Μήπως το ελληνικό ίντερνετ γίνεται... τηλεόραση;

Τι και αν κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τον θάνατο του «Μητσάρα των γηπέδων»; Εδώ υπήρχε άμεση ευκαιρία για εναλλακτική συγκίνηση…

Προ εβδομάδων, σε κλίμα εναλλακτική κατάνυξης αρκετά διαδικτυακά μήντια φόρεσαν πλερέζες και έκλαψαν τον «Μητσάρα» των γηπέδων, αποκαλώντας τον και θρυλικό. H «είδηση» είχε έλθει λίγο μετά από εκείνη για τον «Λουκάνικο», τον σκύλο των διαδηλωτών, και συναισθηματικό κούμπωνε τέλεια.

Να'σου λοιπόν ο Μητσάρας σε διάφορα photo gallery με τα πλακάτ του να γνωρίζει την δημοσιότητα και την αποδοχή της που συνεπάγεται η εξόδιος «εμφάνιση». Τα σόσιαλ μίντια δάκρυσαν και τα likes πέσανε σύννεφο. Αυτός δεν ήταν ο σκοπός; Α, ρε Μητσάρα που μας άφησες; «Τουλάχιστον θα είναι μαζί με τον Λουκάνικο» και άλλα παρόμοια σχόλια έδωσαν το κλίμα που τα περισσότερα δημοσιογραφικά sites επέλεξαν.

Έλα όμως που οι οικείοι του βγήκαν στην Νικολούλη και δεν επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, ενώ και διάφοροι τηλεφωνούσαν ότι τον είδαν να κυκλοφορεί σε σημεία της Αθήνας. Ωπ, πάει ο θάνατος; «Μην αφήνετε την αλήθεια να σας χαλάσει ένα υπέροχο θέμα», έλεγε ο Έρνεστ Χέμινγουαίη και είχε δίκιο, αφού μια εξαφάνιση δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο συγκινητική όσο ένας χαμός.

Όλο και περισσότερο τα σόσιαλ μήντια, αλλά και το δημοσιογραφικό κομμάτι του ελληνικού διαδικτύου παίρνει τα χούγια της εγχώριας τηλεόρασης που φτιάχνει τη θεματολογία των δελτίων της ανάλογα με το επίπεδο των τηλεθεατών. Τι θέλουν οι κοινότητες των fans για να είναι ικανοποιημένες; Λίγο συγκίνηση, λίγο Ελλάδα αν γίνεται, και λίγη εύκολη φιλοσοφία; Θα τους το δώσουμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε ένα μικρό σκόντο στην διασταύρωση της πληροφορίας.

Σήμερα, το επίπεδο του Facebook είναι που φτιάχνει και το επίπεδο των ειδήσεων- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δημοφιλή sites. Αν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια το διαδίκτυο ήταν εγγύηση για μια ποιοτικότερη ενημέρωση, σήμερα απαιτεί αρκετή δουλειά εκ μέρους αυτού που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, ώστε να βρει πραγματικές ειδήσεις και όχι χαζομαρούλες για τον ελεύθερο χρόνο του.

Όπως όμως λέγαμε και παλαιότερα, ό,τι γίνεται μαζικό, χάνει σε ποιότητα. Το ελληνικό ίντερνετ είναι σε αυτή τη διαδικασία μετεξέλιξης. Το τι θα γίνει είναι προφανές. Λιγότερο άσκοπο σερφάρισμα και περισσότερη χρήση των bookmarks ίσως είναι η απάντηση. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, και αν βαρεθείτε δεν θα μου κάνετε like.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v