Όχι στην ενημέρωση από το Facebook

Καθώς οι ανάγκες για ενημέρωση μεγαλώνουν, όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται αποκλειστικά από το Facebook.
Όχι στην ενημέρωση από το Facebook
Το ότι η τηλεόραση χάνει δύναμη σε ό,τι αφορά την ενημέρωση με γεμίζει ικανοποίηση. Οι εποχές της αποκλειστικής μεσιτείας των δημοσιογράφων και της παρεμβολής τους ανάμεσα στην πληροφορία και το κοινό τελειώνει. Ένας πρώτος θάνατος αυτής της κατάστασης αφορούσε τις εφημερίδες παλαιού τύπου και την αυτοκρατορική συμπεριφορά που είχαν οι εργαζόμενοι σε αυτές. Τότε που το επάγγελμα του δημοσιογράφου είχε κύρος.

Η έλευση των ραδιοφώνων και των ιδιωτικών τηλεοράσεων μείωσε την εξουσία των δημοσιογραφούντων στα έντυπα μέσα και καταρράκωσε το προφίλ τους, αφού η τηλεόραση είχε, όπως αποδείχθηκε, πολύ λιγότερες αντιστάσεις από τον παλαιό τύπο στο να κυλήσει προς τον λαϊκισμό και την χαμηλής ποιότητας ενημέρωση. Με τον ίδιο τρόπο που η τηλεόραση πριόνισε την καρέκλα των εφημερίδων, το διαδίκτυο πριόνισε την καρέκλα της τηλεόρασης.

Οι νέες γενιές πολιτών, μετά τις εφημερίδες εγκαταλείπουν και την τηλεόραση και ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Η εξέλιξη όμως δεν σταματά εδώ, αφού και η κυριαρχία των sites φαίνεται πως θα έχει ημερομηνία λήξης. Για όσους χρειάζονται απλώς γενική και όχι εξειδικευμένη ενημέρωση, τα social media είναι το κανάλι ενημέρωσης που σήμερα κυριαρχεί. Ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας προχωρά ακάθεκτος και κάνει όλο και πιο εύκολα προσβάσιμες τις πηγές σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Αν και η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα θετική και, κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη συμβολή του διαδικτύου στις σύγχρονες κοινωνίες, εξακολουθεί να προϋποθέτει εγρήγορση εκ μέρους του δέκτη. Γιατί, καλό είναι να μπορείς να διαλέγεις ελεύθερα από πού θα ενημερωθείς, αλλά πρέπει να… διαλέγεις!

Όλο και περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται την ενημέρωσή του στο Facebook. Όχι συνειδητά, όχι δηλαδή λέγοντας ότι «τώρα θα διαβάσω/δω ειδήσεις», αλλά αφήνοντας τον εαυτό του να νιώσει επαρκώς ενημερωμένος μετά από μια περιήγηση εκεί.

Ναι, στο Facebook μπορείς να διαλέξεις ποιες σελίδες ή ποια προφίλ θα ακολουθείς/βλέπεις  και με την έννοια αυτή, εσύ δημιουργείς το δελτίο ειδήσεων που σου απευθύνεται. Βέβαια, κανείς ακριβώς δεν ξέρει τον αλγόριθμο με τον οποίο το Facebook εμφανίζει στο timeline σου το ένα ή το άλλο post. Πιθανότατα το προφίλ με το οποίο αλληλεπιδράς περισσότερο να εμφανίζεται συχνότερα στο timeline σου. Το ξέρεις όμως στα σίγουρα; Όχι. Και στο μεταξύ έχεις περάσει άλλο ένα session κατά το οποίο ενημερώθηκες με ό,τι έτυχε να πετύχεις.

Πέρα από αυτό, είναι αυταπόδεικτο ότι είναι επικίνδυνο να εξαρτάται ένα μεγάλο μερίδιο ενημέρωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τι επιλογές ενός και μόνο ανθρώπου, βλέπε Μαρκ Ζούκενμπεργκ ή έστω ενός Διοικητικού Συμβουλίου μιας κερδοσκοπικής εταιρίας.

Μέχρι σήμερα ο κ. Ζούκενμπεργκ και οι συν αυτώ εμφανίζονται να προτιμούν τις πιο προοδευτικές θέσεις, αφού θέματα που προωθούν τον ρατσισμό ή την ατζέντα της άκρας δεξιάς αποκλείονται. Ποιος θα εμποδίσει το Facebook όμως να αλλάξει πολιτική αύριο- μεθαύριο αν οι επικεφαλής του αποφασίσουν έτσι;

Μια και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί κανείς τις πολιτικές και κοινωνικές προθέσεις του Facebook το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παρακολουθεί εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης και κυρίως να επεξεργάζεται κριτικά όποια πληροφορία μπορεί να βρίσκει σκόρπια ανάμεσα σε post φίλων για βουτιές στη Μύκονο ή για το νέο του κούρεμα. Γιατί είναι χαζομάρα να χάσουμε μόνοι μας τα αγαθά που μας έφερε στην πόρτα η πρόοδος που λέγεται διαδίκτυο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v