Η δολοφονία όριο (;) στον παραλογισμό

Ήδη, ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, το πολιτικά ορθό trend στα social media ήταν ένας «διαγωνισμός» για το ποιος θα φρικάρει πιο πολύ για τα γεγονότα. Δεν είναι σπάνιοι αυτοί οι «διαγωνισμοί» στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Χθες, ένας φίλος στο προφίλ του στο facebook πόσταρε τη φράση «Αγωνιστές του κώλου αρκετά, θα χαλάσετε κάνα keyboard». Τα likes που τίμησαν το ποστ του έφτασαν τα 55, ενώ συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 7-8. Πριν καλά- καλά το καταλάβω, είχα κάνει και εγώ like.

Όταν κάτι άσχημο συμβαίνει, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων: Εκείνοι που διαμαρτύρονται, εκείνοι που δεν ασχολούνται, εκείνοι που ψέγουν εκείνους που δεν διαμαρτύρονται, καταλογίζοντάς του έλλειψη πολιτικής/ κοινωνικής συνείδησης αρκετά, και εκείνοι που ψέγουν εκείνους που διαμαρτύρονται, καταλογίζοντάς τους «ποζεριά».

Ήδη, ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, το πολιτικά ορθό trend στα social media ήταν ένας «διαγωνισμός» για το ποιος θα φρικάρει πιο πολύ για τα γεγονότα. Δεν είναι σπάνιοι αυτοί οι «διαγωνισμοί» στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι στη φύση αυτών των μέσων, λόγω της μεγέθυνσης της φωνής που απαιτεί ο τρόπος λειτουργίας τους.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι παλαιότερα δεν θα παίρναμε τηλέφωνο 100 φίλους για τους πούμε «πως τόλμησαν να δολοφονήσουν το παλικάρι οι άθλιοι;». Tα social media δημιούργησαν μια διαφορετική κοινή γνώμη και μπέρδεψαν πολύ κόσμο. Το δημόσιο “like” ή το δημόσιο “κράξιμο” χαρίζει στους χρήστες την ψευδαίσθηση του Δικαστή και- κάτι ακόμη δημοφιλέστερο- του Εισαγγελέα. Όμως υπάρχουν κατακριτές για τους κατακριτές και άλλοι κατακριτές για τους άλλους κατακριτές, και ούτω το καθ’ εξής. Έτσι, και η επίκριση της ποζεριάς είναι με τη σειρά της ποζεριά.

Όπως πάντα, όσο πιο μακριά μένει κανείς από τα κοινά, τόσο πιο αξιοπρεπής είναι. Αλλά ο δρόμος της «αξιοπρέπειας» είναι λακωνικός και λίγοι τον ακολουθούν.

Εν πάση περιπτώσει, τα σημαντικά είναι αλλού. στην απήχηση που ταγεγονότα θα έχουν στους ψηφοφόρους και τους δυνάμει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Η δολοφονία Φύσσα, που ξεκάθαρα εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο, τραβά την Χρυσή Αυγή προς τα κάτω, έως το επίπεδο αυτής της εγκληματικότητας. Δεν πιστεύω τη θεωρία που λέει ότι υπήρχε πρόθεση της ηγεσίας της ΧΑ να γίνει η δολοφονία. Θεωρώ ότι μια φορά στο τόσο ένα ζώο αποδεικνύεται πιο ηλίθιο από ό,τι τους είχε υποσχεθεί κατά τη στρατολόγησή του, και κάνει την μπαρούφα.

Είμαι ωστόσο σχεδόν βέβαιος ότι θα τους βγει άσχημα δημοσκοπικά. Και λέω «σχεδόν» γιατί με τα βόδια της ελληνικής κοινής γνώμης ποτέ δεν ξέρεις (συγγνώμη, δημοκρατία μου!). Τη δημοσκοπική υποχώρηση της ΧΑ υποθέταμε και μετά τις σφαλιάρες του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, και τελικά αποδείχτηκε ότι περισσότερος κόσμος αντιπαθούσε την Κανέλλη παρά το φασισμό.

Διαφωνώ με την προοπτική να κηρυχθεί συλλήβδην εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, αλλά επ΄ αυτού θα επανέλθω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v