Χιονισμένα Χριστούγεννα στο... τραπέζι
Αφού το χιόνι δεν φαίνεται να μας κάνει ούτε φέτος την τιμή να εμφανιστεί στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα, το φέρνουμε στο γιορτινό τραπέζι με δύο συνταγές.
Αφού το χιόνι δεν φαίνεται να μας κάνει ούτε φέτος την τιμή να εμφανιστεί στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα, το φέρνουμε στο γιορτινό τραπέζι με δύο συνταγές.
Τι κι αν τραγουδάμε χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνουν; Χιόνια γιοκ. Ούτε που θυμάμαι εάν και πότε είχαμε λευκά Χριστούγεννα στην Αθήνα. Μάλλον ποτέ. Κι όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο κοντά έρχεται η μέρα που θα τα γιορτάζουμε με μαγιό και παρεό. Είναι κατάσταση αυτή; Αμ, δεν είναι.
Κι αφού κάθε βράδυ I’m dreaming of a white Christmas με τον συχωρεμένο τον Frankie να μου το κοπανάει αλύπητα στον ύπνο μου, κι αφού άσπρη προκοπή δεν βλέπω, αποφάσισα να βάλω το χιόνι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σκοπεύω να το κάνω κάθε χρόνο, ας πούμε κάπως σαν ένα καινούργιο έθιμο. Φέτος θα φροντίσω το κοκτέιλ και το ντεκόρ με δυο πολύ εύκολες, απλές και ούλτρα γιορτινές διαδικασίες.
ΧΙΟΝΑΤΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΜΕ ΡΟΥΜΙ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Ένα κοκτέιλ που έχει κάποια κοινά στοιχεία με το αλήστου μνήμης Batida de Coco των σέβεντις, αλλά που είναι πιο απλό, με λιγότερα υλικά.
Για κάθε κοκτέιλ ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 φλ. τσ. γάλα καρύδας με 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καρύδας ή, εάν δεν έχουμε, κοινή λευκή κρυσταλλική. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγη λευκή ζάχαρη (ή τριμμένη καρύδα, εάν μας αρέσει). Βρέχουμε το χείλος του κάθε ποτηριού με μία κούπα lime ή λεμονιού, το περνάμε από τη ζάχαρη και βάζουμε 1 – 2 παγάκια, 40 – 50 ml λευκό ρούμι και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε. Διακοσμούμε με νωπά cranberries ή ρόδια και ένα κλαράκι δενδρολίβανο.
ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ CRANBERRIES & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Γιορτινή διαδικασία που γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστική με παιδιά. Ομορφαίνουν κέικ και άλλα γλυκά, συμπληρώνουν και το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ στο τραπέζι.
Σε μία μικρή κατσαρόλα φέρνουμε σε βρασμό ½ φλ. τσ. νερό και ½ φλ. τσ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για περίπου 5΄, μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Το αφήνουμε να χλιάνει για 15΄. Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα cranberries και τα κλαράκια του δενδρολίβανου, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε επιμελώς με χαρτί κουζίνας. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε μια σχάρα (βλ. tips). Μόλις χλιάνει το σιρόπι βουτάμε τα cranberries και το δενδρολίβανο, ανακατεύουμε για να πάει το σιρόπι παντού, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω στη σχάρα, φροντίζοντας να μην κολλήσει το ένα με το άλλο. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς για μία ώρα τουλάχιστον. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε ζάχαρη και ρολάρουμε τα cranberries και τα κλαράκια του δενδρολίβανου, φροντίζοντας να κολλήσει παντού η ζάχαρη.
Tips
Καλού κακού, πριν κλείσω και σας ευχηθώ, κοίταξα την πρόβλεψη του καιρού και φαίνεται πως χιόνια μεν δεν θα έχουμε, αλλά μάλλον η θερμοκρασία θα είναι κάπως χειμωνιάτικη. Μακάρι! Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, να είστε όλες και όλοι καλά και να γιορτάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα όπως ακριβώς το επιθυμείτε. Και του χρόνου!