Ένα κλειστό Mega δεν φέρνει την άνοιξη

Το Mega ίσως κλείσει, ίσως και όχι. Το ζήτημα είναι ότι και να κλείσει ένα άλλο Mega θα πάρει τη θέση του.
Ένα κλειστό Mega δεν φέρνει την άνοιξη
Η πιθανότητα να κλείσει ή όχι το Mega απασχολεί αρκετό κόσμο. Ορισμένους άμεσα, όπως τους εργαζόμενους, ορισμένους πολιτικά, σχετικά με το τι αλλάζει μια τέτοια στάση εκ μέρους της κυβέρνησης και ορισμένους κουτσομπολίστικα, αφού απλώς νοιάζονται να δουν αίμα να τρέχει.

Η πιθανότητα να κλείσει το Mega είναι η χαρά της Κυβέρνησης. Όχι γιατί θα σταματήσει να την πολεμάει ή γιατί θα απωλέσει έναν αντίπαλο στο επικοινωνιακό πεδίο, αλλά γιατί με όλη αυτή την συζήτηση έχει την ευκαιρία να δείξει πόσο αδιάφθορη είναι, πόσο διαφορετική από τους προηγούμενους και πόσο αποφασισμένη να πολεμήσει τα συμφέροντα. Αφήνω στην άκρη το ότι όλη αυτή η ιστορία είναι πολύ συσπειρωτική σε ψηφοφόρους και βουλευτές και χρήσιμη για να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας όταν αυτή γίνεται δυσάρεστη- βλέπε δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή κλπ.  

Εκείνο που μου φαίνεται εντυπωσιακό είναι το μένος με το οποίο αρκετός κόσμος «τσιμπάει» στις ειδήσεις για το κανάλι και πανηγυρίζει για το επικείμενο κλείσιμο. Να ξεκαθαρίσω ότι πιστεύω πως το συγκεκριμένο κανάλι σε όλο το θέμα «Κρίση» και στις δυο- τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις παραβίασε τις αρχές της δημοσιογραφικής αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, όπως τις καταλαβαίνω εγώ.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να πανηγυρίζεις οπαδικά χωρίς να σκεφτείς τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Κατ΄αρχάς μία προβοκατόρικη ερώτηση. Γίνονται κυβερνήσεις χωρίς «Mega»- και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, στη συγκεκριμένη ομάδα ή στη συγκεκριμένη ονομασία, αλλά στη θέση που έχει στη δομή εξουσίας ένα τέτοιο Μέσον.

Λίγο καιρό μετά οι ίδιοι ή κάποιοι παρόμοιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικού σταθμού θα υποβάλουν αίτηση για άδεια. Ακόμη λίγο καιρό παρακάτω η όποια κρατική εξουσία (με τις καλύτερες προθέσεις- δεν θα διαφωνήσω) θα ζητήσει «βοήθεια» για να μετριαστούν οι κοινωνικές διαμαρτυρίες που θα έχουν κάποιες «δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν» και τα λοιπά θα πάρουν το δρόμο τους. Εσείς τι λέτε να προτιμά κάθε κυβέρνηση; Ένα ισχυρό Μέσον που θα την ενισχύει όταν το χρειάζεται ή ένα καθόλου Μέσον; Εγώ μάλλον θα στοιχημάτιζα υπέρ της πρώτης άποψης.

Η κακή πλευρά του Mega και του όποιου Mega είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία. Η αιτία είναι το σύστημα εξουσίας, που μια χαρά φαίνεται να αναπαράγεται και να ανανεώνεται, μένοντας ίδιο στην ουσία του. Είτε με τους ίδιους είτε με τους άλλους ιδιοκτήτες, είτε με το όνομα Νέο Mega είτε με ένα εντελώς άλλο, το «Mega» θα κάνει τη δουλειά του μια χαρά.

Και όσο λιγότερο κραυγαλέα, τόσο περισσότερο μια χαρά. Γιατί δεν είναι και χαΐρι να ανοιγοκλείνουν κανάλια κάθε τόσο.

Από την άποψη αυτή, εκείνοι που δημόσια λυπούνται για τους ανθρώπους που ίσως χάσουν τις δουλειές τους αν το Mega τελικά κλείσει μου φαίνονται πιο εύστοχοι στην αντίδρασή τους από ό,τι οι «θριαμβευτές επί της διαφθοράς» που μετά από λίγο θα διαπιστώσουν αυτό που έλεγε εμπιστευτικά στον Κεμάλ ο Μάνος Χατζιδάκις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v