"Μα, εκλογές για την ΕΡΤ;"

Το πολιτικό σκηνικό δεν άλλαξε, κανένα καλσόν δεν σκίστηκε και από ό,τι φαίνεται τελικώς δεν θα έχουμε "εκλογές για την ΕΡΤ". Ο Φώτης Κουβέλης πήρε τελικά τις αποστάσεις που του επέβαλε η πολιτική του διαδρόμή και ο Βαγγέλη Βενιζέλος νιώθει "ο αρχηγός της φυλής".   
Ο καταπληκτικός γελοιογράφος Γιάννης Ιωάννου είχε κάποτε πει ότι οι ιλαρές πολιτικές καταστάσεις είναι ό,τι χειρότερο για όποιον επιθυμεί να σατιρίσει. Ο λόγος είναι απλός:  Ό,τι και να κάνει ο πιο ευφάνταστος δημιουργός δε μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα. Όποιος έχει αυτό στο μυαλό του δεν θα περιμένει να χαμογελάσει με τα όσα γράφω, αλλά με τα όσα συμβαίνουν.

Οι εκλογές προβλέπονται από το Σύνταγμα όποτε ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί και καλείται να φανερώσει τη βούλησή του για το ποιος θα κυβερνήσει. Στην προκειμένη περίπτωση το λαϊκό αίσθημα δεν θέλει σε καμία περίπτωση εκλογές, όπως εκλογές δεν θέλει και καμία παράταξη –της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης.

Αν έχουμε εκλογές θα έχουμε για «τεχνικούς λόγους» και όχι για πολιτικούς. Για το ότι δηλαδή οι εκτιμήσεις των τριών κομμάτων σχετικά με το εκλογικό τους συμφέρον κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και πλέον απέχουν.

Από τη σκοπιά αυτή οι εκλογές δεν είναι επιθυμητές.

Μα είναι δυνατόν να συζητάμε για εκλογές για την ΕΡΤ; αναρωτιέται μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Η αλήθεια είναι ότι φαντάζει περίεργο να έχουν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά των περικοπών στην υγεία, της συνέχισης του χαρατσιού με άλλο όνομα κλπ και ο κ. Κουβέλης να θεώρησε ότι "το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο" με την παύση 2.500 υπαλλήλων από την ΕΡΤ.

Προφανώς η ΕΡΤ είναι η αφορμή και εξίσου προφανώς δεν ήταν η ΕΡΤ ο λόγος που η ΔΗΜΑΡ έκρινε ότι «δεν πάει άλλο». Θεωρώ πιθανότερο αυτό που άκουσα χθες στα ραδιόφωνα. Στη ΔΗΜΑΡ έκαναν μια πολιτική εκτίμηση της κατάστασης, είδαν ότι η οικονομία δεν τραβάει και ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για να κλείσουν οι τρύπες- πιθανώς και μέσα στο 2013. Θεώρησαν λοιπόν πιο συμφέρον να την κάνουν με ένα ταρατατζούμ για να κλείσουν το μάτι και σε όσους από τους εκλογικούς τους πελάτες βρίσκονται κάθε βράδυ στο προαύλιο της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, η αυτόματη απόφαση Βενιζέλου- Σαμαρά για συνέχεια της συνεργασίας έκανε τα περί "ραγδαίων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό" που πλημμύρισαν χθες τα κανάλια, να φαίνονται αυτό που πραγματικά είναι: εντυπωσιακοί υπέρτιτλοι που εξυπηρετούν σκοπιμότητες τηλεθέασης και πολιτικές.

Κατά τα λοιπά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το ΠΑΣΟΚ δεν νιώθει τόσο άβολα όσο την επομένη την εκλογών να πάει σε απευθείας συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενώ φόρτωσε την αποχώρηση στο νΚουβέλη, ο ίδιος ο Κουβέλης αφού υποδήθηκε την "αριστερά της ευθύνης" μπορεί τώρα να διατηρήσει τις αποστάσεις του από τις «δεξιές πολιτικές» (που με χαρά στήριξε), και ο ΣυΡιΖα θα κοιμάται ήσυχος ότι δεν θα διατρέξει κανένα κίνδυνο να κυβερνήσει.

Και ο κόσμος απορεί: Μα, εκλογές για την ΕΡΤ;

Ποτέ κανένα πολιτικό σύστημα δεν είναι τόσο «αγνό» ή τόσο αφελές όσο υπονοεί αυτή η απορία. Ποτέ το διακύβευμα δεν είναι τόσο διαυγές και οι πολιτικοί τόσο πρόθυμοι να κοντραριστούν για τις ιδέες τους περισσότερο από το να συμβιβαστούν για τη νομή της εξουσίας.

Είτε το πει κανείς "κοινή λογική" είτε "ένστικτο αυτοσυντήρησης" το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Απλώς στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για κάποιον καλόπιστο και στη δεύτερη για κάποιον κυνικό.    

Υ.Γ. Όσοι χαρήκατε για τη διάσωση της Κυβέρνησης ας ετοιμαστείτε να φάτε στη μάπα τον Βενιζέλο να βιώνει αλλεπάλληλες κρίσεις μεγαλείου, τώρα που, παρότι τρίτο κόμμα, θα έχει τον πρώτο λόγο στην Κυβέρνηση. Απολύτως!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v