Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, έκδοση 2024

Η Αγάπη, που σήμερα γιορτάζει, μας κερνάει κολασμένα brownies. Χρόνια σου πολλά κι ευχαριστούμε!

Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, έκδοση 2024

Εδώ και μέρες σκεφτόμουν τι να σας κεράσω – διαδικτυακά, φευ! – για τη σημερινή γιορτή μου. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στα κολασμένα brownies που ξέρω ότι όλοι τα λιγουρεύονται. Περίπου όλοι, γιατί σε μένα δεν αρέσουν καθόλου! Τι σημασία έχει, όμως; Καμία. Άλλωστε, στη στήλη αυτή δεν φτιάχνω μόνο ό,τι αγαπώ εγώ, το θέμα είναι να ευχαριστιέστε εσείς. 

Τα brownies είναι πολύ εύκολο γλυκό, αρκεί να δοθεί προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες. Συγχρόνως, ετοιμάζεται στο άψε-σβήσε κι έχει ελάχιστη λάτρα, αφού όλα γίνονται σε ένα μπολ. Υπόθεση win-win. 

Πριν να σας δώσω τη συνταγή, ως κόρη της Σοφίας και αδελφή της Πίστης και της Ελπίδας που είμαι, εύχομαι η ζωή μας να είναι γεμάτη από άφθονες δόσεις σοφίας, πίστης, ελπίδας και, απαξάπαντος, αγάπης.

BROWNIES

Για 12 κομμάτια 

Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο κομμένο σε κύβους και 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη, κι αυτή σε κύβους (βλ. tips). Λιώνουμε τα υλικά στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε bain marie (βλ. tips) και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά. Όσο το μίγμα είναι ακόμα ζεστό προσθέτουμε 1 φλ. τσ. μαύρη ζάχαρη (βλ. tips) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε 3 αυγά και τα σποράκια από μισό λοβό βανίλιας (βλ. tips) και χτυπάμε με το σύρμα, φροντίζοντας να ενσωματωθούν εντελώς τα αυγά. Προσθέτουμε ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 πρέζες ψιλό αλάτι και ¼ φλ. τσ. κακάο (δεν χρειάζονται κοσκίνισμα). Ανακατεύουμε, πάντα με το σύρμα, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά. Τέλος, προσθέτουμε 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.

 

Με σπάτουλα σιλικόνης ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί διαστάσεων περίπου 35 x 25 εκ. (βλ. tips) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα η οποία θα πρέπει να εξέχει από όλες τις πλευρές για να μπορέσουμε αργότερα να βγάλουμε εύκολα το γλυκό. Φροντίζουμε ώστε το μίγμα να «κάτσει» καλά στις γωνίες του ταψιού και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 28΄ (βλ. tips). Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε για 15΄ μέσα στο ταψί και κατόπιν το μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το απολαμβάνουμε ιδανικά με παγωτό βανίλια.

  

Tips

·         Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα της σοκολάτας τόσο πιο εύγευστο θα είναι το γλύκισμα. Επίσης, ρόλο παίζει και η περιεκτικότητα σε κακάο που έχει: όσο μεγαλύτερη τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση. Ένα καλό ποσοστό για το συγκεκριμένο γλυκό είναι από 60 έως 72 %.
·         Εάν λιώσετε τη σοκολάτα με το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων θα το κάνετε σταδιακά ανά 30΄΄ και θα ανακατεύετε κάθε φορά μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Εάν το κάνετε σε bain marie θα φροντίσετε ώστε το νερό να μην κοχλάζει έντονα και το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό. Η σοκολάτα είναι πολύ ευαίσθητη κι όταν καίγεται αχρηστεύεται, ενώ μεγάλος της εχθρός είναι και το νερό.
·         Μπορείτε να βάλετε και λευκή ζάχαρη αλλά η ακατέργαστη δίνει ένα καραμελένιο άρωμα λόγω της μελάσας που δεν έχει αφαιρεθεί, εξ ου και έχει λίγη υγρασία. Εδώ και κάποιο διάστημα χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας που έχει πολύ ωραίο άρωμα. Αυτό που έχει σημασία, όποιο είδος κι αν επιλέξετε, είναι να προσθέσετε τη ζάχαρη όσο το μίγμα βουτύρου-σοκολάτας είναι ζεστό για να λιώσει εντελώς.
·         Αν δεν έχετε φυσική βανίλια σε λοβό μπορείτε να την αντικαταστήσετε με καλής ποιότητας φυσικό εκχύλισμα. Η γνωστή κάψουλα με τη λευκή σκόνη που πωλείται στα σουπερμάρκετ δεν έχει καμία σχέση με τη βανίλια‧ είναι χημικό προϊόν το οποίο μαγαρίζει οποιοδήποτε γλυκό.
·         Το μέγεθος του ταψιού έχει κι αυτό σημασία: τα brownies δεν πρέπει να έχουν μεγάλο ύψος ούτε, βεβαίως, να είναι και πολύ λεπτά.
·         Τα brownies δεν είναι κέικ σοκολάτας, πρέπει να έχουν κάποια υγρασία. Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και, επίσης, επειδή άλλοι προτιμούν τα brownies με αρκετή υγρασία, ενώ άλλοι πιο στεγνά, προτείνω να αρχίσετε να ελέγχετε το ψήσιμο μετά τα 26΄, ανά δίλεπτο. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν 28΄ με αποτέλεσμα το γλυκό να έχει κρατήσει λίγη υγρασία, χωρίς όμως να μοιάζει με lava cake, ούτε όμως και με cake: η οδοντογλυφίδα του τεστ είχε κάποια μικροσκοπικά ψίχουλα που στέκονταν επάνω της.
·         Τα brownies διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό σκεύος για περίπου 4 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκτός κι αν έχει πολλή ζέστη, οπότε τα βάζουμε στο ψυγείο. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσουν. Καταψύχονται, επίσης, τέλεια. Αφού τα αφήσουμε να αποψυχθούν, τα ζεσταίνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v