Μονομαχία… αγιασμών πρότεινε ο Πειραιώς Σεραφείμ!

Ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ δεν διστάζει να σκύψει πάνω από τα τρέχοντα προβλήματα των πιστών και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που μπορεί να τους ανακουφίσουν. Για αυτό είναι οι προκαθήμενοι της εκκλησίας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιερείς της ορθόδοξης πίστης έχουν δείξει ότι ξέρουν να λύνουν τα προβλήματά τους, είτε με τον δρόμο του θεού, είτε με άλλους τρόπους που παραπέμπουν σε πιο παραδοσιακές συνήθειες.

Ο Μητροπολίτης Πειραιά, Σεραφείμ, προ ολίγων ημερών απηύθυνε με επιστολή του μια πραγματικά αντρίκεια πρόταση σε αυτό το «γατάκι» τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Νικόλαο Φώσκολο.

Θα είναι ένας αγώνας που θα κρίνει μια και καλή ποιο χριστιανικό δόγμα έχει την δύναμη του Κυρίου στο πλευρό του και θα δώσει απαντήσεις σε διαμάχη αιώνων. Στην επιστολή του ορθόδοξου ιερέα υπάρχει λοιπόν ρητά η πρόσκληση σε μονομαχία (sic) με το ακόλουθο πείραμα.

Αφού τα πρωτοπαλίκαρα από τα δύο δόγματα πάρουν νερό από την ίδια βρύση, προτείνει ο Σεραφείμ, μετά θα τελέσουν την ιεροπραξία του αγιασμού δημόσια. Αφού λοιπόν αγιάσουν το ίδιο νερό θα το συσκευάσουν, τα το σφραγίσουν και θα το αποθηκεύσουν σε ασφαλές μέρος. Μετά, αφού περιμένουν την πάροδο ενός μήνα, θα ανοιχθούν τα σχετικά φιαλίδια και θα λάμψει η μοναδική αλήθεια της ορθοδοξίας. Πώς θα λάμψει; Μα, απλούστατα απλοϊκέ άπιστε:

Το νερό που αγιάστηκε από την ορθοδοξία θα «ευωδιάζει άσηπτο», ενώ το άλλο, των «δυτικών» θα ζέχνει κλεισούρα και θα «όζει φρικωδώς».

«Χωρίς βεβαίως ο κ. Φώσκολος να προσθέσει αλάτι» ξεκαθαρίζει ο Μητροπολίτης και- επιτρέψτε μου την αυθαίρετη ερμηνεία- αφήνει μια αιχμή κατά του καθολικού αντιπάλου. Γιατί άραγε; Μήπως είχε υπάρξει και άλλη αψιμαχία στο παρελθόν όπου ο καθολικισμός είχε θριαμβεύσει μετερχόμενος ανέντιμες μεθόδους; Το πιθανότερο.

Αυτή τη φορά όμως σας καταλάβαμε, κ. Φώσκολε!

Χωρίς αλάτια και άλλα κόλπα λοιπόν. Ποιανού ο αγιασμός θα βρωμίσει πρώτος;
Δεν σας κρύβω ότι ανησύχησα λίγο: Μήπως υπάρχει κίνδυνος για το πρεστίζ της ορθοδοξίας μας; Μήπως θα σκεφτεί κάποιο άλλο ανίερο τέχνασμα ο κ. Φώσκολος και θα κλέψει τη νίκη; Μετά το σκέφτηκα πιο ψύχραιμα.Θα έφτανε ο σεβαστός Μητροπολίτης να απευθύνει αυτήν την πρόκληση αν δεν ήταν σίγουρος για τις προτιμήσεις του Υψίστου; Αν δεν ήταν πεπεισμένος για το πόσο Του τη σπάει αυτό το καταραμένο «filioque»; Όχι βέβαια! Έννοια σας κομπογιαννίτες και έχουσιν γνώση οι φύλακες!

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης τόνισε στην «Espresso», ότι το 1981 είχε τελέσει στο πατρικό του σπίτι αγιασμό και όταν πέρυσι αυτό το σπίτι το προσέφερε στη μητρόπολη, άνοιξε το μπουκαλάκι όπου υπήρχε ο αγιασμός και με συγκίνηση διαπίστωσε ότι ευωδίαζε! «Είναι η χάρις του Αγίου Πνεύματος» υπογράμμισε.

Εμ, τι θα ήταν;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v