Ο μαθητής μιλούσε ΚΝίτικα

Ο μαθητής που κάλεσε σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των καθηγητών μιλούσε ΚΝίτικα και αυτό από μόνο του αρκεί για να χάσει στα μάτια μου αρκετή από την αξιοπιστία του. Πρόκειται για ένα παλιό αντανακλαστικό που παλεύω να τιθασσεύσω.      
Διάβασα την επιστολή του μαθητή που έλεγε ότι όλοι πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα των καθηγητών και μου φάνηκε απαίσια (μπορείτε εδώ να την διαβάσετε ολόκληρη). Οι ερωτήσεις- και καλά ρητορικές- που έθετε μου θύμισαν το προεκλογικό σποτάκι της Νέας Δημοκρατίας «γιατί κύριε;».

Επί παραδείγματι, ο συντάκτης θυμάται τον παππού του που κάποιος «τον έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ» Δεν λέω- μπορεί το παιδί να έχει διαβάσει ιστορία, αλλά πόση ιστορία να έχει διαβάσει για να προλάβει να αγανακτήσει με το τι έκανε η UNRA στην Ελλάδα το ’50 και το ’60;

«Πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα» έλεγε η παλαιά ορμήνεια που η ΚΝΕ κυκλοφορούσε στα μέλη της, μέσω της οποίας τους ζητούσε να είναι οι καλύτεροι μαθητές και να γίνουν οι πωλητές της ιδέας. Το σχέδιο αυτό πόνταρε αφενός στην αδυναμία που έχει ο Έλλην στο να προκόψει το βλαστάρι του στα γράμματα, αφετέρου στο ότι τα μέλη του ΚΚΕ για αρκετές δεκαετίες τα συνόδευε η φήμη του «ληστοσυμμορίτη» και όχι του καλού παιδιού.

Ο θυμωμένος νέος απευθύνεται στον κλάδο των καθηγητών με το casual «Δάσκαλοί μου από όλη την Ελλάδα», ενώ στο αποκορύφωμα του συμπαραστατικού του οίστρου ο μαθητής καλεί «από αύριο κιόλας, [για] καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»- και ναι, σωστά μαντέψατε μνημονεύεται το γνωστό αντάρτικο.

Ίσως ο ίδιος να μην μπορεί να υποψιαστεί όλη αυτή την ΚΝιτίλα που αναδίδει το κείμενο με την υπογραφή του. Αυτό δεν είναι περίεργο. Περίεργο είναι ότι δεν το αντιλήφθηκε ο επιμελητής του κειμένου, είτε δηλαδή ο πατέρας του πιτσιρικά είτε ο καθοδηγητής του, ο οποίος κατά τα άλλα προσπαθούσε να φανεί το κείμενο ως έμπνευση ενός 15χρονου.

Δεν έχω κάτι με την πολιτικοποίηση των παιδιών, είναι ίσως ο τρόπος για να διαβάσουν και κανένα βιβλίο και να τριφτούν με την πολιτική ιστορία. Οι δημόσιες προβολές αυτού του τύπου όμως, στυλιζαρισμένες και στρατευμένες, μου θυμίζουν τα πιτσιρίκια που στους γάμους τα παροτρύνουν να χορέψουν στο κέντρο της πίστας για να δουν όλοι «πόσο γλεντζέδικη οικογένεια είμαστε».
 
Η αριστερά έχει την ικανόητα να κάνει τη γλώσσα της ξύλινη σε όλες τις ηλικίες. Όσο οι άνθρωποι εκείνοι δε μπορούν να καταλάβουν ότι πιο μεγάλη σημασία έχει να φτάσει κάτι στον κόσμο με απλά λόγια και όχι να είναι εντελώς εντός γραμμής της κομματικής φράξιας που κάνει κουμάντο κάθε εποχή, οι προσηλυτισμοί τους θα ενοχλούν τους σκεπτόμενους και θα λειτουργούν αντίστροφα.

Κατά τα λοιπά, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς ότι η ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης επιδεινώνεται μαζί με την ποιότητα της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας, ότι σε αυτό οδηγούν βασικά οι αποφάσεις της πολιτείας και ότι βολεύει πολύ κόσμο οι παροχές της παιδείας να υπολειτουργούν. Κοινός τόπος.

Θα λυπήσω τους θιασώτες της συλλογικής δράσης, αλλά αν τα άκουγα αυτά από ένα ανένταχτο πιτσιρίκι που δεν υπηρετεί τη στρατηγική του κινήματος, θα είχαν για μένα μεγαλύτερη σημασία. Μπορεί και να κολλάω στις λεπτομέρειες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v