Παραιτηθείτε γιατί...Α!

Στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να αντιγράψουν τις πρακτικές της αριστεράς και να το ρίξουν στις συλλογικές κινητοποιήσεις του πεζοδρομίου.
Παραιτηθείτε γιατί...Α!

Δεν είναι εύκολο να έχεις χάσει κάθε εκλογική ή σχεδόν εκλογική αναμέτρηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Στη Νέα δημοκρατία το ξέρουν και επιχειρούν να ορθοποδήσουν, προσπαθώντας με ενάργεια να στήσουν ένα σκελετό αντιπολιτευτικής στρατηγικής. Η πρωτοβουλία του «κινήματος παραιτηθείτε» δείχνει ευελιξία, αφού ξεφεύγει από τις πεπατημένες της δεξιάς παράταξης, αλλά όχι κατ΄ ανάγκην αποτελεσματικότητα.

Η ιδέα μιας κινητοποίησης, της οποίας η «λαϊκή ταυτότητα» υπονοείται ασαφώς παραπέμπει σε πρακτικές της… άλλης πλευράς.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει η Νέα Δημοκρατία, λόγω της αποστειρωμένης σχέσης που είχε και εξακολουθεί να έχει με τις κινητοποιήσεις, είναι ότι οι πιο επιτυχημένες από αυτές προκύπτουν αυθόρμητα και δεν καπελώνονται στο σύνολό τους, ακόμη και αν είσαι τόσο αποφασισμένος και οργανωμένος, όσο το ΚΚΕ. Άρα αν είναι μεγάλες δεν θα μπορέσεις να τις κατευθύνεις και αν μπορέσεις να τις κατευθύνεις με υφιστάμενη δομή, δεν θα είναι μεγάλες.  

Στο μυαλό των ιθυνόντων της Νέας Δημοκρατίας τα προβλήματα που η Κυβέρνηση Σαμαρά και οι προκάτοχοί της είχαν με τους εκάστοτε διαμαρτυρόμενους, αγανακτισμένους κλπ είχαν να κάνουν με διάφορα αριστερίστικα κόλπα. Έτσι γενικά. Άρα, με κάτι που γενικώς έχει να κάνει με «τους συριζαίους». Μέσω αυτής της συλλογιστικής απέδωσαν στους μηχανισμούς του Σύριζα πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα κινητοποίησης κόσμου από ό,τι αυτοί πράγματι είχαν ή έχουν.

Η σκέψη να αντιγράψουν αυτές τις συλλογικότητες του πεζοδρομίου, η οποία φαντάζομαι ότι πρέπει να γεννήθηκε κάπου εκεί στη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» το περασμένο καλοκαίρι, είναι καλή ως ιδέα καφενείου («να τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα») αλλά ως αντιπολιτευτική τακτική μοιάζει εκ του προχείρου.

Το πιο αποτελεσματικό που πέτυχαν μέσω της όλης έως τώρα κινητοποίησης είναι η δήλωση Φίλη, γεγονός που εξηγεί γιατί την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού και φροντίζουν να την κρατούν στην επιφάνεια, ακόμη και αρκετές ημέρες μετά.

Η συγκέντρωση του «Ναι» φιλοδόξησε να συγκεντρώσει όσους ένιωθαν αντισύριζα και κάπως έτσι νομίζω το πάει και το «Παραιτηθείτε». Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα, γιατί οι μαζικές αντιδράσεις – πολλώ μάλλον τα κινήματα- δεν γεννιούνται στα γραφεία και μέσα από συσκέψεις.  

Υ.Γ. Τι είναι αυτός ο Φίλης! Δεν τολμάς να σκεφτείς ότι μπορεί τελικά να μην είναι τόσο απαίσιος όσο νόμισες και –τσουπ!- ξεφουρνίζει μια ανόητη τοποθέτηση που ούτε τον ρόλο του αγκιτάτορα-«λαγού» δεν μπορεί να παίξει. Τόσο άτεχνη.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v