Ο Άγιος Παΐσιος μας βάζει τα γυαλιά

Νέο αγιασμένο αντικείμενο και οι ορκισμένοι πιστοί ακολουθούν τις επιταγές Του Κυρίου που κάθε τόσο μας πετάει κανένα κόκκαλο αγιοσύνης.
Ο Άγιος Παΐσιος μας βάζει τα γυαλιά
Στην ιερά μητρόπολη Αργολίδας χτυπά αυτές τις ημέρες η καρδιά της ορθοδοξίας και της χριστιανοσύνης. Εκεί έως και την Τρίτη θα εκτίθενταν σε προσκύνημα τα γυαλιά του Άγιου Παΐσιου- μεγάλη η χάρη του.

Ο άγιος που με τις προφητείες του έχει χαρίσει φώτιση στους πιστούς και άπειρο γέλιο στα απανταχού τρολ του διαδικτύου επανέρχεται μέσω των γυαλιών του για να δώσει την ευλογία του, όπως μας πληροφορεί η αφίσα του event που κέρδισε τις καρδιές μας.

Νομίζω ότι η ευπιστία των… πιστών δεν θα σταματήσει ποτέ να μου κάνει εντύπωση. Κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο προσπερνά τη λογική και αναγκάζει εαυτόν να πιστέψει στην ανώτερη δύναμη που θα τον απαλλάξει από τον κόπο να ρυθμίζει ο ίδιος τη μοίρα του ή να ανησυχεί για την μετά θάνατον ζωή.

Στον στρατό ήρθα σε επαφή με κάθε λογής ανθρώπους- οι περισσότεροι από όσους υπηρέτησαν θα είχαν την ίδια εμπειρία. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που οι διάφοροι συνυπηρετούντες διέθεταν, εκείνο που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο μεγάλος αριθμός χαμηλού μαθησιακού και γνωστικού επιπέδου. Υπήρχε πολύς κόσμος που ήξερε- δεν ήξερε να γράφει το όνομά του. «Θεέ μου, αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν!»,  σκεφτόμουν τότε με φρίκη.

Παρόμοια ήταν η πρώτη μου σκέψη για όσους θα στηθούν στην ουρά για να φιλήσουν/αγγίξουν/νιώσουν τα γυαλιά του αγιοποιηθέντος μοναχού. Και όμως. Δεν γράφει πουθενά ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι για όσους . Στο κάτω-κάτω μπορεί αυτό που τους  νοιάζει πραγματικά να είναι μια πολιτική υπόσχεση για προσκύνημα περισσότερων αντικειμένων του Παΐσιου ή για άμεση αγιοποίηση περισσότερων υποψηφίων.

Ο μπούφος έχει τον ρόλο του (και) στις σύγχρονες κοινωνίες και- παρά τα όσα νομίζουμε όσοι περνιόμαστε για ξύπνιοι- δεν είναι καθόλου πιο ασήμαντος από ό,τι οποιουδήποτε άλλου. Επί παραδείγματι, σε αυτόν βασικά στηρίζονται τα κόμματα εξουσίας. Χωρίς αυτή την εκλογική βάση πως θα μπορούσαμε να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις; Είναι αυτοί που μαθαίνουν να ακολουθούν τους πολιτικάντηδες και που κουτοπονηρίζουν εποφθαλμιώντας μια θεσούλα.

Όσοι θα πήγαιναν στο προσκύνημα των γυαλιών του Παΐσιου, αν ήταν στην πόλη τους,  είναι αρκετοί. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι δέχονται και καταλαβαίνουν την «αγιότητα» του αντικειμένου, αλλά βαριούνται να πάνε μέχρι τον τόπο του προσκυνήματος- λίγο σαν την Ανάσταση μετά το Χριστός Ανέστη.

Αυτή η μεγάλη ομάδα ανθρώπων είναι πολύ εγγύτερα σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική κοινή γνώμη από ό,τι οποιαδήποτε άλλη.

Ο εκσυγχρονισμός είναι μια εσωτερική διαδικασία για τις κοινωνίες. Δεν γίνεται ούτε άμεσα, ούτε γρήγορα και δεν αφορά τα τερματικά στις εφορίες, αλλά τη νοοτροπία. Βοήθειά μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v