Μια καλή θρησκευτική είδηση!

Η κίνηση δύο υπουργείων να προσφέρον προσωρινή στέγη για το Ραμαζάνι στους μουσουλμάνους τη Αθήνας είναι πραγματικά ενθαρρυντική.
Μια καλή θρησκευτική είδηση!
Μια καλή και μια κακή εντύπωση αποκόμισα τις τελευταίες ημέρες από την κυβερνητική παράταξη, που και οι δύο έχει νομίζω το ενδιαφέρον τους, να επισημανθούν.

Η πρώτη, η καλή αφορά την απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να παραχωρηθεί δωρεάν το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ στους μουσουλμάνους της Αθήνας για τον τελευταίο μήνα του Ραμαζανίου, της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής τους. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό και κατά το παρελθόν.

Ελλείψει τεμένους, φαίνεται αυτονόητο να διευκολυνθούν οι πιστοί μιας άλλης και όχι της «επίσημης» ελληνικής θρησκείας στην επιτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους. Προφανώς δεν είναι αυτός ο τρόπος να διευθετηθεί γενικώς το θέμα με των υποδομών των άλλων θρησκειών εν Ελλάδι. Είναι ωστόσο μια κίνηση καλής θέλησης, μια κίνηση που δείχνει τη βούληση των κυβερνώντων να ενσωματώσουν τις διαφορετικές θρησκείες στην ελληνική κοινωνία και όχι να τις στοχοποιήσουν.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, να απευθυνθούν στους κατά τόπους δήμους, ενώ στο τέλος της αναφέρεται ότι «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη ανακοίνωση του θρησκευτικού σκέλους του υπουργείου παιδείας και Θρησκευμάτων που να μου έχει αφήσει τόσο θετική αίσθηση. Αλήθεια, ο Πάνος ο Καμμένος είναι ενήμερος;

Και τώρα η κακή που είναι μάλλον θέμα δικής μου αισθητικής. Λέω για την συνέντευξη που έδωσε η Ζωή Κωνταντοπούλου στη νέα ΕΡΤ και στην οποία οι ερωτώντες την κολάκεψαν όσο δεν παίρνει, της έκαναν ερωτήσεις του τύπου «πώς τα καταφέρνετε και έχετε τόσο σθένος με όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχεστε;» και μόνο που δεν την έραναν με μύρα. Προφανώς οι κορώνες της σημερινής Προέδρου της Βουλής κατά του «μαύρου» στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 έπαιξαν τον ρόλο τους στην υποδοχή που της επιφύλαξε το προσωπικό- πιθανότατα το ίδιο θα ισχύει για την έτερη καγκελοσκαρφαλώστρα, την Ραχήλ Μακρή.

Είναι όμως δυσάρεστα τα μηνύματα που εκπέμπονται για την φυσιογνωμία του κρατικού καναλιού με την Κυβέρνηση Σύριζα. Πολλώ μάλλον που η κοινή λογική λέει πως αν προχωρήσει τελικά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η κυβέρνηση ξεκινήσει πόλεμο με
τα κανάλια, θα έχει απόλυτη ανάγκη ένα «δικό της» μέσο.

Ας ελπίσουμε αυτό να μην είναι η δημόσια τηλεόραση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v