Σε δουλειά να βρισκόμαστε;

Μήπως μας ενδιαφέρουν οι άνεργοί μας και οι ανάσες που τους δίνουμε λίγο λιγότερο από την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ακουστώ κακοπροαίρετος, αλλά οι εξελίξεις δεν με αφήνουν να αγιάσω. Να τώρα, αυτή η είδηση που εμφανίζεται συνέχεια μπροστά μου εδώ και λίγες μέρες: Πενήντα χιλιάδες άνεργοι, λέει, θα απασχοληθούν σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, κι αυτό είναι υπέροχο νέο, γιατί από τη μία η ανεργία που ταλανίζει τούτη τη χώρα θα δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, κι από την άλλη δεν θα χρειαστεί να βάλουμε και βαθιά το χέρι στην τσέπη, γιατί τα χρήματα θα έρθουν από το ΕΣΠΑ –το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μόλις που προλαβαίνουμε να απορροφήσουμε, οπότε σημειώστε ένα ακόμα πλεονέκτημα του μεγαλοφυούς σχεδίου που συνέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όλα καλά κι ωραία ως εδώ (ας πούμε), δύο χιλιάδες άνεργοι θα βρουν επιτέλους δουλειά στην Αθήνα, άλλοι χίλιοι στη Θεσσαλονίκη, οκτακόσιοι-κάτι στην Πάτρα και πάει λέγοντας. Πού είναι το πρόβλημα, ρωτάτε; Σε διάφορα σημεία:

Από τη μία, έχουμε μαζικές απολύσεις –με τις οποίες δεν διαφωνώ επί της αρχής, το Ελληνικό Δημόσιο είναι προβληματικό στη λειτουργία του, όπως κάθε νοήμων άνθρωπος θα παραδεχτεί– και προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για να «κάνει την δουλειά». Κάπως σαν τα πολυκαταστήματα, που προσλάμβαναν κάποτε έξτρα κόσμο όταν πλησίαζαν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Θα μου πείτε, έχουν οι δήμοι αυξημένη κίνηση εν όψει του φθινοπώρου; Όχι, αλλά έχουμε μια κοινωνία ανέργων που χρειάζεται μια ανάσα, όπως άκουσα να λέει σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας.

Και πώς θα δώσουμε αυτή την ανάσα; Τοποθετώντας 50.000 ανέργους σε διάφορες θέσεις στους δήμους για πέντε (5, ναι) μήνες και πληρώνοντάς τους 490 ευρώ καθαρά αν είναι άνω των 25 ετών, και 427 ευρώ καθαρά αν είναι κάτω των 25 ετών. Τον μήνα, πάντα.

Για να μην τους πέσουν, βέβαια, μεγάλα αυτά τα αστρονομικά ποσά, θα φροντίσουμε να δώσουμε προτεραιότητα στους ανέργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Γιατί, αν είσαι ένας άνεργος μόνος σου, τι να τα κάνεις τα 427 ευρώ; Θα κουραστείς να τα ξοδεύεις.

Και από πού θα προέλθουν όλα αυτά τα χρήματα; Είπαμε, από το ΕΣΠΑ. Ρίξτε πρώτα μια ματιά στον προϋπολογισμό…

(216.000.000 ευρώ, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ:
- 100.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013"
- 35.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013"
- 41.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013"
- 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 - 2013" (ρήτρα ευελιξίας)

…Και μετά αναρωτηθείτε μαζί μου: Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω επιχειρησιακά προγράμματα; Μπράβο, την χρονολογία που εκπνέουν. Μήπως –λέω τώρα εγώ μήπως– μας ενδιαφέρουν οι άνεργοί μας και οι ανάσες που τους δίνουμε λίγο λιγότερο από την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;

Ή ακούγομαι πάλι κακοπροαίρετος;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v