Άνθιμε, είσαι πολύ άντρας

Με αφορμή το gay pride που οργανώνεται σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο Μητροπολίτης Άνθιμος μας δίνει απλόχερα την εικόνα που θα μπορούσε να έχει μια σύγχρονη εκκλησία σε μια δυτική κοινωνία #not. 
Η επίθεση του Μητροπολίτη Άνθιμου κατά του επερχόμενου gay pride της Συμπρωτεύουσας πλήττει το προφίλ της ελληνικής εκκλησίας που θέλει να εμφανίζεται σύγχρονη και με φρέσκια άποψη για τα πράγματα.

Πώς να θεωρήσει κανείς ότι ένοχοι για τέτοιου τύπου αντιανθρωπιστικά παραληρήματα είναι οι συγκεκριμένοι ιεράρχες και όχι η ολόκληρη ελληνική εκκλησία αφού αυτοί καλύπτονται πίσω από το αξίωμά τους και καμιά δήλωση καταδίκης των όσων λένε δεν βγαίνει από την Ιερά Σύνοδο;

Άκουγα ραδιόφωνο και αναρωτιώμουν:  

Άραγε ποιο ιδανικό νιώθουν υποχρεωμένοι να προστατεύσουν οι ιερωμένοι αυτοί; Του καθωσπρεπισμού και της ανισότητας των πιστών; Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους gay από τους μη gay στα μάτια ενός μοναχού; Το αν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις θα ανήκουν σε εκείνες της πλειοψηφίας ή μήπως το ότι οι gay δεν χρησιμοποιούν το σεξ αποκλειστικά για αναπαραγωγή;

Προφανώς και δεν περιμένω λογικές απαντήσεις. Αν η εκκλησία ήταν διατεθειμένη να παρέχει λογικές απαντήσεις δεν θα αναζητούσε «πιστούς», αλλά «σκεπτόμενους». Ο στόχος της φαίνεται να είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Αυτοι που αποδεικνύουν στον εαυτό τους και στους άλλους ότι είναι «φυσιολογικοί» δείχνοντας κάποιους άλλους «που δεν είναι φυσιολογικοί».

Αυτοί όμως είναι οι οπαδοί που θέλουν οι ιεράρχες;

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να λαμβάνει τις δόσεις του συντηρητισμού στις οποίες έχει εθιστεί για δεκάδες χρόνια- ακόμη και αν αυτό γίνεται από τις αστείες αυτές μισοπάλαβες περσόνες που συνήθως χαρίζουν το γέλιο με τους αφορισμούς τους.

Είναι ένα από τα αυτονόητα στα οποία πρέπει να επιτεθούμε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για κοινωνία που σέβεται όλους τους πολίτες της και όχι απλώς την πλειοψηφία (ναι, καμιά φορά οδηγείται κανείς να πει κάτι που μοιάζει ενοχλητικά με γραπτό έκθεσης υποψηφίου στις πανελλαδικές).

Την ώρα που ο γάμος των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία δείχνει το δρόμο η ελληνική πολιτεία που βαυκαλίζεται με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα εξακολουθεί να πληρώνει ιεράρχες που πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο για να απειλούν με έξωση από τον παράδεισο όσους έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις.

Επιτέλους, πού ανήκομεν, κύριοι;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v