Φταίει και η Δύση για το Charlie Hebdo

Ενώ η Δύση θρηνεί τους γάλλους νεκρούς της Ελευθεροτυπίας ίσως δεν αναλογίζεται το δικό της μερίδιο ευθύνης σε αυτές τις τραγωδίες.  
Λίγα πράγματα μπορώ να σκεφτώ που να πλήττουν τόσο τη «δημοκρατία» όσο οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης. Βάζω την δημοκρατία σε εισαγωγικά γιατί είναι φορτισμένη λέξη που λανθασμένα έχει ταυτιστεί με τη δικαιοσύνη και την ορθότητα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η δημοκρατία που πλήττεται από τέτοιου είδους επιθέσεις είναι η δυτική δημοκρατία και το δυτικό σύστημα αξιών. Είναι το σύστημα που περιγράφει κάτι αυτονόητο για εμάς, όπως το ότι η σάτιρα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, αλλά ακόμη και όταν δεν γίνεται δεκτή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με δολοφονίες αθώων.

Έχει ευθύνη η δύση σε όλο αυτό; Κατά τη γνώμη μου, ναι. Τους τελευταίους αιώνες ως οικονομικά και τεχνολογικά υπερέχουσα της ανατολής, η δύση την άλωσε και την αλώνει. Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν κυβερνήσεις δυτικόφιλων αχυρανθρώπων, ή είναι αμετακίνητα δεμένες στο άρμα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ενώ στρατεύματα δυτικών σταθμεύουν μόνιμα εκεί.

Οι διάφορες κυβερνήσεις του πρώτου κόσμου, όποτε θυμούνται, αφήνουν στην άκρη τα οικονομικά συμφέροντα που τους οδήγησαν στις χώρες αυτές και αναλαμβάνουν κάτι πρωτοβουλίες ψευτοεκπολιτισμού. Επικρίνουν τους «βαρβάρους» για το πόση σημασία δίνουν στις επιταγές της θρησκείας τους και παρεμβαίνουν σε πολιτισμικές συνήθειες αιώνων ζητώντας την απονομή δυτικής δικαιοσύνης σε έναν ανατολικό κόσμο.

Αν οι αμερικανοευρωπαίοι δεν είχαν τέτοια διείσδυση στον μουσουλμανικό κόσμο θα είχαν
πρόβλημα οι μουσουλμάνοι αν σε κάποια άκρη της γης κάποιος δημοσίευε ένα σατιρικό σκίτσο του Προφήτη; Εγώ λέω πως δεν θα ξεκινούσαν εκστρατεία για αυτό. Η ανάμιξη των πολιτισμών που δεν έχουν τις ίδιες αξίες δημιουργεί τέτοιες ακραίες εντάσεις και τραγικά περιστατικά. Όσο και αν το θέλουμε, όσο και αν φαίνεται σε εμάς λογικό, ορισμένοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να κάνουν μήνυση επί εξυβρίσει σε κάποιον που κοροϊδεύει τον Μωάμεθ. Δεν είναι στο σύστημα αξιών τους. Στο σύστημα αξιών τους είναι η εκδίκηση.

Και λοιπόν; θα πρέπει να αποδεχθούμε ως φυσιολογικούς τους θανάτους των εργαζομένων στo Charlie Hebdo ή θα πρέπει να κάνουμε σκόντο στα αστεία μας μόνο και μόνο επειδή δεν τα σηκώνουν κάποιοι θερμόαιμοι μουσουλμάνοι; Τίποτα από τα δύο.

Εμείς οι λευκοί χριστιανοί μπορούμε και πρέπει να θρηνήσουμε του 12 νεκρούς μας, αλλά πριν κατηγορήσουμε ολόκληρες θρησκευτικές ομάδες, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τις καταλάβουμε. Και όχι κουνώντας τους το δάχτυλο. Το δίκιο και το άδικο είναι πολύ μπερδεμένα πράγματα αν οι δύο πλευρές μιας αντιδικίας δεν έχουν την ίδια άποψη για τη δικαιοσύνη.

Οι περισσότεροι των εξ ανατολής που ζουν στον δυτικό κόσμο έχουν ενστερνιστεί τη δυτική άποψη περί του σωστού και του δικαίου. Όχι όμως όλοι. Δεν ξέρω αν η «αγάπη» είναι ο σωστός τρόπο να πειστούν ή αν είναι απλώς ένα πιασιάρικο σύνθημα ανεδαφικό και ρομαντικό. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το μίσος είναι σίγουρα αποτελεσματικό στο να αναπαράγει τις ιδέες για εξόντωση των «άλλων».

Υ.Γ. Ναι, προφανώς έχω την πολυτέλεια να είμαι ψύχραιμος και συμβιβαστικός γιατί δεν είχα ο ίδιος κάποιον νεκρό εκεί. Οι κοινωνίες όμως που θέλουν να «συγκατοικούνται» πρέπει να μην υιοθετούν το θυμικό των άμεσα εμπλεκομένων στις τραγωδίες, αλλά να σταθμίζουν τις περιστάσεις. Όσο επιτρέπουν τα μίντια που πουλάνε τα πάθη σαν ζεστά ψωμάκια.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v