Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση...

Ο οδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην Ισπανία όδηγούσε το τρένο μιλώντας στο κινητό. Εσείς πόσο ασφαλείς είστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο οδηγώντας;  
Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση...
του Σπύρου Ρέκκα

Το τραγικό δυστύχημα με το τρένο στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι κανένας οδηγός, όσο εκπαιδευμένος και αν είναι, δεν μπορεί να χειρίζεται ταυτόχρονα το όχημα που οδηγεί και να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Ο οδηγός του μοιραίου τρένου παραδέχτηκε ότι λίγο πριν τη στροφή, μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με έναν υπάλληλο της Renfe, της ισπανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, τον οποίο είχε καλέσει «για να του δώσει τη διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσει το τρένο».

Τα επόμενα δευτερόλεπτα όμως ήταν καθοριστικά και έκριναν το αποτέλεσμα. Ο οδηγός επειδή μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο καθυστέρησε να ελέγξει την ταχύτητα του τρένου. Αντέδρασε καθυστερημένα και παρά την ενεργοποίηση όλων των συστημάτων πέδησης δεν κατάφερε να μειώσει την ταχύτητα στο επιτρεπτό όριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πήγαινε με 192 χλμ./ώρα, με τα φρένα έπεσε η ταχύτητα στα 152 χλμ./ωρα ενώ η μέγιστη ταχύτητα σε αυτή την στροφή είναι μόλις 80 χλμ./ώρα.

Σημειώνω αυτές τις λεπτομέρειες για να σκεφτείτε, πόσα ανάλογα λάθη έχετε κάνει και εσείς όταν οδηγείτε και μιλάτε στο κινητό. Θυμηθείτε, πόσες φόρες έχετε χάσει την κατεύθυνση σας; Πόσες φόρες δεν έχετε στρίψει με ασφάλεια και πόσες φορές κινήστε με μικρή ταχύτητα στην αριστερή λωρίδα;

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μιλήσετε στο κινητό τηλέφωνο είναι να σταματήσετε σε ασφαλές σημείο, να ανοίξετε το παράθυρο για να μειωθεί το ποσοστό ακτινοβολίας που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και να ολοκληρώσετε σύντομα την συνομιλία σας. Συνεχίστε την διαδρομή σας και μιλήστε αργότερα όταν έχετε αποβιβαστεί από το αυτοκίνητο σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v