Θύμα της ΕΡΤ και της Κυβέρνησης η δημόσια τηλεόραση

Η υπόθεση της ΕΡΤ δύσκολα θα ρίξει την Κυβέρνηση, αφού η κοινή γνώμη δεν χωνεύει ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές. Ίσως όμως προβληματίσει κάποιους για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.   
Το βασικό πρόβλημα που έχουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σχετικά με την προσπάθειά τους να έχουν μαζί τους το κοινό αίσθημα και να αποτρέψουν το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης είναι ότι η κοινή γνώμη δεν συμπαθεί ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η ομάδα Σαμαρά το έχει αυτό υπόψη της και βρήκε την ευκαιρία να υλοποιήσει εκεί την υπόσχεση που δόθηκε στην Τρόικα για 2.000 απολύσεις στο δημόσιο. Τα περί «συμμαζέματος» και «νοικοκυρέματος» είναι προφάσεις εν αμαρτίαις μια που δεν χρειάζεται να κλείσεις έναν οργανισμό επί μήνες για τον νοικοκυρέψεις- αν βέβαια θέλεις να το κάνεις. Άσε το ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επιδεινώνεις μια κατάσταση για χρόνια και στο τέλος να αγανακτείς με το πόσο χάλια έχει γίνει η κατάσταση.

Αυτό το λέω έχοντας πλήρη συνείδηση ότι στην ΕΡΤ υπάρχει και ένα πραγματικό πρόβλημα που σχετίζεται με συνδικαλιστικούς αρουραίους οι οποίοι εκ πεποιθήσεως αντιστέκονται στην όποια αλλαγή. Όμως οι αποφάσεις είναι δυσανάλογες σε σχέση με το διακύβευμα, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στο όλο εγχείρημα. Ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην κατάργηση ενός δημόσιου αγαθού που δεν πρέπει να υπάγεται στις πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες αφήνει μικρό περιθώριο για να καμαρώνει κανείς είτε είναι εντός, είτε εκτός της Κυβέρνησης.

Λίγο καιρό μετά τις επιστρατεύσεις των καθηγητών το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει ότι θα επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση στο πως γίνονται τα πράγματα και στο πως επιδεικνύεται αποτελεσματικότητα. Βέβαια οι τομείς στους οποίους επιδεικνύεται αποτελεσματικότητα είναι επιλεγμένοι, όπως μπορούν να βεβαιώσουν και άνθρωποι που έχουν πάρει το πράσινο φως για τη σύνταξή τους και συμπληρώνουν 2 χρονιά χωρίς να πληρώνονται. Αλλά υπάρχουν προτεραιότητες. Πρώτα το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετά τα επιμέρους θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Προς το παρόν βολέψου με το 40άρι που θα γλιτώσεις από το λογαριασμό της ΔΕΗ για την ΕΡΤ.

Πιστεύω ότι αν ρωτούσε κανείς τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού κατά πόσον είναι διατεθειμένη να δίνει 40-50 ευρώ το χρόνο για να έχει ποιοτική τηλεόραση, αυτή θα απαντούσε αρνητικά. Από αυτή την άποψη, το κλείσιμο της ΕΡΤ- ειδικά αν συνδυαστεί με κήρυγμα για τους συνδικαλιστές που τρώνε τα λεφτά του κοσμάκη και μπλα μπλα δεν θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την δυσφορία μεγάλης μάζας πολιτών.

Έτσι μένουν οι κουλτουριάρηδες.

Αυτοί, μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης μόνο μέσω των συνεταίρων της ΔΗΜΑΡ άντε και του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι τελευταίοι να θέσουν βέτο στο κλείσιμο; Με τα ποσοστά που τους δίνουν τα γκάλοπ δεν το βλέπω να τραβάνε το σκοινί μέχρι το τέλος. Προς το παρόν βγάζουν γενικόλογες ανακοινώσεις καταδίκης και περιμένουν να δουν πόσο δριμείες θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου.

Με το «κάτσε και βλέπουμε» όμως, ερείσματα στο πιο αριστερόστροφο κοινό πολύ δύσκολα αποκτάς. Άρα κάθεσαι, καταπίνεις τη γλώσσα σου, και κατηγορείς του Συριζαίους για «πολιτική εκμετάλλευση του ευαίσθητου θέματος της ΕΡΤ».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v