Πώς θα σας φαινόταν φέτος την Τσικνοπέμπτη να φάμε σαλάτα; Μας δουλεύεις κοπέλα μου; Δηλαδή τι, θα βάλουμε μαρούλια και χόρτα στα κάρβουνα; Άντε φύγε από ‘δω, εσύ και οι τρελοϊδέες σου! Εμείς μαντάμ κρατάμε τις παραδόσεις και θέλουμε παϊδάκια και λουκάνικα, συνεννοηθήκαμε;
Βρε μπελάς που με βρήκε. Περιμένετε να ακούσετε πρώτα και βαράτε μετά. Αφήστε με να αστειευτώ λίγο. Αφού τώρα πια με έχετε μάθει, μπορεί να είμαι λιγουλάκι ανατρεπτική, στο τέλος όμως ακολουθώ όλα τα έθιμα (ή στο περίπου τέλος πάντων), έστω και με τον δικό μου τρόπο. Για θυμηθείτε πριν δυο χρόνια το απίστευτο συκώτι που σας είχα ετοιμάσει για την Τσικνοπέμπτη, αλλά και τα καταπληκτικά περσινά κεμπάπ
Για να πάει η καρδιά σας στη θέση της, σας πληροφορώ πως το φετινό τσίκνισμα θα γίνει με τα λαχταριστά λουκάνικα με πορτοκάλι που φτιάχνουν στη Μεσσηνία και τη Μάνη. Θα ψηθούν στον φούρνο με τις αρωματικές μαραθόριζες και θα σερβιριστούν με φέτες πορτοκαλιού. Είναι γνωστό πως σ’ αυτά τα μέρη της Πελοποννήσου το πορτοκάλι συνδυάζεται πολύ συχνά με τα αλλαντικά, όπως στην εμβληματική πατατοσαλάτα με σύγκλινο Μάνης, ελιές και πορτοκάλι, την οποία θεωρώ ένα από τα πλέον γκουρμέ φαγητά του πλανήτη. Άρα, σωστά σας είπα πως με ένα είδος σαλάτας θα τιμήσουμε την φετινή Τσικνοπέμπτη κι εσείς πέσατε να με φάτε. Πάμε λοιπόν να δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα γίνεται.
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2019
ΨΗΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΕΣ (ΦΙΝΟΚΙΟ) & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Για 6 άτομα, εφόσον υπάρχουν κι άλλα εδέσματα στο τραπέζι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες 3 μαραθόριζες (αφού αφαιρέσουμε και κρατήσουμε τα χορταράκια της κορυφής που μοιάζουν με άνηθο, δηλ. τον μάραθο) και 3 κόκκινα ξερά κρεμμύδια, τα αλατίζουμε, τα πιπερώνουμε και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε 4-6 λουκάνικα (αναλόγως του μεγέθους τους) και τα βάζουμε κι αυτά στη λαμαρίνα ανάμεσα στα λαχανικά. Ψήνουμε για περίπου 25΄- 30΄, μέχρι να ξεροψηθούν τα λουκάνικα και τα λαχανικά να αρπάξουν ελαφρώς και να καραμελώσουν. Στο μεταξύ καθαρίζουμε 3 μικρά πορτοκάλια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Κάνουμε αυτή τη δουλειά πάνω από ένα μπολ για να συλλέξουμε το ζουμί. Κρατάμε τα πορτοκάλια και στο μπολ με το ζουμί προσθέτουμε λίγο ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί, αλατοπίπερο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα χορταράκια από τα φινόκιο (βλ. tips). Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε πιατέλα, αφήνουμε να κρυώσει για 5΄, προσθέτουμε τα πορτοκάλια και περιχύνουμε με την vinaigrette. Σερβίρουμε αμέσως.
Tips
Συχνά οι μαραθόριζες έχουν ελάχιστο μάραθο στην κορυφή τους, επομένως το πιο πιθανό είναι πως θα χρειαστεί να συμπληρώσετε από ένα ξεχωριστό μάτσο μάραθου, ή εάν δεν βρείτε στην αγορά, άνηθου.
Αυτή την εποχή βρίσκουμε πολύ νόστιμα πορτοκάλια σαγκουίνια που έχουν αρκετά διαφορετικότερη γεύση από τα κοινά πορτοκαλιά. Είναι λίγο πιο ξινά, πολύ αρωματικά αλλά και απίστευτα όμορφα. Η λέξη σαγκουίνι είναι δάνειο από την γαλλική sanguin που μεταφράζεται ως αιμάτινος (εξάλλου και η αγγλική ονομασία είναι blood orange). Διαβάζω ότι το βαθύ τους χρώμα οφείλεται σε μία ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα σμέουρα και τα μύρτιλα, το μαύρο ρύζι και το μωβ μπρόκολο, αλλά και λουλούδια, όπως τους πανσέδες. Επίσης, η παλέτα των χρωμάτων που θαυμάζουμε στα φθινοπωρινά φύλλα είναι αποτέλεσμα των ανθοκυανινών που αναπτύσσονται προς το τέλος του καλοκαιριού. Δεν ήμουν τυχερή και μόνο ένα από τα πορτοκάλια που αγόρασα θύμιζε σαγκουίνι. Φαίνεται πως είχαν κοπεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ας είναι, ήταν όμως νόστιμα.
Τρίτη Τσικνοπέμπτη που γιορτάζουμε μαζί. Και οι τρεις ήταν υπέροχες. Για να δούμε τι θα σκαρφιστώ για του χρόνου. Καλές Απόκριες!