Όνειρο εξωτικής θερινής νυκτός

της Αγάπης Μαργετίδη
Βρισκόμενη, όπως όλοι, σε όχι και τόσο εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση (το θέτω όσο πιο ήπια μπορώ…), με την πρώτη ετήσια επέτειο του lockdown να κοντοζυγώνει και την άνοιξη προ των πυλών, οι τάσεις φυγής όλο και φουσκώνουν. Όνειρα ταξιδιών με κυριεύουν, άλλοτε στον ύπνο κι άλλοτε στο ξύπνιο. Όνειρα για πάρτι σε αμμουδιές, ολονύκτιους χορούς και μεταμεσονύκτιες βουτιές. Όνειρα θερινής νυκτός. Και εξωτικής, συμπληρώνω.
Κι αφού στο όνειρο θα μείνουμε, κι εσείς κι εγώ παρέα, ας φτιάξουμε ένα κέικ για παρηγοριά. Ένα κέικ όπου το ρούμι από την Καραϊβική συναντά τη βανίλια από την Μαδαγασκάρη και γίνεται χαμός! Ένα κέικ για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, ενός μήνα που φέτος ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος για πολλούς και διαφόρους λόγους. Δεν χρειάζεται να τους αναφέρω κι εγώ, νομίζω πως τους εμπεδώσαμε. Άντε στο καλό σου Φεβρουάριε του 2021, σε αποχαιρετώ με μεγάλη χαρά. Ένα κέικ για τον Μάρτιο που καταφθάνει. Μάρτιε, τον νου σου, το καλό που σου θέλω!
ΚΕΙΚ ΜΕ ΡΟΥΜΙ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ
Το κέικ
Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα με το φτερό 230 γρ. αγελαδινό βούτυρο, που έχουμε αφήσει πολλή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει, με 300 γρ. ζάχαρη και τα σποράκια από ½ λοβό βανίλιας, μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει (βλ. tips). Προσθέτουμε ένα-ένα 4 ολόκληρα αυγά και 1 κρόκο. Δεν επιμένουμε πολύ σε αυτό το στάδιο, παρά χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν τα αυγά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 180 ml ξινόγαλα (buttermilk) με 80 ml ρούμι. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 ½ κ.γλ. baking powder, ¼ φλ. τσ. corn flour και 1 πρέζα αλάτι. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ του μίξερ τα στερεά και τα υγρά υλικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά. Ούτε σ’ αυτό το στάδιο το παρακάνουμε με το χτύπημα, θέλουμε απλώς να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε τη ζύμη σε στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου περίπου 26 εκ., της οποίας έχουμε βουτυρώσει τον πάτο και τα τοιχώματα, την έχουμε βάλει στο ψυγείο για λίγη ώρα για να στερεοποιηθεί πάλι το βούτυρο και κατόπιν αλευρώσει και τινάξει καλά για να μείνει το λιγότερο δυνατόν αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 50΄- 60΄, μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη μέχρι το κέντρο (βλ. tips). Αφήνουμε το κέικ μέσα στην φόρμα μέχρι να χλιάνει λίγο, για 10΄ περίπου, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα, κάτω από την οποία έχουμε τοποθετήσει ένα ταψί. Όσο το κέικ είναι ακόμα μέσα στην φόρμα, του κάνουμε μπόλικες τρύπες με ένα σουβλάκι, φτάνοντας μέχρι κάτω.
Το σιρόπι
Προς το τέλος του ψησίματος του κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 115 γρ. αγελαδινό βούτυρο, 200 γρ. ζάχαρη, 60 ml νερό, τον χυμό από 1 μικρό lime, 120 ml ρούμι και τα σποράκια από ½ λοβό βανίλιας. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και πήζουμε το σιρόπι ελαφρώς για περίπου 10΄ (βλ. tips). Με το σουβλάκι τρυπάμε και τις υπόλοιπες επιφάνειες του κέικ που έχουν απελευθερωθεί μετά το ξεφορμάρισμα, σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα, εσωτερικά και εξωτερικά, φτάνοντας μέχρι τον πάτο. Πασπαλίζουμε το πάνω μέρος του κέικ με καρύδια τα οποία έχουμε ελαφρώς καβουρδίσει και ψιλοκόψει με μαχαίρι (βλ. tips). Περιχύνουμε με το σιρόπι σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί η μία δόση πριν προχωρήσουμε στην επόμενη.
Tips
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού