Αν κλείσει η ΕΡΤ θα φχαριστηθούμε;

Ακόμη και αν το κυβερνητικό σχέδιο δεν απειλήσει τελικά την ύπαρξη της κρατικής τηλεόρασης, είναι πολύ πιθανό να απειλήσει τον χαρακτήρα και την ουσία της σημερινής ΕΡΤ που- όσα παράπονα και να έχουμε- είναι το μοναδικό σωσίβιο αισθητικής και πληροφορίας στην ελληνική τηλεόραση.
Η κρατική τηλεόραση είναι ίσως το μόνο πράγμα που δεν ανήκει στον αφηρημένο χώρο των ιδεών και αποτελεί επιχείρημα υπέρ της παρουσίας του κράτους στη ζωή μας.

Για εμένα που διανύω τον 6ο συναπτό χρόνο της ζωής μου χωρίς τηλεόραση και ζω χωρίς τα απεχθή δελτία ειδήσεων, τα πρωινάδικα, τα μεσημεριανάδικα και τις ενημερωτικές εκπομπές του Πρετεντέρη, η ΕΡΤ είναι αγκάθι στη βιοθεωρία μου. Τα τελευταία αυτά χρόνια ορισμένες εκπομπές της ΕΡΤ και τα ξεκατινιάσματα κοντά στις εκλογές ήταν οι μόνες φορές που θέλησα πραγματικά να είχα τηλεόραση στο σπίτι.

Το αρχείο της ΕΡΤ είναι σχεδόν η μόνη σοβαρή αρχειακή πηγή που διεθέτουμε ως χώρα. Η ψηφιοποίησή του και η δημοσιοποίησή του που είναι ήδη καθ’ οδόν, θα χαρίσουν στο ελληνικό κοινό ένα διαμάντι μνήμης και ιστορίας.

Δεν είχα πάντα αυτή τη γνώμη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Θυμάμαι που αγανακτούσα με την υποχρέωση όλων ημών που δεν έχουμε τηλεόραση να πληρώνουμε την εισφορά για την ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ. Άλλαξαν όμως τα πράγματα και τώρα που με το χαράτσι Βενιζέλου (που τώρα δεν του αρέσει να το λέμε έτσι) είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε φόρους μαζί με το ρεύμα- η δόλια η ΕΡΤ μοιάζει με καλή γιαγιούλα που μας ζητάει μισό ευρώ για να μας πει ένα ωραίο παραμύθι.

Το πολιτικό σημείο κλειδί στην υπόθεση ΕΡΤ ήταν από τη δεκαετία του ’80 το τμήμα της ενημέρωσης, καθώς από εκεί ελεγχόταν ο τρόπος παρουσίασης της επικαιρότητας θεμάτων. Τότε μάλιστα που η κρατική τηλεόραση ήταν η μόνη διαθέσιμη το θέμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι σήμερα που αρκετός κόσμος γκρινιάζει. Σήμερα στην καρέκλα του προϊσταμένου ενημέρωσης κάθεται ο Αιμίλιος Λιάτσος, του οποίου η θητεία στο Star φάνηκε επαρκές εφόδιο για τη θέση- ίσως μεγαλύτερο και από τις γνωριμίες.

Εν ολίγοις η ΕΡΤ είχε πάντα και θα έχει θέματα που θα την φέρνουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θέματα αμφισβητούμενης δεοντολογίας και θέματα προς συζήτηση.
 
Το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ και η επαναλειτουργία της με λιγότερους υπαλλήλους, που υποψιάζομαι ότι διέρρευσε στη Real News ο ΣΥΡΙΖΑ, υπακούει στη μνημονιακή αρχή λιγότερο κράτος- λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Από την σκοπιά αυτή, ουδέν νεώτερον.

Αν οι ιθύνοντες επιθυμούν να μειώσουν το προσωπικό της ΕΡΤ και έχουν την έγκριση των ψηφοφόρων τους, που όντες νεοφιλελεύθεροι φαντάζομαι πως θα συμφωνούν, ας το κάνουν.

Τουλάχιστον όμως ας υπάρχει σε όλη αυτή τη διαδικασία κάποιος σοβαρός υπεύθυνος που να έχει υπόψη του τι σημαίνει ΕΡΤ, τι προσφέρει στην αισθητική αυτού του τόπου και πόσο απαραίτητη είναι για να υπάρχει με τη σημερινή μορφή και το σημερινό πρόγραμμα, μια διαφοροποίηση στην θλιβερή τηλεοπτική θεματολογία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v