Ίσως η αστυνομικός να είχε σωθεί

Η άτυχη αστυνομικός Αδαμαντία Σιάφλα, η οποία πρόσφατα έχασε τη ζωή της ενώ ρύθμιζε την κίνηση των αυτοκινήτων στην Κηφισιά, ίσως να ειχε σωθεί.
Ίσως η αστυνομικός να είχε σωθεί
Η άτυχη αστυνομικός Αδαμαντία Σιάφλα, που πρόσφατα έχασε τη ζωή της, ενώ ρύθμιζε την κίνηση των αυτοκινήτων στην Κηφισιά, ίσως να ειχε σωθεί. Αν το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω της διέθετε τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας προστασίας πεζών, θα μειώνονταν σημαντικά οι πιθανότητες να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ο τομέας προστασίας των πεζών, των ποδηλατιστών και των μοτοσικλετιστών αναπτύσσεται συνεχώς από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες. Έχω παρακολουθήσει τις δόκιμες που γίνονται από τους κατασκευαστές και αναζητώ κάθε πληροφορία γύρω από αυτό το αντικείμενο.

Νέα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με συστήματα αυτόματης ακινητοποίησης του οχήματος μόλις διαγνωσθεί κίνδυνος τραυματισμού του πεζού. Το σύστημα διαθέτει ραντάρ για την εποπτεία του δρόμου, τα στοιχεία μεταφέρονται σε μια μονάδα επεξεργασίας και μόλις διαγνωσθεί κίνδυνος σύγκρουσης με το πεζό ενεργοποιείται αυτόματα ο κατάλληλος μηχανισμός για την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Αρχικά ειδοποιείται ο οδηγός με ηχητικό και οπτικό σήμα. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει άμεσα, πατώντας το φρένο είτε αλλάζοντας πορεία εφόσον αυτό είναι εφικτό, τότε τα ήδη προετοιμασμένα φρένα ενεργοποιούνται, συνεπικουρούμενα από όλα τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το όχημα.

Όπως διαπίστωσα κατά την διάρκεια των δοκιμών σε παρουσιάσεις αυτοκινήτων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα στα Test Drives, αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά και σώζει ζωές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ταχύτητα του αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα 50χλμ./ώρα. Ο πρώτος στόχος των κατασκευαστών είναι να προφυλάξουν τους πεζούς στο αστικό περιβάλλον και κυρίως στους δρόμους της πόλης. Τώρα γίνονται έρευνες για να λειτουργήσει με υψηλότερες ταχύτητες και να είναι πιο αποτελεσματικό.

Έχω να κάνω μια πρόταση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια. Στη μνήμη της άτυχης αστυνομικού Αδαμαντίας Σιάφλα, που έχασε τη ζωή της στην υπηρεσία της, να ζητήσει από την κυβέρνηση την απαλλαγή από κάθε φορολογία των συστημάτων ασφαλείας που αποδεδειγμένα σώζουν ζωές των πεζών. Το κέρδος του κράτους θα είναι μεγαλύτερο από την απώλεια των φορολογικών εσόδων γιατί θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών και θα μειωθούν οι δαπάνες περίθαλψης των τραυματιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v