μοσχάρι, επομένως, αν αφαιρέσουμε το εμφανές λίπος, έχουμε ένα κρέας πιο άπαχο από το μοσχάρι. Στη σημερινή συνταγή βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το λίπος αφαιρέθηκε κατόπιν εορτής, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είναι και κατάλληλη για δίαιτα. Αν θέλετε, αντικαταστήστε τις μπριζόλες με το εντελώς άπαχο ψαρονέφρι.
Επιλέξτε σκληρά μήλα για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα. Μπορείτε επίσης να βάλετε δύο ποικιλίες, π.χ. ξινόμηλα και starkin ή pink lady.
Το φασκόμηλο, με την μεθυστική του μυρωδιά, είναι από τα πλέον κατάλληλα μυρωδικά για το χοιρινό. Προσέξτε όμως λίγο την ποσότητα γιατί είναι πολύ έντονο.
Όταν στα διάφορα φαγητά βάζουμε φρούτα, δεν ξεχνάμε να τα αλατοπιπερώσουμε.
Βρίσκουμε άριστης ποιότητας αρωματικό ελληνικό μηλίτη και δη βιολογικό, σε πολλά σουπερμάρκετ και ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής.