Ποιος θα νοιαστεί για τον τραυματία;

Το ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την περίθαλψη όσων έχουν την ατυχία να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.
Ποιος θα νοιαστεί για τον τραυματία;
Το ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την περίθαλψη όσων έχουν την ατυχία να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

Είμαστε μια από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες, που ακόμη και όταν υπήρχε η αμέριστη κρατική οικονομική επιχορήγηση, δεν είχαμε την πρόνοια να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άμεσης μεταφοράς και περίθαλψης, όσων βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών.

Το ασθενοφόρο για διάφορους λόγους (επιβαρυμένη κίνηση, αδυναμία κάλυψης των περιστατικών κ.α.) μπορει να καθυστερήσει να έρθει στο σημείο όπου συνέβη το ατύχημα. Καλύτερα να μην σημειώσω, τι γίνεται στην επαρχία και στα πολύπαθα νησιά μας.

Στα κεντρικά νοσοκομεία κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του τραυματία. Συνήθως υπάρχει καλή οργάνωση αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο πολυτιμότερος σύμμαχος του τραυματία είναι ο χρόνος. ‘’Όσο πιο γρήγορα φθάσει στο νοσοκομείο ο τραυματίας και όσο πιο άμεσα ξεκινήσει η περίθαλψη, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία, λένε οι έμπειροι γιατροί που έχουν ασχοληθεί με χιλιάδες περιστατικά.

Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία έρευνα που έκανε ο κ. Στυλιανός Κατσαραγάκης, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής.

Μεγάλος αριθμός τραυματιών από τους 2.000 ανθρώπους που χάνονται κάθε χρόνο, λόγω εμπλοκής τους σε τροχαία θα είχαν ζήσει αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών και την περίθαλψη τους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, δείχνει η έρευνα σε 35 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, αναφέρεται σε ανάρτηση του ΑΜΠΕ.

Διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση στη μεταφορά των τραυματιών φτάνει μέχρι και τα 54 λεπτά. Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώθηκαν και στην εξέταση των τραυματιών στα νοσοκομεία.

Δυστυχώς στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο περίπου 24.000 τροχαία ατυχήματα. Ο απολογισμός είναι 2.000 θάνατοι και 32.000 τραυματισμοί. Επτά χιλιάδες έχουν σοβαρά τραύματα και χρήζουν άμεσης επέμβασης. Στο 50% των ατυχημάτων εμπλέκονται άτομα ηλικίας 21-44 ετών. Το 68,2% των τραυματιών είναι ηλικίας έως 54 ετών.

Πιστεύω ότι αυτή την δύσκολη περίοδο όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v